Agroekologija

Drugi vikend novog Food Wave treninga za mlade

11.03.2022.

Iza nas je još jedan Food Wave vikend posvećen edukaciji mladih o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama.

Drugi vikend drugog Food Wave ciklusa održao se 26. i 27. veljače na Recikliranom imanju kroz niz edukativnih predavanja i praktičnih radionica. Divna Almira Tumpap na početku nam je predstavila poduzetničku priču kolektiva Ekipa Kombucha, a zatim nas učila o ljekovitim svojstvima kombucha napitka te načinu njegove pripreme. Svaki polaznik ponio je kući svoju kombucha gljivu s kojom može krenuti u pripremu ovog zdravog i ukusnog napitka kod kuće.

Mladi kuhar Marko Bajić nam je, uz mnoštvo korisnih kulinarskih savjeta, pokazao jednostavne tehnike rezanja povrća te planiranja i pripreme cjelovitih vegetarijanskih i veganskih obroka. Na kraju radionice, svi smo uživali u zdravim i ukusnim jelima koje smo zajedno pripremali.

Ilustrator Neven Rinčić dodatno nas je iznenadio i oduševio svojim sjajnim ilustracijama kojima je umjetnički zabilježio naše subotnje druženje.

Predavanja o solidarnim kratkim lancima opskrbe te ekološkom otisku i hrani održao je Dražen Šimleša. Kroz predavanja nam je objasnio što su to kratki, a što solidarni kratki lanci opskrbe, kako su nastali, koji sve oblici postoje, koji su primjeri dobre prakse u Hrvatskoj i zašto su važni. Uz to, predstavio je i rezultate istraživanja solidarnih kratkih lanaca opskrbe koje smo provodili u Hrvatskoj na prijelazu iz 2020. u 2021. godinu. U sklopu predavanja o ekološkom otisku i hrani, učili smo o utjecaju našeg životnog stila na resurse i biokapacitet planeta, uz naglasak na njegov odnos s hranom.

Trening se provodi u sklopu projekta Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action, za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR). Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Kroz projekt Food Wave radi se na osnaživanju mladih kao katalizatora promjena u svojim lokalnim zajednicama s posebnim fokusom na sektor hrane.

Hvala svima na velikom interesu za Food Wave edukacije. Zbog popunjenih mjesta, prijave za ovaj vikend su zatvorene. Ukoliko se želite priključiti treningu, dobrodošli ste na posljednji vikend treninga koji će se održati 9. i 10.4. Više informacija i detaljan program možete pronaći OVDJE.

Ostale vijesti iz teme

31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
16 Stu 2023

Početkom studenog smo, na Recikliranom imanju, održali edukaciju za mlade volontere pod nazivom "Planiranje šumskog vrta".

Pročitaj više >
20 Lis 2023

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom Jedinstvom i Močvarom, održali smo sjemenarsku radionicu za starije osobe u vrtu Pogona i Močvare.

Pročitaj više >
Više novosti