Uključili smo se u hvalevrijedan projekt – Inkluzivni poljoprivredni lanac!
Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato, zajedno s partnerima; Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (Područni ured Sisak) pokrenulo je hvalevrijedan projekt – Inkluzivni poljoprivredni lanac, u koji su uključili i ZMAG kao edukatora za uzgoj povrća i jestivog bilja.
Inkluzivni poljoprivredni lanac projekt je koji doprinosi rješavanju otežanog pristupa tržištu rada i socijalnoj isključenosti pripadnicima ranjivih skupina. Kroz provedbu integriranog programa osposobljavanja za uzgoj, preradu i pripremu povrća i jestivog bilja cilj je povećati zapošljivost 45 pripadnika ranjivih skupina iz Siska, Petrinje i Zagreba, a u sklopu provedbe projekta pružaju se usluge stručne potpore uključivanja u radne procese kroz koje unaprijeđuju životne vještine i stvaraju preduvjete za ravnopravno sudjelovanje u društvu. Korisnici kroz projektne aktivnosti u izvornoj stvarnosti unapređuju životne vještine i uče se zdravom stilu života te stvaraju pretpostavke za uključivanje u svakodnevno socijalno okruženje i svijet rada. Razvijanjem socijalnih kompetencija utječe se na kvalitetu osobnog i obiteljskog života te stvaraju preduvjeti za neovisnije življenje i ravnopravno sudjelovanje u društvu. Provedbom aktivnosti projekta razbijaju se predrasude javnosti o sposobnostima osoba s invaliditetom.
Na prvoj radionici polaznici su posjetili ZMAG-ovo Reciklirano imanje, dok se ostale radionice osposobljavanja za uzgoj održavaju u Sisku na prostoru Zelenog zlata, svaki četvrtak od 1. lipnja do 1. listopada 2019. U ZMAG-ovoj skupini za uzgoj desetak je sudionika, a svaki put bavimo se određenom temom i sadimo ono što nalaže biodinamički kalendar.
Misao vodilja projekta je bila uspostava Inkluzivnog poljoprivrednog lanca koji se temelji na društvenoj uključenosti, održivoj proizvodnj i potrošnji te razvoju vještina s ciljem povećanja zapošljivosti krajnjih korisnika. Ekološka dimenzija održivog razvoja osigurat će se kroz organski pristup uzgoju, preradi i pripremi povrća i jestivog bilja, uz racionalno korištenje resursa.
Društvena dimenzija projekta postiže se kroz uključenost vulnerabilnih skupina, prvenstveno osoba s invaliditetom te kroz promociju zdravog načina života. U konačnici, kroz uspostavu Inkluzivnog poljoprivrednog lanca želi se unaprijediti društvena kohezija i osigurati poštivanje jednakih mogućnosti.