Dobra Ekonomija

Imamo prve ECG stručnjake za održivo poslovanje u Hrvatskoj

23.06.2021.

U svibnju je održan prvi ciklus treninga za buduće stručnjake za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća međunarodnom metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

Program treninga, koji su održali konzultanti s dugogodišnjim iskustvom na temu održive ekonomije, Nils Wittke i Gerd Hofielen, uključivao je upoznavanje i razumijevanje prednosti ECG metodologije, interaktivni i praktični rad te izradu ECG izvještaja uz kontinuiranu podršku trenera i ZEF-a kroz Q&A sesije. Polaznici su tako imali prilike naučiti kako primijeniti ECG način promišljanja i praksu u organizacijama. Sljedeći korak za osposobljene polaznike treninga koji su stekli status certificiranog ECG stručnjaka je razvoj poslovnog modela za ECG mrežu u Hrvatskoj pod koordinacijom ZEF-a.

Osposobljavanjem prvih polaznika treninga, ujedno je pokrenuto i stvaranje mreže ECG stručnjaka u Hrvatskoj koji će za mjerenje i praćenje utjecaja poduzeća na društvo koristiti postojeću Matricu općeg dobra (Common Good Matrix). Riječ je o indikatoru transparentnosti i održivosti poslovanja koji pokazuje u kojoj se mjeri ECG vrijednosti primjenjuju u praksi u poduzeću, odnosno koliki je doprinos poduzeća općem dobru. 

Economy for the Common Good (ECG) je ekonomski model koji za svoj primarni cilj i svrhu djelovanja ima opće dobro – dobar život svih na zdravom planetu. ECG teži etičnoj tržišnoj ekonomiji osmišljenoj da poveća kvalitetu života svima te promicanju vrijednosti ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i ekološke odgovornosti u svakodnevnoj poslovnoj praksi. 

Trening se održao u okviru projekta eECONOMIJA koji provodi Zadruga za etično financiranje (ZEF), u suradnji sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa (ZMAG).
 
Projekt je financiran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Organizacija treninga sufinancirana je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objavljen na ovoj internetskoj stranici isključiva je odgovornost ZMAG-a.

Ostale vijesti iz teme

06 Svi 2022

U četvrtak 28.4.2022. sudjelovali smo na tematskoj konferenciji pod nazivom "Transformativna ekonomija" u organizaciji Hrvatske mreže zdravih gradova.

Pročitaj više >
01 Svi 2022

U travnju 2022. održane su posljednje aktivnosti projekta eECONOMIJA kojeg je Zadruga za etično financiranje, zajedno sa ZMAG-om, provodila od listopada 2020. godine.

Pročitaj više >
30 Tra 2022

Pogledajte kratki video o Ekonomiji za opće dobro, međunarodnoj metodologiji koju je na hrvatsko tržište uvela Zadruga za etično financiranje u partnerstvu sa ZMAG-om, u okviru projekta eECONOMIJA.

Pročitaj više >
Više novosti