Dobra Ekonomija

Iza nas je još jedan uspješan trening budućih stručnjaka ECG mreže

22.12.2021.

U trećem ciklusu edukacija za buduće ECG stručnjake, ZEF i ZMAG su još jednom okupili šaroliko društvo entuzijasta/ica i prenijeli im znanja o mjerenju i praćenju društvenog utjecaja poduzeća te izrade nefinancijskih izvještaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG).

Treći ciklus edukacije za buduće stručnjake ECG mreže održan je od 6. do 8. prosinca 2021. u Zagrebu, ponovno okupivši entuzijaste kojima su predstavljena postojeća znanja o mjerenju i praćenju društvenog utjecaja poduzeća te izrade nefinancijskih izvještaja putem metodologije Economy for the Common Good (ECG).

Ekonomiju za opće dobro (ECG) podržava međunarodna mreža udruga čiji se brojni članovi zalažu za ovaj novi model ekonomije u kojoj je kao stvarna svrha poslovanja prepoznat doprinos općem dobru, a ne samo maksimiziranje financijske vrijednosti. U Hrvatskoj ju predstavljaju Zadruga za etično financiranje i ZMAG, u okviru projekta eECONOMIJA čiji su ključni ciljevi osposobljavanje stručnjaka za pokretanje usluge mjerenja i praćenja društvenog utjecaja poduzeća te izrade nefinancijskih izvještaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG) te stvaranje mreže ECG konzultanata putem koje će Zadruga djelovati na tržištu. Među ostalim, projekt predviđa jačanje kapaciteta Zadruge i snažnu javnu promociju ECG metodologije i dobrih praksi s ciljem povećanja broja društvenih poduzetnika i tradicionalnih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj.

Treningom je budućim stručnjacima pružena edukacija za provedbu konzultantskih aktivnosti po ECG standardu u sklopu ZEF-ove mreže ECG konzultanata, platforma za uključivanje na tržište te prilika za (obavezni) praktični rad koji donosi relevantno iskustvo u procesu stjecanja certifikata ECG konzultanta. Diseminaciju znanja o primjeni ECG metodologije budućim stručnjacima u trajanju od tri intenzivna dana je predvodio Marko Sever, stručnjak za poslovne procese i razvoj, s jakim fokusom na poljoprivredu, tehnologiju i tržište rada.

Dojmove s treninga donosi jedan od sudionika, Damir Batarelo iz ZMAG-a:

U uvodnom izlaganju predstavljen nam je model izrade nefinancijskog izvještaja putem ECG metodologije mjerenja društvenog i okolišnog utjecaja poduzeća. Upoznali smo se s bilancom (izvještajem) za opće dobro koja je sveobuhvatan okvir za procjenu doprinosa organizacije/tvrtke općem dobru, a temelji se na matrici koja uključuje sve aktivnosti tvrtke s obzirom na pet interesnih skupina i četiri temeljne vrijednosti. ECG metodologijom je dosad izrađeno više od 500 bilanci u trideset zemalja diljem svijeta, uključujući Austriju, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Portugal, Englesku Švedsku, Švicarsku i nekoliko zemalja izvan Europe.


U drugom djelu dana raspravljali smo o nužnostima implementacije ovakvog oblika izvještavanja te se osvrnuli na Direktivu EU o nefinancijskom izvještavanju (2014/95/EU) i njeno nadolazeće proširenje za sve poduzetnike te ujedno i kriterije Nacionalne strategije za razvoj društvenog poduzetništva 2015.–2020. za ulazak u službenu Evidenciju društvenih poduzetnika.

Drugi smo dan, radeći u grupama, analizirali poslovanje jedne hrvatske kompanije koja je svoje poslovanje prilagodila visokom standardu zelene učinkovitosti prema dostupnim podacima iz već objavljenih nefinancijskih izvještaja. Bili smo podijeljeni u grupe prema temama iz ECG matrice sa zadatkom da provedemo analizu uz prisutnost mentora.

Treći, ujedno i zadnji dan je započeo s prezentacijom svake grupe. Nakon toga, sagledali smo indikatore matrice, detaljno raspravili o svakom, pojedinačno navodeći razne primjere dobre prakse i polagano finalizirali misao o korištenju završne bilance za opće dobro kao temelja za izradu preporuka za poboljšanje poslovanja poduzeća, a u širem smislu ključnog koraka prema provedbi transformativnih procesa temeljenih na vrijednostima koje će tek u praksi zaživjeti u potpunosti.

Sa sigurnošću možemo reći da je napravljen ogroman i značajan korak pri osnivanju mreže ECG konzultanata koja će ovu metodologiju koristiti s ciljem povećanja broja društvenih i tradicionalnih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj.

Projekt je sufinanciran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Ukupna vrijednost projekta eECONOMIJA iznosi 862,841.48 kuna. Projekt se provodi uz financijsku podršku Europske unije (u iznosu 733,415.26 kuna sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda) i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (u iznosu od 129,426.22 kuna).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objavljen na ovoj internetskoj stranici isključiva je odgovornost ZMAG-a.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti