Agroekologija

Iza nas je treći vikend Food Wave treninga za mlade

26.06.2021.

U fokusu trećeg vikend treninga Food Wave namijenjenog mladima od 15 do 35 godina bili su ekološki otisak, javne politike za hranu, zdrava i održiva prehrana te edukacija preko društvenih mreža. 

Treći vikend treninga za mlade Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action odvio se 19. i 20. lipnja 2021. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, u ZMAG-ovoj novootvorenoj učionici u šumi. Trening je započeo zanimljivim predavanjem o ekološkom otisku i hrani Dražena Šimleše, nakon čega je na radionici svatko od polaznika izračunao svoj ekološki otisak. Posebno se pričalo o tome koliko hrana utječe na naš ekološki otisak i na koji način ga možemo možemo učiniti manjim, odnosno održivijim. Poslijepodnevni dio programa bio je rezerviran za predavanje Javne politike za hranu – što grad može učiniti za održivi prehrambeni sustav te interaktivnu radionicu Changemaker na kojoj su polaznici istraživali načine na koje možemo približiti Zagreb inspirativnim primjerima dobrih javnih politika u području hrane i kako svatko od nas tome može doprinijeti.

Sljedeći dan treninga Marina Matijević ispričala je priču o svojoj inicijativi Ja Bolji Građanin koja se bavi praktičnim informiranjem putem društvenih mreža o pravilnom odlaganju otpada, s ciljem educiranja o društveno važnim temama u svrhu usvajanja dobrih zelenih navika i odgovornog ponašanja građanina. Nakon prezentacije, polaznici su u sklopu radionice Edukacija preko društvenih mreža, osmišljavali i snimali svoje kampanje.

Na radionici Zdravi ljudi, zdrava planeta razgovarali smo o tome što je to zdrava i održiva prehrana, na koji način je hrana koju biramo povezana sa zdravljem društva, okoliša i ekonomije te što svatko od nas može učiniti za vlastito zdravlje, a time i zdravlje planete. Nakon teoretskog upoznavanja sa temom, polaznici su imali prilike od lokalnih namirnica izraditi zdravu verziju namaza od lješnjaka i rogača, zeleni smoothie i fine energetske kuglice.

Bio je to zaista divan i ispunjavajući vikend zahvaljujući prekrasnim, zainteresiranim mladim ljudima koji su sudjelovali te lijepoj atmosferi učenja i druženja koju smo ponovno zajedno stvorili!

Ostale vijesti iz teme

31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
16 Stu 2023

Početkom studenog smo, na Recikliranom imanju, održali edukaciju za mlade volontere pod nazivom "Planiranje šumskog vrta".

Pročitaj više >
20 Lis 2023

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom Jedinstvom i Močvarom, održali smo sjemenarsku radionicu za starije osobe u vrtu Pogona i Močvare.

Pročitaj više >
Više novosti