Dobra Ekonomija

Što je to Matrica općeg dobra?

11.02.2022.

Matrica općeg dobra alat je za procjenu doprinosa poduzeća općem dobru i sastavni je dio Bilance općeg dobra koja pokazuje koliko je poduzeće pravedno, održivo i transparentno, odnosno usmjereno ka općem dobru.

Matrica općeg dobra model je za organizacijski razvoj i ocjenu poduzetničkih i humanitarnih aktivnosti, a njome se ocjenjuje i procjenjuje doprinos poduzeća općem dobru. Svrha ove procjene je pokazati učinak korporativnih aktivnosti na opće dobro. U procesu procjene, organizacija se sama pozicionira na ljestvici ovisno o tome koliko je svaka vrijednost razvijena u organizaciji. Proces izrade Izvješća stoga promiče daljnji razvoj organizacije na način koji je orijentiran na vrijednosti koje su u središtu koncepta ECG-a (eng. Economy for the Common Good), ekonomskog modela kojem je primarni cilj i svrha stvaranje općeg dobra, odnosno dobrog života za sve, na zdravome planetu.

U Matrici općeg dobra vrijednosti prikazane u stupcima one su koje promiču uspješne odnose i dobar život, a to su ljudsko dostojanstvo, solidarnost i društvena pravda, ekološka održivost, transparentnost i suodlučivanje. Redovi predstavljaju pet skupina dionika s kojima organizacija ostvaruje najviše kontakta (dobavljači, vlasnici, investitori i financijski izvori, zaposlenici, korisnici, klijenti i poslovni partneri te lokalna zajednica i društvo), dok se na sjecištima vrijednosti i skupina dionika nalazi 20 tema općeg dobra koje opisuju i ocjenjuju doprinos organizacije općem dobru.
Matrica općeg dobra u središtu je Bilance općeg dobra, opsežne dokumentacije povezane s usmjerenošću organizacije ka općem dobru. Izrada izvješća o općem dobru jasno pokazuje koliko se određena vrijednost živi u stvarnome životu u odnosu na određenu skupinu dionika, koji je potencijal teme te koja se područja isplati razvijati.

Ekonomija za opće dobro doprinosi kulturi dobrog života u mirnoj i održivoj civilizaciji, u svim područjima društva. Zajednički život u društvu općeg dobra karakteriziraju suživot, visoka razina povjerenja i međusobno uvažavanje među ljudima, snažna društvena kohezija, lako upravljive strukture i osnovna ljudska prava.

Kako ECG mijenja našu ekonomiju?
•    trajni, održivi proizvodi sve su više prihvaćeni
•    u regiji se zadržava više dodane vrijednosti
•    stvaraju se dobri i značajni poslovi
•    poslovne interakcije ponovno postaju više orijentirane na ljude
•    razvija se potencijal za značajne okolišne i klimatske politike

Kako ECG funkcionira?
1) Poduzeća izrađuju Bilancu općeg dobra
Upotrebom Matrice općeg dobra, rezultati pokazuju koliko je određeno poduzeće doprinijelo općem dobru. Iz toga postaje jasno koliko je poduzeće pravedno, održivo i transparentno.

2) Proizvodi dobivaju oznaku ECG s rezultatom općeg dobra
Oznaka omogućava kupcima da donose uistinu informirane odluke o proizvodima i uslugama koje kupuju i konzumiraju.

3) Ekonomske politike pružaju prednosti ECG poduzećima
Oporezivanjem i poticajima, ECG poduzeća stječu cjenovnu prednost te su uspješnija na tržištu.

Projekt eECONOMIJA, koji provodi Zaklada za etično financiranje provodi sa ZMAG-om kao partnerom, ima za cilj, u svrhu izrade nefinancijskih izvještaja za postojeće, ali i buduće zakonske obveznike, na tržištu ponuditi uslugu mjerenja i praćenja društvenog utjecaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG), prepoznate od strane EU. Kroz projekt se ojačavaju kapaciteti zaposlenika Zadruge i ZMAG-a, ali i drugih korisnika za usluge mjerenja i praćenja društvenog utjecaja te se provodi kampanja podizanja svijesti o mjerenju društvenog utjecaja s ciljem da se značajno poveća broj društvenih i tradicionalnih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj. Mjerenje društvenog utjecaja istovremeno ne samo da jača kapacitete poduzetnika, već pozitivno utječe i na uklanjanje drugih barijera poput otežanog pristupa financiranju i nedostatka vidljivosti i prepoznatljivosti društvenih poduzetnika u javnosti. Projekt je sufinanciran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objavljen na ovoj internetskoj stranici isključiva je odgovornost ZMAG-a.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti