Dobra Ekonomija

Intervju: Kako se model ekonomije kojoj je cilj dobar život za sve može primijeniti u Hrvatskoj

27.10.2021.

❝Djeluju li vam pojmovi “ekonomija” i “opće dobro” kao suprotnosti? Zbog ekonomske, ali i klimatske krize kojoj svjedočimo, očito je da sadašnja situacija ima temeljne strukturne probleme. Mnogi imaju želje za općim dobrom, koje je praktički žrtvovano trenutačnim ekonomskim poretkom, i često se čini da se mora odabrati jedno – ili profit, ili etično i održivo poslovanje.

No što ako je moguće koristiti postojeći ekonomski temelj i ne izgubiti iz vida opće dobro i da nam BDP bude mjerljiv prema unutarnjem bogatstvu – našoj sreći i zadovoljstvu? Economy for The Common Good, odnosno ECG teži upravo tome – etičnoj tržišnoj ekonomiji osmišljenoj da poveća kvalitetu života svima te promicanju vrijednosti ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i ekološke odgovornosti u svakodnevnoj poslovnoj praksi.❞

Više o temi možete pročitati u aktualnom broju časopisa Grazia, a o tome kako se ovaj koncept može primijeniti u Hrvatskoj doznajte iz intervjua s Goranom Jerasom, upraviteljom Zadruge za etičko financiranje, neprofitne organizacije i najveće hrvatske zadruge, čiji je cilj korištenjem zajedničkih znanja i resursa mijenjati hrvatsko društvo nabolje.

Ekonomiju za opće dobro na hrvatsko tržište uvodi Zadruga za etično financiranje u sklopu projekta eECONOMIJA na kojem je ZMAG partner. Projekt je financiran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objavljen na ovoj internetskoj stranici isključiva je odgovornost ZMAG-a.

Ostale vijesti iz teme

06 Pro 2021

Na predavanju su predstavljeni projekt eECONOMIJA, ekonomski model Ekonomija za opće dobro i ECG metodologija mjerenja društvenog i okolišnog utjecaja poduzeća, uz poseban naglasak na teme društvenog poduzetništva i nefinancijskog izvještavanja.

Pročitaj više >
10 Stu 2021

Cilj Ekonomije za opće dobro je biti od koristi svim dionicima u organizaciji – zaposlenicima, dobavljačima, kupcima, poslovnim partnerima, lokalnoj zajednici i društvu.

Pročitaj više >
02 Stu 2021

Iza nas je još jedan trening o održivom razvoju s ciljem osnaživanja sudionika i sudionica za bavljenje održivim razvojem i prijavu projekata u sklopu programa Erasmus + i Europske snage solidarnosti. 

Pročitaj više >
Više novosti