Agroekologija

Kratki i solidarni lanci opskrbe, priprema zdrave hrane i kompostiranje u fokusu drugog Food Wave treninga

17.06.2021.

Iza nas je drugi po redu vikend Food Wave treninga koji je ponovno okupio mlade ljude zainteresirane za povezanost hrane i klimatskih promjena, a ovaj put smo učili  o kratkim i solidarnim lancima opskrbe, kompostiranju u stanu i pripremi zdrave hrane.

U sklopu treninga za mlade Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Change u subotu prijepodne, 12. lipnja, posjetili smo udrugu Vestigium na Vrbanima gdje nam je osnivačica Irena Borovina predstavila njihovu zanimljivu i inspirativnu priču o razvoju udruge, načinu na koji funkcioniraju i bogatim aktivnostima koje provode za svoju lokalnu zajednicu (nadamo se da će jednog dana svaki kvart grada Zagreba imati jedno takvo mjesto za svoje stanovnike!).

Nakon posjete Vestigiumu uslijedio je poslijepodnevni dio programa u prostoru ZICER-a gdje su sudionici imali prilike poslušati interaktivno predavanje Dražena Šimleše o kratkim lancima opskrbe i doznati kako su nastali, koji sve oblici postoje i koji su primjeri dobre prakse i zašto su važni.

U nedjelju, 13. lipnja, trening se prebacio na Reciklirano imanje Vukomerić. U prijepodnevnom dijelu programa, na radionici pripreme zdrave hrane profesionalni kuhar Kruno Vuljar polaznicima je prenio svoje tajne izrade savršenog sushija. Nakon ručka održala se radionica kompostiranja u stanu pod vodstvom Sendy Osmičević koja je pružila detaljne upute i brojne male trikove kako se jednostavno može kompostirati u vlastitom domu.

Divno se družiti kroz edukaciju sa zainteresiranim mladim ljudima koji žele biti aktivan dio rješenja problemima današnjice u sektoru hrane. Ako je suditi po polaznicima ovog treninga, budućnost je u dobrim rukama.

Hvala svima na sudjelovanju u zanimljivom i iznimno ugodnom edukativnom vikendu. U trećem vikend-treningu 19. i 20. lipnja posvećujemo se temama javnih politika za hranu, ekološkog otiska, zdrave i održive prehrane te edukaciji preko društvenih mreža i predstavljanju inicijative za održivu budućnost Ja Bolji Građanin – više informacija dostupno je OVDJE, a prijaviti se možete na LINKU.

Ostale vijesti iz teme

06 Pro 2021

U sklopu drugog ciklusa Food Wave treninga za mlade, studentima Agronomskog fakulteta održana su predavanja o izazovima u području hrane, povezanosti ekološkog otiska i hrane te zdravoj i održivoj prehrani.

Pročitaj više >
23 Stu 2021

Na ovogodišnjoj konferenciji Naša dobra hrana razgovaralo se o nužnim promjenama prehrambenih i poljoprivrednih politika, očuvanju agrobioraznolikosti, solidarnim kratkim lancima opskrbe i pozitivnim primjerima ekoloških modela proizvodnje.

Pročitaj više >
12 Stu 2021

Konferenciju možete pratiti uživo ove subote od 10 do 15 sati putem Facebook i YouTube kanala ZMAG-a.

Pročitaj više >
Više novosti