Agroekologija

I ZMAG je dio projekta "Inkluzivni poljoprivredni lanac"

19.06.2019.

Uključili smo se u hvalevrijedan projekt – Inkluzivni poljoprivredni lanac!

Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato, zajedno s partnerima; Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (Područni ured Sisak) pokrenulo je hvalevrijedan projekt – Inkluzivni poljoprivredni lanac, u koji su uključili i ZMAG kao edukatora za uzgoj povrća i jestivog bilja.

Inkluzivni poljoprivredni lanac projekt je koji doprinosi rješavanju otežanog pristupa tržištu rada i socijalnoj isključenosti pripadnicima ranjivih skupina. Kroz provedbu integriranog programa osposobljavanja za uzgoj, preradu i pripremu povrća i jestivog bilja cilj je povećati zapošljivost 45 pripadnika ranjivih skupina iz Siska, Petrinje i Zagreba, a u sklopu provedbe projekta pružaju se usluge stručne potpore uključivanja u radne procese kroz koje unaprijeđuju životne vještine i stvaraju preduvjete za ravnopravno sudjelovanje u društvu. Korisnici kroz projektne aktivnosti u izvornoj stvarnosti unapređuju životne vještine i uče se zdravom stilu života te stvaraju pretpostavke za uključivanje u svakodnevno socijalno okruženje i svijet rada. Razvijanjem socijalnih kompetencija utječe se na kvalitetu osobnog i obiteljskog života te stvaraju preduvjeti za neovisnije življenje i ravnopravno sudjelovanje u društvu. Provedbom aktivnosti projekta razbijaju se predrasude javnosti o sposobnostima osoba s invaliditetom.

Na prvoj radionici polaznici su posjetili ZMAG-ovo Reciklirano imanje, dok se ostale radionice osposobljavanja za uzgoj održavaju u Sisku na prostoru Zelenog zlata, svaki četvrtak od 1. lipnja do 1. listopada 2019. U ZMAG-ovoj skupini za uzgoj desetak je sudionika, a svaki put bavimo se određenom temom i sadimo ono što nalaže biodinamički kalendar.

Misao vodilja projekta je bila uspostava Inkluzivnog poljoprivrednog lanca koji se temelji na društvenoj uključenosti, održivoj proizvodnj i potrošnji te razvoju vještina s ciljem povećanja zapošljivosti krajnjih korisnika. Ekološka dimenzija održivog razvoja osigurat će se kroz organski pristup uzgoju, preradi i pripremi povrća i jestivog bilja, uz racionalno korištenje resursa.

Društvena dimenzija projekta postiže se kroz uključenost vulnerabilnih skupina, prvenstveno osoba s invaliditetom te kroz promociju zdravog načina života. U konačnici, kroz uspostavu Inkluzivnog poljoprivrednog lanca želi se unaprijediti društvena kohezija i osigurati poštivanje jednakih mogućnosti.

Ostale vijesti iz teme

17 Lip 2021

Iza nas je drugi po redu vikend Food Wave treninga koji je ponovno okupio mlade ljude zainteresirane za povezanost hrane i klimatskih promjena, a ovaj put smo učili smo više o o kratkim i solidarnim lancima opskrbe, kompostiranju u stanu i pripremi zdrave hrane.

Pročitaj više >
16 Lip 2021

I ove godine je na Recikliranom imanju održana praksa za studente Agronomskog fakulteta.

Pročitaj više >
10 Lip 2021

Upoznajte naših devet vrijednih aktivnih članova Društvene banke sjemena koji nam pomažu u prikupljanju i očuvanju lokalnih i tradicijskih sorti sjemena.

Pročitaj više >
Više novosti