Prirodno graditeljstvo

Jako dobro društvo na 4. Konvenciji prirodnog graditeljstva

15.10.2020.

Ovogodišnja Konvencija prirodnog graditeljstva okupila je ekološki orijentirane graditelje i projektante, istraživače i praktičare te ostale sudionike zainteresirane za zelene tehnologije, održiva rješenja i ekološke inovacije u arhitekturi.

Ovogodišnja 4. Konvencija prirodnog graditeljstva održana je u subotu, 10. listopada 2020., na Recikliranom imanju u Vukomeriću u dobrom društvu brojnih zaljubljenika u tradicijsku i prirodnu arhitekturu. Cjelodnevno događanje okupilo je ekološki orijentirane graditelje i projektante, istraživače i praktičare te ostale sudionike zainteresirane za zelene tehnologije, održiva rješenja i ekološke inovacije u arhitekturi.

Prirodni graditelji predstavili su svoje inovativne projekte, otkrili sitne finese zanata te podijelili svoja znanja i bogato iskustvo stečeno predanim radom i istraživanjem. Uz druženje u prirodi, program je uključivao zanimljiva predavanja i rasprave, demonstracije zelenih tehnologija i inovacija, upoznavanje materijala i demonstracijskih objekata, savjetovanje stručnjaka i promociju filma.

O samoodrživom životu u šumi pričao je Nikola Borić sa Shumske farme, a arhitekt Siniša Bodrožić odgovorio je na pitanje Što zapravo trebamo?. Matko Šišak iz ZMAG-a otkrio je sve što trebate znati o Akademiji prirodnog graditeljstva, dok je Mario Benković govorio o iskustvu edukacije pri austrijskom udruženju graditelja slamom. Program je uključivao i terenski posjet gradilištu obiteljske kuće od bala slame u Vukomeriću, demonstraciju izrade zidova od slame i različitih tehnika zemljanih žbuka (Goran Brumnić i Alen Cerovac) te prezentaciju proizvoda Bioblok, Hempcrete i izolacijske ploče od konoplje (Mario Franić, Vesela Motika). Za kraj, održala se promocija filma Nives Sertić o Akademiji prirodnog graditeljstva.

Konvencija prirodnog graditeljstva je edukativno-promotivni događaj, osmišljen kao platforma za razmjenu znanja i promociju inovacija i održivih rješenja u području prirodnog graditeljstva. Riječ je o jedinoj manifestaciji takve vrste u Hrvatskoj.  

Četvrto izdanje Konvencije prirodnog graditeljstva održalo se uz podršku Grada Velika Gorica i Husqvarne.

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Ivan Šardi

Ostale vijesti iz teme

Od 26. do 29.5.2022. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, održan je prvi modul ovogodišnje, četvrte po redu Akademije prirodnog graditeljstva.

Pročitaj više >

U suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK, naš voditelj i graditelj Matko Šišak održao je u Koprivnici predavanje pod nazivom Prirodno graditeljstvo.

Pročitaj više >

Prijave za edukacijski ciklus Akademije prirodnog graditeljstva za 2022. godinu su zatvorene, a pripreme za edukaciju su u punom jeku.

Pročitaj više >
Više novosti