U subotu i nedjelju, 28. i 29. rujna 2024., na Recikliranom imanju održan je Festival Naša dobra hrana 8 koji je bio međunarodnog karaktera.
Unatoč kišnom i sivom prvom danu, festival je okupio brojnu publiku odraslih i djece koji su bili naše sunce tog dana.
Talijanski zaljubljenici u održivu poljoprivredu i farmeri Darcy Gordon i Adolfo Rosati predstavili su održivi sustav svoje farme Località il Piano. Na 50 hektara zemlje, ova obitelj uzgajaja razne vrste voća, masline i vinovu lozu, permakulturni "šumski vrt", zbirku ljekovitog i kulinarskog bilja te veliki povrtni i cvjetni vrt, fokusirajući se na baštinske sorte i usjeve koji dobro rađaju bez ikakvih kemijskih tretmana ili gnojiva. Drugi dan festivala održali su radionicu "Osiguranje dobrobiti i zdravlja u proizvodnji hrane uz integraciju životinja" u sklopu koje su prenijeli sudionicima detaljne informacije vezane za uzgoj životinja u sklopu održivih farmi.
Iz SAD nam je došao Joseph Lofthouse, autor knjige "Landrace Gardening" i jedan od entuzijasta koji je oživio vrtlarenje i sjemenarstvo kakvo je ono bilo prije industrijske revolucije. Kroz subotnje predavanje, Joseph nam je približio koncept landrace vrtlarstva čiji je cilj povećanje genetske raznolikosti vrtlarskih kultura da bi one bile otporne na raznolike vremenske uvjete i sposobne prilagodbi lokalnim uvjetima kakvi oni jesu bez popravljanja, dodavanja ili uklanjanja bilo kojeg elementa iz ekosistema. Drugog dana festivala je uslijedila istoimena radionica na kojoj smo, između ostalog, učili kako gledati na insekte i bolesti, ne kao na nametnike kojih se treba bojati i uništiti, već kao dio ekosustava koji uče naše biljke da budu otpornije i snažnije u svakoj sljedećoj generaciji. Hvala puno vrtlarici i sjemenarki Marceli Velfl uz čiju organizacijsku pomoć i podršku smo ovom prilikom ugostili Josepha.
Permakulturašica, vrtlarica i sjemenarka Sandra Stabinge iz Latvijske permakulturne organizacije vodila je vrtlarsku radionicu "Grašak i grah" na kojoj su se izrađivale konstrukcije od prirodnih materijala pronađenih u okolnoj šumi.
Ena i Una Čulić održale su radionicu svjesnog jedenja MINDFOOD na kojoj su poslaznici prolazili kroz gurmansku avanturu kušajući razna jela s povezima na očima.
Davor Rogić, osnivač OPG-a Rogić predstavio je čime se bave na svome imanju te kako su počeli proizvoditi zdravu brzu hranu uz pomoć liofilizacije i proizvodnje svježeg mikro bilja u zatvorenom prostoru.
Vedrana Peček, magistra tekstilnog i modnog dizajna, održala je radionicu bojanja svile prirodnim biljnim bojama. Osim kreativnog djela, sudionice su imale priliku naučiti i dio teorije prirodnih bojila te kako iskoristiti otpad iz kuhinje za bojadisanje.
Karla Škorjanc, agroekologinja iz Rijeke koja, za organizaciju Agroecology Europe, provodi istraživanja o stanju agroekologije u Hrvatskoj te organizira praktične radionice i konferencije koje okupljaju mlade u poljoprivrednom sektoru. Ispričala nam je priču o vlastitom praktičnom iskustvu te nam otkrila što rade i gdje su mladi poljoprivrednici u Europi i Hrvatskoj.
Petra Pavleka održala je za posjetielje radionicu o fermentaciji, najprirodnijem načinu da obogatimo svoju crijevu floru i podržimo imunitet.
Za najmlađe posjetitelji festivala pripremili smo radionicu izrade svima omiljenog jela - pizze koju je vodio Tomislav Vrkljan. Osim što su naučili tajne pizza zanata i složili vlastitu pizzu, djeca su ih i pekla u krušnoj peći.
Program festivala održan je uz financijsku podršku Rosa Luxemburg Stiftung.
Veselimo se devetom izdanju festivalu Naša dobra hrana 2025. na kojem ćemo pripremiti nove edukativne poslastice na temu održivosti i hrane!