Agroekologija

Na Eko VRTlogu u Rovinju učili smo korisnike Društva osoba s invaliditetom kako uzgajati začinsko bilje

22.04.2021.

Za Društvo osoba s invaliditetom Rovinj održali smo vrtlarske radionice sadnje začinskog bilja, predavanja na temu ljekovitosti bilja, dobre ekonomije i društvenog poduzetništva te radionicu recikliranja.

U suradnji s Društvom osoba s invaliditetom, u sklopu Dnevnog centra O.R.C.A., ZMAG je od 17. do 19. ožujka 2021. u Rovinju sudjelovao na projektu Eko VRTlog koji je uključivao niz radionica i predavanja za korisnike i voditelje.

Ideja projekta je bila osposobiti korisnike za uzgoj začinskog bilja koje bi se plasiralo na tržište, prije svega lokalnim restoranima. Na taj način zadovoljila bi se detektirana potreba, ali i otvorila nova radna mjesta te provelo zapošljavanje radno sposobnih osoba s invaliditetom.

S tim ciljem, kroz 3 dana, održane su vrtlarske radionice sadnje začinskog bilja u dvorištu Doma za starije i nemoćne osobe, zatim predavanja na temu ljekovitosti i šire primjene bilja te prigodna radionica recikliranja. Za voditelje projekta održana su predavanja o dobroj ekonomiji i društvenom poduzetništvu u Hrvatskoj s primjerima dobre prakse te informacijama kako pokrenuti društveno poduzeće.

Nakon edukacije i sadnje bilja, za vrt će zajednički brinuti Društvo osoba s invaliditetom i štićenici Doma za starije i nemoćne osobe. U sklopu projekta, zamišljen je i naknadni posjet Recikliranom imanju i vrtu u Vukomeriću.

Ostale vijesti iz teme

10 Svi 2021

Predsjetveni tretmani, raštika kao zaboravljena super hrana i voćnjak u Cvetkovcu teme su kojima se u proljetno-ljetnom broju magazina D&D posvećuju ZMAG-ove vrtekice. 

Pročitaj više >
04 Svi 2021

Do 7. svibnja otvoreno je e-savjetovanje u u sklopu kojeg možete ostaviti svoj osvrt i komentare na nacrt Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj.

Pročitaj više >
26 Tra 2021

ZMAG je u Koprivnici poveo dobre razgovore o sjemenu, održivosti, ekološkom otisku i rješenjima koja nam stoje na raspolaganju za stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta.

Pročitaj više >
Više novosti