Agroekologija

ZMAG se priključio Inicijativi za javni voćnjak na Jarunu

31.01.2022.

Prva inicijativa za javni voćnjak u Zagrebu pokrenuta je prošle godine na Jarunu, a realizaciji ideje pridružila se i udruga ZMAG.

U mnogim gradovima svijeta, a odnedavno i u našem Varaždinu, sade se javni/društveni voćnjaci s plodovima koji pripadaju svim građanima besplatno. Javni voćnjaci ne samo da doprinose ozelenjivanju gradova i ublažavanju posljedica klimatskih promjena, nego su i mjesta druženja, igre i učenja.

Porast broja urbanih vrtova u našim gradovima posebno je prisutan u razdoblju pandemije, a Inicijativu za javni voćnjak na Jarunu pokrenula je sociologinja Vesna Janković prošle godine, s ciljem prenamijene livade između ulice A. Stipančića i V. Ranogajca.

Inicijativa se, od tada, povezala s ostalim stručnjacima, lokalnim i nacionalnim ekološkim udrugama, između ostalima i udrugom ZMAG, te je pokrenuta i komunikaciju s nadležnim gradskim uredima.

U srijedu 26.1., održan je i prvi zoom sastanak zainteresirane javnosti na kojem su građani upoznati s potencijalom prostora i primjerima dobre prakse te su ujedno prezentirane i prve skice mogućeg krajobraznog uređenja livade po principima permakulture koje je izradila krajobrazna arhitektica Petra Pavleka iz ZMAG-a.

Više detalja, kao i sami tijek inicijative, možete pratiti uključivanjem u Facebook grupu Inicijativa za javni voćnjak na Jarunu.

Ostale vijesti iz teme

06 Svi 2023

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb i udrugom Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, održali smo edukaciju "Uvod u eko vrtlarstvo" za starije osobe.

Pročitaj više >
11 Tra 2023

Ova interaktivna karta služi kao platforma za otkrivanje živih agroekoloških laboratorija i sličnih inicijativa/projekata kako bi se poboljšala organizirana makroregionalna suradnja za razvoj međunarodnih projekata i prijedloga.

Pročitaj više >
04 Tra 2023

Unatoč kišnom i hladnom vremenu koje je razmjestilo program festivala, uspješno smo održali ZMAG-ovu veliku razmjenu sjemena u sklopu prvog po redu festivala "Urbana džungla".

Pročitaj više >
Više novosti