Edukacije za održivo življenje

Kad bi djeca mogla napraviti nešto za svoju lokalnu zajednicu evo što bi to bilo

13.03.2021.

Budući da se projektom EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost želi odgovoriti na izazove obrazovanja o održivom razvoju, cilj radionica Jačanje kompetencija djece i mladih za rješavanje problema u lokalnoj zajednici je razviti vještine i kompetencije učenika osnovnih škola za rješavanje problema u lokalnoj zajednici koja će ultimativno poticati na promjene u ponašanju i doprinijeti stvaranju aktivnih građana spremnih na izazove življenja i rada u suvremenom svijetu.

Nakon radionice u OŠ Eugen Kumičić i OŠ Novo Čiče, treća radionica u nizu održala se u PŠ Dubranec 2. i 3. ožujka 2021. online, putem Zoom platforme. Na radionici su učenici imali prilike na praktičan način učiti razvijati sposobnosti rada u timu i suradnje sa različitima od sebe, kritički razmišljati i promišljati te razumijevati stvarnost oko sebe i uvidjeti svoju ulogu u kreiranju budućnosti zajednice u kojoj žive. Također, učili su na demokratski način sudjelovati u donošenju odluka i postizanju dogovora uz poštivanje drugoga i drugačijih interesa.

Odgovarajući na pitanje Što bi ti napravio/la da si gradonačelnik/gradonačelnica?, učenici 4. razreda Područne škole Dubranec pod vodstvom Vere Gjokaj i učiteljice Maje Malinović osmislili su dvije originalne projektne ideje, kreativna imena i slogane.

Djeca su tom prilikom osmislila projekt Uređenje parka i uz slogan Radi, gradi i ludo se zabavi; igramo se više od hladne kiše pozvali prijatelje iz školskih klupa i ostalu djecu iz mjesta da se priključe zabavi u prirodi. Druga je grupa pod sloganom Od ruku vrijednih do kreveta grednih osmislila projekt Krevetne gredice kojima bi uljepšali školsko dvorište, a koje bi ujedno bile prilika da djeca više nauče o vrtlarenju i jedu plodove koje sami uzgoje.

Oba su tima pred razredom predstavili svoje projektne ideje, slogan projekta i partnere koje trebaju kako bi realizirali svoju ideju te su na kraju učenici glasali za ideju koja im se činila najaktraktivnijom. Pobjednička ideja Krevetne gredice predstavljat će PŠ Dubranec na završnoj konferenciji projekta EdUTOPIJA 21 koja će se održati 27. ožujka 2021. i prilikom koje će se uručiti i nagrade pobjedničkim timovima i školama koje su sudjelovale u ovoj aktivnosti.

Module su osmislili Domagoj Kovačić i Vera Gjokaj iz ZMAG-a, a provela Vera Gjokaj uz pomoć učiteljice Maje Malinović kojoj zahvaljujemo na pomoći i angažmanu.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

U sklopu projekta "Kozmos" OŠ Dalj, otišli smo na krajnji istok Hrvatske održati predavanje o izazovima održivog razvoja za djelatnike škole.

Pročitaj više >

U ponedjeljak, 27.11. 2023. održali smo posljednju ovogodišnju edukaciju za mlade o povezanosti hrane i klime koja se provodi u sklopu projekta Naša dobra hrana. 

Pročitaj više >

8.11.2003. smo gostovali u Gimnaziji Karlovac na predmetu Politička geografija kojeg vodi naša dugogodišnja suradnica, profesorica Margareta Kulaš.

Pročitaj više >
Više novosti