Agroekologija

I Hrvatska ima svoju Društvenu banku sjemena: Što je to Društvena banka sjemena i zašto (nam) je važna

01.07.2019.

Od obnavljanja „izgubljenih” i očuvanja tradicijskih sorti preko umrežavanja lokalnih sjemenara sve do zanimljivih umjetničkih suradnji – Društvena banka sjemena projekt je za koji trebate čuti!

Klimatske promjene, ekološke katastrofe, nestanak malih proizvođača hrane i pojava raznih bolesti trenutno predstavljaju najveću prijetnju proizvodnji hrane. Proizvodnja i promocija uzgoja različitih biljnih vrsta i raznolikih sorti jedan je od najvažnijih načina za poboljšanje bioraznolikosti koja će u konačnici utjecati na proizvodnju zdrave hrane. Upravo zato postoji velika potreba za uspostavljanjem organiziranog formalnog i neformalnog sustava očuvanja reprodukcijskog materijala biljaka. Jedan od alata za očuvanje bioraznolikosti dostupan široj javnosti su institucije društvenih banki sjemena koje formalno postoje u svijetu od 1980-ih, a nova ZMAG-ova Društvena banka sjemena jedna je od samo tri trenutno aktivne u Hrvatskoj.

Društvena banka sjemena (DBS) novi je ZMAG-ov projekt osmišljen kao neformalna i lokalno upravljana institucija otvorena za javnost, u vlasništvu svojih članova. Teži umrežavati okupljene oko teme sjemena – poljoprivrednike, vrtlare, sjemenare, potrošače i zainteresiranu javnost – te podizati svijest i dijeliti znanje o važnosti i načinima očuvanja poljoprivredne bioraznolikosti. Glavne aktivnosti Društvene banke sjemena usmjerene su na jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenarskog sustava s naglaskom na tradicijske sorte te promicanje suvereniteta sjemena i hrane. To se čini putem raznovrsnih suradnji sa širom zajednicom, školskom djecom i profesorima, poljoprivrednicima, vrtlarima, umjetnicima, znanstvenim institucijama, organizacijama, udrugama i pojedincima koje dijele istu viziju.

U ZMAG-ovoj banci sjemena nalazi se brojno sjeme biljaka koje se odlikuju specifičnim osobinama, koje su prilagođene uvjetima određenog klimatskog područja i koje vjerno prenose svoje osobine na potomstvo tako da uzgajivači ne moraju kupovati svake godine novo sjeme, već mogu koristiti ono koje su sami prikupili. Do sada je prikupljeno četiristotinjak različitih sorti povrća, cvijeća i aromatičnog bilja. Sjeme se najčešće prikuplja na terenu (obilazeći sela), a ljudi koji žele donirati sjeme koje čuvaju generacijama znaju se i sami javiti. Neke omiljene sorte regeneriraju se već godinama na Recikliranom imanju na kojem ZMAG povremeno ugošćuje volontere iz cijelog svijeta koji nerijetko sa sobom donesu koji paketić egzotičnih vrsta iz svojih krajeva. Najviše raznolikih sorti ipak se prikupi u Hrvatskoj putem razmjena sjemena koje ZMAG organizira ili posjećuje kao gost. Cilj je sačuvati sjeme što više biljaka, pogotovo „naših“ lokalnih, te svih onih čije se sjeme može slobodno prikupljati i uzgajati te tako stvoriti zalog bioraznolikosti za budućnost.

Društvene banke sjemena poput ZMAG-ove obogaćuju društvo tako što pomažu u izgradnji održivijeg prehrambenog sustava, čine nas otpornijima i spremnijima na izazove s kojima već jesmo ili ćemo biti suočeni. U procesu očuvanja sjemena povezuju aktere, pružaju živi kontakt s drugim ljudima, tlom, suncem i biljkama te nas podsjećaju koji su to resursi bez kojih zbilja ne bismo mogli živjeti. U ovaj projekt ZMAG se otisnuo podjednako kako bi školarcima, s kojima često surađuje, pokazao da povrće nije samo onakvo kakvog ga vide u trgovini, nego da postoji u širokoj paleti boja i okusa (npr. bijeli patlidžan ili žuta mrkva) te kako bi odrasle vratili u prošlost kada su se itekako cijenila organoleptička svojstva hrane i podsjetili ih na drage uspomene koje vežu uz stare sorte biljaka.

Nadamo se da će naš projekt nadahnuti i druge inicijative i tako posredno iznjedriti neke nove društvene banke sjemena u Hrvatskoj te da će nas javnost sve više podržati u našoj misiji borbe za slobodno sjeme!

•••

Bilo da ste vrtlar, mali poljoprivrednik, hobist ili entuzijast, i vi možete postati član DBS-a, podržati ovu zanimljivu priču i ostvariti razne pogodnosti, među kojima su i besplatni paketići sjemena, priručnici o sijanju i popusti na radionice u organizaciji ZMAG-a. Više o tome kako postati član i koje su sve pogodnosti članstva doznajte OVDJE.

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Neven Petrović

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti