Agroekologija

Evo zašto toliko volimo ovu Inkluzivnu farmu

26.08.2019.

O posebnostima projekta Inkluzivni proljoprivredni lanac i o tome kako je lijepo (i važno) biti dio te priče piše Sendy Osmičević iz ZMAG-a.

❝Prošlo je točno devet tjedana, od kada me je Saša Balen Andrić iz Zelenog zlata upitala želim li sudjelovati na projektu. Na početku sam se dvojila prihvatiti poziv i uključiti se u ovu priču, pitala sam se kako ću to sve stići... Jer osim što paralelno radim na više projekta, kao tipična ZMAG-ica, tu je i rad u vrtu (čista fizikalija, ali i terapija). No, zbog izvrsnosti i korisnosti projekta te prilike za suradnju s kreativnom Sašom i energičnim Ognjenom Andrićem, koji iza sebe već imaju par genijalnih projekata i inspiriraju svojim radom, jednostavno nisam mogla odbiti ponudu. I sada, nakon devet radionica iza sebe, moram priznati kako mi je ovo jedan od najdražih projekata koje sam radila u ZMAG-u.

Inkluzivni poljoprivredni lanac projekt je koji doprinosi rješavanju otežanog pristupa tržištu rada i socijalnoj isključenosti pripadnicima ranjivih skupina. Kroz provedbu integriranog programa osposobljavanja za uzgoj, preradu i pripremu povrća i jestivog bilja cilj je povećati zapošljivost 45 pripadnika ranjivih skupina iz Siska, Petrinje i Zagreba, a u sklopu provedbe projekta pružaju se usluge stručne potpore uključivanja u radne procese kroz koje unaprijeđuju životne vještine i stvaraju preduvjete za ravnopravno sudjelovanje u društvu.

Dio projekta koji vodim je osposobljavanje za uzgoj, koje će se provesti kroz 16 radionica. Marljiv postav čine: Viki, Viktorija, Josip, Luka, Sandra, Katarina, Marin, Sara, Veronika i Luce. Osim stalnog postava svakog puta nam se netko nov priključi, a u zadnje vrijeme počeli su nam prilaziti korisnici gradskog vrta s kojima razmjenjujemo iskustva i trampamo presadnice. Čak su nam i poklonili gliste i pomogli pri izradi strašila Straška – znaju da će i njima koristiti u vrtu.

U devet radionica dosta toga smo napravili i pritom se dobro zabavljali. Do sada smo posijali i presadili puno cvijeća i povrća, naučili svašta o permakulturi, napravili seed bombs koje je grupa "pobacala" po gradu Sisku, prvu kompostnu hrpu, biljno gnojivo i biljna zaštitna sredstva protiv nametnika i gljivica te ih aplicirali na naše biljke, izgradili dom za gliste, posadili krumpire u kante, uzgojili super hranu – klice, posadili egzotični ananas, avokado i bananu, pazili pri sadnji na dobre i loše susjede, a na zadnjoj radionici prije ljetne stanke izradili smo Straška koji će nam čuvati sav naš urod, a s time i trud.

Skoro svakog puta na radionice povedem nekoga iz ZMAG-a ili prijatelje i svi imaju istu reakciju: "Ajme ovdje je divno, koja atmosfera, ljudi, lokacija… Molim te povedi me opet!"

Još nešto moram priznati, a to je da nam je sve što smo do sada posijali i posadili USPJELO! OK, većinu suncokreta su nam puževi smazali, ali bit će i njih par komada. Čak sam grah koji nam nije uspjeo u ZMAG-u, posadila na Inkluzivnoj farmi i izrastao je u megazeleni grm s puno mahunica. Pripisujem to velikom entuzijazmu, trudu i ogromnoj pozitivnoj energiji koja se stvorila u grupi. Ono što me najviše veseli i ispunjava je napredak u radu kod sudionika koji je iz radionice u radionicu vidljiv te zagrljaj koji dobijem na odlasku. ❞ – Sendy Osmičević

 

 

 

 

 

Ostale vijesti iz teme

17 Lip 2021

Iza nas je drugi po redu vikend Food Wave treninga koji je ponovno okupio mlade ljude zainteresirane za povezanost hrane i klimatskih promjena, a ovaj put smo učili smo više o o kratkim i solidarnim lancima opskrbe, kompostiranju u stanu i pripremi zdrave hrane.

Pročitaj više >
16 Lip 2021

I ove godine je na Recikliranom imanju održana praksa za studente Agronomskog fakulteta.

Pročitaj više >
10 Lip 2021

Upoznajte naših devet vrijednih aktivnih članova Društvene banke sjemena koji nam pomažu u prikupljanju i očuvanju lokalnih i tradicijskih sorti sjemena.

Pročitaj više >
Više novosti