Agroekologija

Doznajemo kako je (dobro) sjemenu u Irskoj

10.06.2019.

Svratili smo sa Sendy Osmičević do Irske provjeriti kako tamo živi sjeme i svašta smo doznali!

Nakon Engleske, Irska je bila sljedeća destinacija ZMAG-ove vrtekice Sendy Osmičević. Ovaj put u njezinom fokusu nisu bili društveni vrtovi nego sjeme. Posjetila je Irsku udrugu Irish Seed Savers, a kako joj je bilo pročitajte ⬇︎

❝ Irska udruga za očuvanje sjemena zadnjih dvadesetak godina s jedanaest zaposlenih održava društvenu banku s više od 600 različitih sorti sjemena koje nisu komercijalno dostupne, a svake godine uspiju regenerirati 120 sorti. Protežu se na 8 hektara i glavni cilj im je očuvanje posebnih i ugroženih biljnih genetskih resursa Irske. Možete postati njihov član ili vrtlar za 60 eura godišnje uz razne pogodnosti.

Sve je počelo 1991. godine kada se amerikanka Anita Hayes udala za Irca. Odlučili su živjeti u Irskoj. Anita je željela uzgajati domaće sorte, ali ih je bilo iznimno teško pronaći te je odlučila sakupljati, čuvati i baviti se uzgojem tradicijskih sorata. Također, postaju poznati i po uzgajanju i očuvanju preko 170 irskih sorata jabuka. Ovu priču su započeli tako da su poslali "javni poziv" za domaće sorte jabuka. Odaziv je bio iznenađujuće dobar, a najčešće su to bile jabuke bez imena, odnosno “domaće jabuke”. Odlučili su imenovati sorte koje do tada nisu imale naziv, a to je rezultiralo uistinu zanimljivim imenima kao što su: Councillor, Knight's Templar, Widow's Friend ili Bloody Butcher. Simpatično je to što na kraju sezone, kada se jabuke poberu, naprave tulum u uredu na kojem se svi zaposlenici maskiraju u neku sortu jabuka pa im je taj dan sigurno jako zabavno na poslu.

Osim jabuka ponosni su na svoje 24 sorte lana, a cilj im je ove godine zasijati čak njih 14. Uspješno surađuju sa zajednicom – školama, studentima i institucijama koje se bave poljoprivredom te susjedima koji im pomažu u regeneriranju sjemena u svojim domaćinstvima.

Nakon razgledavanja imanja, obišli smo i banku sjemena. Iznenadilo me u čemu čuvaju sjeme. Inače su to staklenke kako bi se sjeme zaštitilo od vlage i insekata, no u ovoj banci to su bile plastične kutije od gumenih bombona, a oni kažu kako to super funkcionira. Ono što ćemo svakako "kopirati" je slaganje sjemena po abecedi, a ne po porodici kako smo mi to do sada radili, ovako je lakše! Na put sam ponijela sjeme koje smo mi uzgojili na Vukomeriću (sikirica, salata vučji jezik i dubravski ljuk), s pretpostavkom da to zasigurno nemaju, i to bio pravi pogodak. Na kraju susreta razmjenili smo sjeme, puno zagrljaja i osmijeha!❞ – Sendy Osmičević

Ostale vijesti iz teme

06 Lip 2022

Od 24. do 27.5.2022. ZMAG je sudjelovao na završnom susretu Balkan Beets projekta u organizaciji austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
03 Lip 2022

ZMAG-ova članica Mateja Medić sudjelovala je od 18. do 20. svibnja 2022. godine u Milanu na edukaciji za trenere u sklopu projekta Food Wave - Empowering Urban Youth for Climate Action.

Pročitaj više >
02 Lip 2022

I ove godine ZMAG prima studente Agronomskog fakulteta na stručnu praksu koja se odvija na Recikliranom imanju Vukomerić.

Pročitaj više >
Više novosti