Edukacije za održivo življenje

EdUTOPIJA 21: Volontiramo, gradimo i sadimo – začinske spirale „niknule“ u sedam velikogoričkih škola

30.10.2020.

Nakon brojnih edukativnih predavanja održanih u sklopu projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost, na kojima su se osnovnoškolci mogli upoznati s ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektom održivog razvoja, došlo je vrijeme i za akciju!

Kako bi škole zaživjele kao prostor primjene održivog razvoja, potrebno im je ostaviti u trajno nasljedstvo permakulturne primjere i rješenja koje će generacije učenika koristiti i iz kojih će učiti. Upravo je to, volonterskim akcijama koje su se održale od 3. do 23. listopada 2020. u sedam velikogoričkih škola, učinio projekt EdUTOPIJA – stvaramo održivu budućnost.

Kroz razgovore s učiteljima i djecom, biljne zajednice ljekovitog i začinskog bilja u pristupačnim gredicama pokazale su se kao odličan izbor za početak dizajniranja održivih školskih prostora. U suradnji s Grow Studiom iz Zagreba stoga je u sedam škola na prostoru Velike Gorice izrađeno šest začinskih biljnih spirala od stare cigle i jedna drvena povišena gredica, a u akcijama gradnje i sadnje pomagali su i učenici i učenice kako bi još više cijenili male mirisne oaze u školskom vrtu. Radilo se i po kiši i po suncu, a zajedničkim snagama posadilo se preko sto sadnica slatkog pelina, origana, bosiljka, mažurana, matičnjaka, lavande, ružmarina i smilja.

Budući da je aktivan odnos prema sebi, okolini i budućnosti jedan od preduvjeta održivog razvoja, naglasak aktivnosti EdUTOPIJE 21 stavljen je upravo na praktične radionice i volonterske akcije koje kod djece i mladih razvijaju kreativno i kritičko razmišljanje te sposobnost prilagodbe na krizne situacije i pronalaženja rješenja na probleme.

Uz akciju koja pokreće održivi razvoj, EdUTOPIJA 21 podjednaku pažnju pridaje i poticanju volonterskog rada kao oblika društvene solidarnosti i empatije, kojim se doprinosi  razvoju i osnaživanju lokalnih zajednica.  

Kroz niz edukativnih predavanja, praktičnih radionica i volonterskih akcija namijenjenih osnovnoškolcima EdUTOPIJA 21 djecu i mlade uči o održivom razvoju te ih osnažuje da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama. Edukativna predavanja za učenike prate teme održivog razvoja iz novog kurikuluma, a obuhvaćaju sve segmente održivog razvoja. Kroz praktični rad i stvarne primjere učenici uče o društvenim, ekonomskim i ekološkim procesima koji se događaju u svijetu oko nas, kako bi bolje razumjeli vlastitu ulogu u tim procesima, osvijestili mogućnosti aktivnog sudjelovanja u kreiranju pozitivnih promjena te u konačnici razvili svijest o važnosti preuzimanja odgovornosti za rješavanje problema u lokalnoj zajednici i kreiranju rješenja za kvalitetan život i rad.

EdUTOPIJA 21 nastavak je projekta Škole kao prostori dizajniranja održivog razvoja koji je udruga ZMAG u suradnji s Gradom Velikom Goricom i velikogoričkim školama provodila tijekom 2016. godine, a primjer je praktične provedbe kurikuluma za međupredmetnu temu o održivom razvoju za osnovne škole. Također, razvija inovativne metode rada s djecom i mladima koje će škole i obrazovne institucije moći koristiti u daljnjem obrazovanju za održivi razvoj te postavlja temelj za pokretanje sličnih inicijativa u lokalnoj zajednici u budućnosti.

U projekt je uključeno 11 osnovnih škola, 640 učenika i učenica, 32 učiteljice i učitelja te više od 20 ostalih sudionika iz lokalne zajednice. Do 2021. godine održat će se ukupno 28 edukativnih predavanja i 30 radionica na temu održivog razvoja, 7 radionica rješavanja problema u lokalnoj zajednici i 13 volonterskih akcija.

EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost je projekt udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) koji se provodi u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i sedam škola na području Velike Gorice: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika - PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina. Projekt je financiran kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje, koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz Poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.

Zahvaljujemo našim divnim suradnicima, učiteljima i školskom osoblju iz OŠ Eugena Kumičića, OŠ Eugena Kvaternika, PŠ Lukavec, OŠ Novo Čiče, PŠ Dubranec, PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina.

Vidimo se na sljedećoj školskoj akciji!

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

Početkom svibnja u Zagrebu održan je festival "Dobra energija" na kojem je sudjelovao i ZMAG-ov član Ivan Zoković.

Pročitaj više >

ZMAG je pod vodstvom Mateje Medić održao još jednu radionicu recikliranja za djecu Osnovne škole Kralja Tomislava u Zagrebu.

Pročitaj više >

Konferencija "Zajedno znanjem" bit će posvećena rastućem problemu siromaštva i socijalne isključenosti, a održat će se 12. i 13. svibnja 2022. godine u Splitu.

Pročitaj više >
Više novosti