Agroekologija

ZMAG se priključio Inicijativi za javni voćnjak na Jarunu

31.01.2022.

Prva inicijativa za javni voćnjak u Zagrebu pokrenuta je prošle godine na Jarunu, a realizaciji ideje pridružila se i udruga ZMAG.

U mnogim gradovima svijeta, a odnedavno i u našem Varaždinu, sade se javni/društveni voćnjaci s plodovima koji pripadaju svim građanima besplatno. Javni voćnjaci ne samo da doprinose ozelenjivanju gradova i ublažavanju posljedica klimatskih promjena, nego su i mjesta druženja, igre i učenja.

Porast broja urbanih vrtova u našim gradovima posebno je prisutan u razdoblju pandemije, a Inicijativu za javni voćnjak na Jarunu pokrenula je sociologinja Vesna Janković prošle godine, s ciljem prenamijene livade između ulice A. Stipančića i V. Ranogajca.

Inicijativa se, od tada, povezala s ostalim stručnjacima, lokalnim i nacionalnim ekološkim udrugama, između ostalima i udrugom ZMAG, te je pokrenuta i komunikaciju s nadležnim gradskim uredima.

U srijedu 26.1., održan je i prvi zoom sastanak zainteresirane javnosti na kojem su građani upoznati s potencijalom prostora i primjerima dobre prakse te su ujedno prezentirane i prve skice mogućeg krajobraznog uređenja livade po principima permakulture koje je izradila krajobrazna arhitektica Petra Pavleka iz ZMAG-a.

Više detalja, kao i sami tijek inicijative, možete pratiti uključivanjem u Facebook grupu Inicijativa za javni voćnjak na Jarunu.

Ostale vijesti iz teme

31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
16 Stu 2023

Početkom studenog smo, na Recikliranom imanju, održali edukaciju za mlade volontere pod nazivom "Planiranje šumskog vrta".

Pročitaj više >
20 Lis 2023

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom Jedinstvom i Močvarom, održali smo sjemenarsku radionicu za starije osobe u vrtu Pogona i Močvare.

Pročitaj više >
Više novosti