Edukacija za održivi razvoj

EdUTOPIJA 21: Volontiramo, gradimo i sadimo – začinske spirale „niknule“ u sedam velikogoričkih škola

30.10.2020.

Nakon brojnih edukativnih predavanja održanih u sklopu projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost, na kojima su se osnovnoškolci mogli upoznati s ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektom održivog razvoja, došlo je vrijeme i za akciju!

Kako bi škole zaživjele kao prostor primjene održivog razvoja, potrebno im je ostaviti u trajno nasljedstvo permakulturne primjere i rješenja koje će generacije učenika koristiti i iz kojih će učiti. Upravo je to, volonterskim akcijama koje su se održale od 3. do 23. listopada 2020. u sedam velikogoričkih škola, učinio projekt EdUTOPIJA – stvaramo održivu budućnost.

Kroz razgovore s učiteljima i djecom, biljne zajednice ljekovitog i začinskog bilja u pristupačnim gredicama pokazale su se kao odličan izbor za početak dizajniranja održivih školskih prostora. U suradnji s Grow Studiom iz Zagreba stoga je u sedam škola na prostoru Velike Gorice izrađeno šest začinskih biljnih spirala od stare cigle i jedna drvena povišena gredica, a u akcijama gradnje i sadnje pomagali su i učenici i učenice kako bi još više cijenili male mirisne oaze u školskom vrtu. Radilo se i po kiši i po suncu, a zajedničkim snagama posadilo se preko sto sadnica slatkog pelina, origana, bosiljka, mažurana, matičnjaka, lavande, ružmarina i smilja.

Budući da je aktivan odnos prema sebi, okolini i budućnosti jedan od preduvjeta održivog razvoja, naglasak aktivnosti EdUTOPIJE 21 stavljen je upravo na praktične radionice i volonterske akcije koje kod djece i mladih razvijaju kreativno i kritičko razmišljanje te sposobnost prilagodbe na krizne situacije i pronalaženja rješenja na probleme.

Uz akciju koja pokreće održivi razvoj, EdUTOPIJA 21 podjednaku pažnju pridaje i poticanju volonterskog rada kao oblika društvene solidarnosti i empatije, kojim se doprinosi  razvoju i osnaživanju lokalnih zajednica.  

Kroz niz edukativnih predavanja, praktičnih radionica i volonterskih akcija namijenjenih osnovnoškolcima EdUTOPIJA 21 djecu i mlade uči o održivom razvoju te ih osnažuje da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama. Edukativna predavanja za učenike prate teme održivog razvoja iz novog kurikuluma, a obuhvaćaju sve segmente održivog razvoja. Kroz praktični rad i stvarne primjere učenici uče o društvenim, ekonomskim i ekološkim procesima koji se događaju u svijetu oko nas, kako bi bolje razumjeli vlastitu ulogu u tim procesima, osvijestili mogućnosti aktivnog sudjelovanja u kreiranju pozitivnih promjena te u konačnici razvili svijest o važnosti preuzimanja odgovornosti za rješavanje problema u lokalnoj zajednici i kreiranju rješenja za kvalitetan život i rad.

EdUTOPIJA 21 nastavak je projekta Škole kao prostori dizajniranja održivog razvoja koji je udruga ZMAG u suradnji s Gradom Velikom Goricom i velikogoričkim školama provodila tijekom 2016. godine, a primjer je praktične provedbe kurikuluma za međupredmetnu temu o održivom razvoju za osnovne škole. Također, razvija inovativne metode rada s djecom i mladima koje će škole i obrazovne institucije moći koristiti u daljnjem obrazovanju za održivi razvoj te postavlja temelj za pokretanje sličnih inicijativa u lokalnoj zajednici u budućnosti.

U projekt je uključeno 11 osnovnih škola, 640 učenika i učenica, 32 učiteljice i učitelja te više od 20 ostalih sudionika iz lokalne zajednice. Do 2021. godine održat će se ukupno 28 edukativnih predavanja i 30 radionica na temu održivog razvoja, 7 radionica rješavanja problema u lokalnoj zajednici i 13 volonterskih akcija.

EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost je projekt udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) koji se provodi u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i sedam škola na području Velike Gorice: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika - PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina. Projekt je financiran kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje, koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz Poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.

Zahvaljujemo našim divnim suradnicima, učiteljima i školskom osoblju iz OŠ Eugena Kumičića, OŠ Eugena Kvaternika, PŠ Lukavec, OŠ Novo Čiče, PŠ Dubranec, PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina.

Vidimo se na sljedećoj školskoj akciji!

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

Obrazovni modul za odrasle #7: Promišljanje o promjenama i kako ih mjeriti? – upoznavanje s teorijom promjene i metodom osmišljavanja jednostavnog plana evaluacije.

Pročitaj više >

U sklopu interaktivnog umjetničkog projekta Earth Speakr, međunarodno poznatog umjetnika Olafura Eliassona, ZMAG je 7. i 14. studenog 2020. održao online predavanja i kreativne radionice za djecu i mlade. 

Pročitaj više >

Obrazovni modul za odrasle #6: Kako kvalitetno financirati inicijativu – crowdfunding i projektno financiranje

Pročitaj više >
Više novosti