Edukacije za održivo življenje

EdUTOPIJA 21 kroz volonterske akcije ponovno kreirala održive školske prostore u velikogoričkim školama

09.04.2021.

U zadnjem mjesecu projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost održana još jedna serija volonterskih akcija u sedam velikogoričkih osnovnih škola.

Nakon niza edukativnih predavanja na kojima su se osnovnoškolci mogli upoznati s ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektom održivog razvoja te serije akcija izrađivanja začinskih spirala i povišenih gredica, EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost tijekom ožujka 2021. nastavila je s volonterskima akcijama i kreiranjem održivih školskih prostora u sedam velikogoričkih škola.

Jedna od metoda podučavanja u EdUTOPIJI 21 odnosi se na uključivanje samih učenika i učenica u proces stvaranja i realizacije održivih i pravednih rješenja te razvijanje osjećaja za volontiranje, rad u lokalnoj zajednici i pomaganje potrebitima kako bi se kroz životne situacije pokazalo da je održivi razvoj bitan i za osnaživanje ekonomske i društvene kohezije.

Cilj organiziranja volonterskih akcija je poticati iskustveni način odgoja djece i mladih za aktivnu građansku ulogu u razvoju socijalnog i demokratskog društva, ali i odgoju za razvoj socijalnih vještina. Volonterske akcije su se, u skladu s epidemiološkim mjerama, održale u školama partnerima na projektu na području grada Velike Gorice. U volonterske akcije su bila uključena djeca i mladi te učitelji i nastavnici iz sljedećih škola: OŠ Novo Čiče, PŠ Lukavec, OŠ Kumičić, OŠ Kvaternika, OŠ Vukovina, PŠ Rakitovec i PŠ Dubranec. Učenici su sudjelovali u tematski različitim akcijama – od sadnje voćnjaka i formiranja i sadnje školskog vrta, preko sadnje ruža uz ogradu na prilazu škole i uređenja školskog vrta postavljanjem novih okvira na gredice do prikupljanja sjemenja starinskih sorti i izrade predmeta od lana.

Budući da je aktivan odnos prema sebi, okolini i budućnosti jedan od preduvjeta održivog razvoja, naglasak aktivnosti EdUTOPIJE 21 stavljen je upravo na praktične radionice i volonterske akcije koje kod djece i mladih razvijaju kreativno i kritičko razmišljanje te sposobnost prilagodbe na krizne situacije i pronalaženja rješenja na probleme.

Uz akciju koja pokreće održivi razvoj, EdUTOPIJA 21 podjednaku pažnju pridaje i poticanju volonterskog rada kao oblika društvene solidarnosti i empatije, kojim se doprinosi razvoju i osnaživanju lokalnih zajednica.  

Kroz niz edukativnih predavanja, praktičnih radionica i volonterskih akcija namijenjenih osnovnoškolcima, EdUTOPIJA 21 djecu i mlade uči o održivom razvoju te ih osnažuje da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama. Edukativna predavanja za učenike prate teme održivog razvoja iz novog kurikuluma, a obuhvaćaju sve segmente održivog razvoja. Kroz praktični rad i stvarne primjere učenici uče o društvenim, ekonomskim i ekološkim procesima koji se događaju u svijetu oko nas, kako bi bolje razumjeli vlastitu ulogu u tim procesima, osvijestili mogućnosti aktivnog sudjelovanja u kreiranju pozitivnih promjena te u konačnici razvili svijest o važnosti preuzimanja odgovornosti za rješavanje problema u lokalnoj zajednici i kreiranju rješenja za kvalitetan život i rad.

EdUTOPIJA 21 nastavak je projekta Škole kao prostori dizajniranja održivog razvoja koji je udruga ZMAG u suradnji s Gradom Velikom Goricom i velikogoričkim školama provodila tijekom 2016. godine, a primjer je praktične provedbe kurikuluma za međupredmetnu temu o održivom razvoju za osnovne škole. Također, razvija inovativne metode rada s djecom i mladima koje će škole i obrazovne institucije moći koristiti u daljnjem obrazovanju za održivi razvoj te postavlja temelj za pokretanje sličnih inicijativa u lokalnoj zajednici u budućnosti.

U projekt je uključeno 11 osnovnih škola, 640 učenika i učenica, 32 učiteljice i učitelja te više od 20 ostalih sudionika iz lokalne zajednice. Do 2021. godine održat će se ukupno 28 edukativnih predavanja i 30 radionica na temu održivog razvoja, 7 radionica rješavanja problema u lokalnoj zajednici i 13 volonterskih akcija.

EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost je projekt udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) koji se provodi u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i sedam škola na području Velike Gorice: OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika - PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina. Projekt je financiran kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje, koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz Poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.

Zahvaljujemo našim divnim suradnicima, učiteljima i školskom osoblju iz OŠ Eugena Kumičića, OŠ Eugena Kvaternika, PŠ Lukavec, OŠ Novo Čiče, PŠ Dubranec, PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

U sklopu projekta "Kozmos" OŠ Dalj, otišli smo na krajnji istok Hrvatske održati predavanje o izazovima održivog razvoja za djelatnike škole.

Pročitaj više >

U ponedjeljak, 27.11. 2023. održali smo posljednju ovogodišnju edukaciju za mlade o povezanosti hrane i klime koja se provodi u sklopu projekta Naša dobra hrana. 

Pročitaj više >

8.11.2003. smo gostovali u Gimnaziji Karlovac na predmetu Politička geografija kojeg vodi naša dugogodišnja suradnica, profesorica Margareta Kulaš.

Pročitaj više >
Više novosti