Energetska tranzicija

Dvodnevni sastanak tematske mreže Jedro u Križevcima

24.12.2022.

Tematska mreža JEDRO održala je 12. i 13. prosinca dvodnevni sastanak u Križevcima.

Zelena akcija kao nositelj projekta, 10 projektnih partnera te vanjski pridruženi članovi zajedno su raspravljali o potencijalnom unaprjeđenju sustava upravljanja na tri ključna tematska područja (voda, energetika i otpad) kao doprinos rješavanju ekološke krize i klimatskih promjena.

U okviru sastanka, organiziran je i studijski posjet Križevačkim sunčanim krovovima, gradskoj solarnoj elektrani realiziranoj ulozima građana i građanki. Cilj je izmjena normativnog okvira kako bi primjeri građanske energije poput Križevčkog postali pravilo umjesto iznimke te kako bi se energetska tranzicija u postfosilno društvo omogućila svima.

Također,  na dvodnevnom sastanku prikazani su i rezultati kvalitativnog kodiranja fokus grupa provedenih na tematskom području voda, prilikom čega su se iskristalizirale pozitivne i negativne karakteristike koje donosi trenutna vodna reforma.

U trećem kolosijeku koji se tiče otpada, tematskoj mreži i pridruženim članovima predstavljeni su rezultati kvantitativne analize baze o odvojenom prikupljanju otpada te infrastrukturi za održivo upravljanje otpadom na razini svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, koju tematska mreža sustavno prikuplja preko godinu dana. Preliminarni nalazi baze ukazuju na korelaciju između vlasništva nad infrastrukturom i rezultatima odvojenog prikupljanja otpada.

--

Projekt JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad

Tekst je  objavljen u okviru projekta "JEDRO - Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad" koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda (broj ugovora: UP.04.2.1.06.0033). Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna RH (15%). Ukupna vrijednost projekta iznosi 469.083,4 eura po fiksnom tečaju konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro, a razdoblje provedbe projekta je od 29. listopada 2020. do 29. listopada 2023.
 

Ostale vijesti iz teme

Zelena energetska zadruga (ZEZ), članica tematske mreže JEDRO, poziva sve zainteresirane građane i građanke s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije da se do 10. kolovoza prijave za grupnu nabavu opreme i ugradnje solarnih elektrana.

Pročitaj više >

Tematska mreža JEDRO organizira okrugli stol „Gospodarenje otpadom u gradovima i općinama u RH – prepreke, izazovi i prilike“ koji će se održati 27. lipnja 2023. u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva.

Pročitaj više >
Više novosti