Edukacije za održivo življenje

Kad bi učenici imali priliku na jedan dan biti gradonačelnici evo što bi napravili u svojoj lokalnoj zajednici

10.03.2021.

U okviru projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost i radionice Jačanje kompetencija djece i mladih za rješavanje problema u lokalnoj zajednici, učenici OŠ Novo Čiče osmislili su pet projekata za zajednicu.

Budući da se projektom EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost želi odgovoriti na izazove obrazovanja o održivom razvoju, cilj radionica Jačanje kompetencija djece i mladih za rješavanje problema u lokalnoj zajednici je razviti vještine i kompetencije učenika osnovnih škola za rješavanje problema u lokalnoj zajednici koja će ultimativno poticati na promjene u ponašanju i doprinijeti stvaranju aktivnih građana spremnih na izazove življenja i rada u suvremenom svijetu.

Nakon radionice u OŠ Eugen Kumičić, druga radionica po redu održala se u OŠ Novo Čiče 15. i 16. veljače 2021. online, putem Zoom platforme. Na radionici su učenici imali prilike na praktičan način učiti razvijati sposobnosti rada u timu i suradnje sa različitima od sebe, kritički razmišljati i promišljati te razumijevati stvarnost oko sebe i uvidjeti svoju ulogu u kreiranju budućnosti zajednice u kojoj žive. Također, učili su na demokratski način sudjelovati u donošenju odluka i postizanju dogovora uz poštivanje drugoga i drugačijih interesa.

Odgovarajući na pitanje Što bi ti napravio/la da si gradonačelnik/gradonačelnica?, učenici 4. razreda Osnovne škole Novo Čiče pod vodstvom Vere Gjokaj, učiteljice Branke Jelenc-Ćavarović te naših projektnih koordinatorica Jelene Šaban i Kristine Vujnović Malivuk, osmislili su ukupno pet originalnih projektnih ideja, kreativnih imena i slogana. Tako smo imali priliku čuti kako bi djeca realizirala projekt školskog staklenika Čarobna kuća biljaka u kojem bi svi mogli učiti više o životu biljaka, Prirodni skate park kojem je cilj djecu i mlade potaknuti da više borave u prirodi i uživaju u aktivnostima na zraku, zabavan i ekološki odgovoran Vlakić na solarne panele, projekt zbrinjavanja napuštenih životinja pod nazivom Životinjski svijet te Ljetni školski kamp prepun zabavnih i edukativnih aktivnosti za ljetne dane.

Svaki od pet timova pred razredom je predstavio svoje projektne ideje, slogan projekta i partnere koje trebaju kako bi realizirali svoju ideju te su na kraju učenici glasovali za ideju koja im se činila najaktraktivnijom. Pobjednička ideja Ljetni školski kamp predstavljat će OŠ Novo Čiče na završnoj konferenciji projekta EdUTOPIJA 21 koja će se održati 27. ožujka i prilikom koje će se uručiti i nagrade pobjedničkim timovima i školama koje su sudjelovale u ovoj aktivnosti.

Module su osmislili Domagoj Kovačić i Vera Gjokaj iz ZMAG-a, a provela Vera Gjokaj uz pomoć učiteljice Branke Jelenc-Ćavarović iz OŠ Novo Čiče te naših projektnih koordinatorica Jelene Šaban i Kristine Vujnović Malivuk kojimazahvaljujemo na pomoći i angažmanu.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

U sklopu projekta "Kozmos" OŠ Dalj, otišli smo na krajnji istok Hrvatske održati predavanje o izazovima održivog razvoja za djelatnike škole.

Pročitaj više >

U ponedjeljak, 27.11. 2023. održali smo posljednju ovogodišnju edukaciju za mlade o povezanosti hrane i klime koja se provodi u sklopu projekta Naša dobra hrana. 

Pročitaj više >

8.11.2003. smo gostovali u Gimnaziji Karlovac na predmetu Politička geografija kojeg vodi naša dugogodišnja suradnica, profesorica Margareta Kulaš.

Pročitaj više >
Više novosti