Agroekologija

Iza nas je treći vikend Food Wave treninga za mlade

26.06.2021.

U fokusu trećeg vikend treninga Food Wave namijenjenog mladima od 15 do 35 godina bili su ekološki otisak, javne politike za hranu, zdrava i održiva prehrana te edukacija preko društvenih mreža. 

Treći vikend treninga za mlade Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Change odvio se 19. i 20. lipnja 2021. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, u ZMAG-ovoj novootvorenoj učionici u šumi. Trening je započeo zanimljivim predavanjem o ekološkom otisku i hrani Dražena Šimleše, nakon čega je na radionici svatko od polaznika izračunao svoj ekološki otisak. Posebno se pričalo o tome koliko hrana utječe na naš ekološki otisak i na koji način ga možemo možemo učiniti manjim, odnosno održivijim. Poslijepodnevni dio programa bio je rezerviran za predavanje Javne politike za hranu – što grad može učiniti za održivi prehrambeni sustav te interaktivnu radionicu Changemaker na kojoj su polaznici istraživali načine na koje možemo približiti Zagreb inspirativnim primjerima dobrih javnih politika u području hrane i kako svatko od nas tome može doprinijeti.

Sljedeći dan treninga Marina Matijević ispričala je priču o svojoj inicijativi Ja Bolji Građanin koja se bavi praktičnim informiranjem putem društvenih mreža o pravilnom odlaganju otpada, s ciljem educiranja o društveno važnim temama u svrhu usvajanja dobrih zelenih navika i odgovornog ponašanja građanina. Nakon prezentacije, polaznici su u sklopu radionice Edukacija preko društvenih mreža, osmišljavali i snimali svoje kampanje.

Na radionici Zdravi ljudi, zdrava planeta razgovarali smo o tome što je to zdrava i održiva prehrana, na koji način je hrana koju biramo povezana sa zdravljem društva, okoliša i ekonomije te što svatko od nas može učiniti za vlastito zdravlje, a time i zdravlje planete. Nakon teoretskog upoznavanja sa temom, polaznici su imali prilike od lokalnih namirnica izraditi zdravu verziju namaza od lješnjaka i rogača, zeleni smoothie i fine energetske kuglice.

Bio je to zaista divan i ispunjavajući vikend zahvaljujući prekrasnim, zainteresiranim mladim ljudima koji su sudjelovali te lijepoj atmosferi učenja i druženja koju smo ponovno zajedno stvorili!

Ostale vijesti iz teme

06 Pro 2021

U sklopu drugog ciklusa Food Wave treninga za mlade, studentima Agronomskog fakulteta održana su predavanja o izazovima u području hrane, povezanosti ekološkog otiska i hrane te zdravoj i održivoj prehrani.

Pročitaj više >
23 Stu 2021

Na ovogodišnjoj konferenciji Naša dobra hrana razgovaralo se o nužnim promjenama prehrambenih i poljoprivrednih politika, očuvanju agrobioraznolikosti, solidarnim kratkim lancima opskrbe i pozitivnim primjerima ekoloških modela proizvodnje.

Pročitaj više >
12 Stu 2021

Konferenciju možete pratiti uživo ove subote od 10 do 15 sati putem Facebook i YouTube kanala ZMAG-a.

Pročitaj više >
Više novosti