Edukacije za održivo življenje

Kad bi djeca i mladi rješavali probleme u lokalnoj zajednici evo koje originalne projekte bi smislili

25.02.2021.

U okviru projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost i radionica Jačanje kompetencija djece i mladih za rješavanje problema u lokalnoj zajednici, učenici OŠ Kumičić osmislili su pet projekata za zajednicu.

Budući da se projektom EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost želi odgovoriti na izazove obrazovanja o održivom razvoju, cilj radionica Jačanje kompetencija djece i mladih za rješavanje problema u lokalnoj zajednici je razviti vještine i kompetencije učenika osnovnih škola za rješavanje problema u lokalnoj zajednici koja će ultimativno poticati na promjene u ponašanju i doprinijeti stvaranju aktivnih građana spremnih na izazove življenja i rada u suvremenom svijetu.

Prva takva radionica održala se u OŠ Eugen Kumičić 11. i 12. veljače 2021. online, putem Zoom platforme. Na radionici su učenici imali prilike na praktičan način učiti razvijati sposobnosti rada u timu i suradnje sa različitima od sebe, kritički razmišljati i promišljati te razumijevati stvarnost oko sebe i uvidjeti svoju ulogu u kreiranju budućnosti zajednice u kojoj žive. Također, učili su na demokratski način sudjelovati u donošenju odluka i postizanju dogovora uz poštivanje drugoga i drugačijih interesa.

Odgovarajući na pitanje Što bi ti napravio/la da si gradonačelnik/gradonačelnica?, učenici 4. razreda Osnovne škole Eugen Kumičić pod vodstvom Vere Gjokaj i učiteljice Nevene Petrović osmislili su ukupno pet originalnih projektnih ideja, kreativnih imena i slogana. Tako smo imali priliku čuti kako bi djeca realizirala hotel za ptice projekt pod nazivom Ptičice su male ostale u gradu, učionicu na otvorenom nazvanu Učenje u prirodi, uređenje i opremanje obližnjeg parka Ljepše sprave za ljude zdrave, uljepšavanje igrališta Betonsko vaše, uređenje naše i konačno projekt sadnje voća i povrća u školama nazvan Voćno carstvo i povrtlarstvo.

Svaki od pet timova pred razredom je predstavio svoje projektne ideje, slogan projekta i partnere koje trebaju kako bi realizirali svoju ideju te su na kraju učenici glasovali za ideju koja im se činila najaktraktivnijom. Pobjednička ideja Učenje u prirodi predstavljat će OŠ Eugen Kumičić na završnoj konferenciji projekta EdUTOPIJA 21 koja će se održati 27. ožujka i prilikom koje će se uručiti i nagrade pobjedničkim timovima i školama koje su sudjelovale u ovoj aktivnosti.

Module su osmislili Domagoj Kovačić i Vera Gjokaj iz ZMAG-a, a provela Vera Gjokaj uz pomoć učiteljice iz OŠ Eugen Kumičić Nevene Petrović kojoj zahvaljujemo na pomoći i angažmanu.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

Na ovogodišnjem VG FESTU, festivalu urbane kulture u Velikoj Gorici, ZMAG je još jednom pokazao kako na jednostavan i maštovit način ponovno upotrijebiti predmete koji nas svakodnevno okružuju.

Pročitaj više >

Održali smo četvrto po redu ZERO WASTE događanje u Koprivnici, u suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK: radionicu izrade prirodnih sapuna, pod vodstvom Sabine Makaj.

Pročitaj više >

Početkom svibnja u Zagrebu održan je festival "Dobra energija" na kojem je sudjelovao i ZMAG-ov član Ivan Zoković.

Pročitaj više >
Više novosti