Prirodno graditeljstvo

Još jedna Akademija prirodnog graditeljstva je iza nas – pogledajte što smo sve napravili

17.10.2019.

Akademija prirodnog graditeljstva 2019. uspješno je provedena, a o tome kako nam je bilo piše voditelj Akademije, Matko Šišak.

❝Uspješno je provedena još jedna ZMAG-ova Akademija prirodnog graditeljstva! Akademija je polugodišnji edukacijski ciklus koji se sastoji od 20 radnih dana i 160 sati teorijskog i praktičnog rada za čijeg smo trajanja ove godine izgradili obiteljsku kuću od balirane slame u Vukomeriću. Sklopila su se mnoga prijateljstva, povezali se i premrežili različiti ljudi koji su dobili znanja i vještine da se mogu samostalno upustiti u gradnju prirodnim materijalima. Uz rad, druženje i razmjenu iskustava jedan od najznačajnijih trenutaka je činjenica da smo pomogli divnom mladom bračnom paru Kovačić-Bajić da budu bliže svom snu tranzicije iz grada u život u prirodi. Kroz akademiju smo prošli sve faze gradnje; od čitanja nacrta, temeljenja i gradnje konstrukcije preko ugradnje slame, krovišta i zelenog krova, žbukanja zemljanim žbukama, zemljanog poda i tehnike reljefnog mozaika do prirodnih boja, bravarskih poslova, rukovanja alatima i stojevima i na kraju izgradnje srca kuće... raketne peći.

Zahvaljujemo našem stručnom vodstvu, arhitektima, izvođačima i predavačima na nesebičnom djeljenju znanja; Goranu Brumniću – Mexu, Alenu Cerovcu-Cekiji, Tanji Herr, Kristijanu Perliću, Kruni Ladišiću, Ana-Mariji Unković, Ivanu Vadanjelu, Draženu Šimleši, Bruni Motiku, Kristini Pongrac i Dragani Kojičić. Ogromno hvala našem operativnom timu i kuhinji, Alenu Cerovcu-Cekiju i Sanji Petković. Niti bez pomoći prošlogodišnjih polaznika ne bi bilo lako sve kvalitetno izvesti. Zahvala je mala riječ za naše predane i vrijedne polaznike koji su dali smisao cijelom projektu. Hvala Nives Sertić na dokumentarističkom radu, tako da do kraja godine očekujete i veseli film. Hvala Nenadu Kovačiću, našem dragom investitoru. Hvala Martini Drezgi i ekipi iz Husqvarne što nas već nekoliko godina prate i snabdjevaju s najboljim alatom na svijetu. Hvala Marku Ružiću iz Grada Velika Gorica na partnerskom odnosu i podršci. Hvala Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva koja nas je potakla da postanemo Centar znanja za održivo življenje i razvoj permakulture. Vidimo se u budućnosti u novim kreativnim i izazovnim projektima. Beskrajno Vam hvala svima❞ – Matko Šišak, voditelj Akademije prirodnog graditeljstva, ZMAG

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Nives Sertić i Branko Sklepić

 

 

 

Ostale vijesti iz teme

Od 26. do 29.5.2022. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, održan je prvi modul ovogodišnje, četvrte po redu Akademije prirodnog graditeljstva.

Pročitaj više >

U suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK, naš voditelj i graditelj Matko Šišak održao je u Koprivnici predavanje pod nazivom Prirodno graditeljstvo.

Pročitaj više >

Prijave za edukacijski ciklus Akademije prirodnog graditeljstva za 2022. godinu su zatvorene, a pripreme za edukaciju su u punom jeku.

Pročitaj više >
Više novosti