Agroekologija

Dobrodošli (svi) u Društvenu banku sjemena

05.03.2023.

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Društvena banka sjemena ZMAG-ov je projekt čiji je glavni cilj doprinijeti očuvanju lokalnih i tradicijskih sorti sjemena, ali i obnovi onih "izgubljenih" za buduće generacije. Osmišljena je na način da bude u vlasništvu svojih članova, otvorena za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače, kao neformalna i lokalno upravljana institucija.

Glavne aktivnosti Društvene banke sjemena usmjerene su na jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenarskog sustava s naglaskom na tradicijske sorte. Također, projekt veliku pažnju pridaje educiranju, podizanju svijesti i dijeljenju znanja o važnosti očuvanja lokalnih sorti, kao i promicanju suvereniteta sjemena i hrane.


Kako postati član DBS-a?

Bilo da ste vrtlar, mali poljoprivrednik, hobist ili entuzijast, i vi možete postati član DBS-a i ostvariti razne pogodnosti, među kojima su i besplatni paketići sjemena, naše publikacije i popusti na određene radionice u organizaciji ZMAG-a. Do godišnjeg članstva dijele vas samo tri koraka:

1. Ispunite kratki ONLINE OBRAZAC ZA PRIJAVU

2. Odaberite kategoriju članstva

3. Uplatite jednokratnu donaciju u iznosu od 35 € (263,71 kn) za tip članstva Vrtlar i Simpatizer ili dobrovoljnu donaciju u bilo kojem iznosu za tip članstva Pokrovitelj. 

Primatelj: Zelena mreža aktivističkih grupa - ZMAG
Način plaćanja
: transakcijski račun
IBAN: HR5324020061100095765
Opis plaćanja: donacija DBS

Molimo Vas da potvrdu o uplati godišnje članarine proslijedite kao fotografiju uplatnice ili privitak s internetskog bankarstva na dbs.zmag@gmail.com.

Članarina je važeća do kraja tekuće godine.

Nakon popunjavanja prijave i zaprimljene uplate, kontaktirat ćemo vas na navedeni e-mail radi odabira sjemena koje ćemo besplatno dostaviti na vašu adresu. Popis dostupnog sjemena za naše članove potražite OVDJE.

Više o pogodnostima i obvezama članova pročitaje u nastavku:


SIMPATIZER

 • godišnja članarina 35 € (263,71 kn)
 • nema obvezu regeniranja i vraćanja sjemena u Banku

Pogodnosti članstva:

 • 5 besplatnih paketića sjemena
 • 1 besplatna DBS radionica
 • 15% popusta na ZMAG-ove jednodnevne radionice i konferencije
 • besplatan priručnik za sjetvu (elektronski)
 • bilteni s izvještajima o radu, srodnim temama i prostorom za predstavljanje vaše priče, dva puta godišnje


VRTLAR

 • godišnja članarina 35 € (263,71 kn)
 • uz financijsku, pruža i praktičnu podršku uzgojem te vraća DBS-u pola od ukupnog uroda sjemena, pomažući tako u regeneraciji. Ukoliko u tome ne uspje u naredne dvije godine, iz kategorije vrtlar, preći će u kategoriju simpatizer.

Pogodnosti članstva:

 • 5 besplatnih paketića sjemena
 • 1 besplatna DBS radionica
 • 15% popusta na ZMAG-ove jednodnevne radionice i konferencije
 • besplatan priručnik za sjetvu (elektronski)
 • bilteni s izvještajima o radu, srodnim temama i prostorom za predstavljanje tematske priče, dva puta godišnje


POKROVITELJ

 • proizvoljna donacija

*Pokrovitelji su neaktivni članovi koji ne uživaju pogodnosti članstva već samo žele financijski podržati Društvenu banku sjemena, uplatom donacije u bilo kojem iznosu.


Što podržavate s članarinom?

 • postojanje Fonda solidarnosti, "kase" uzajamne pomoći za naše aktivne članove i sjemenare koji nam pomažu u regeneraciji sjemena, za ulaganja u edukacije i/ili nabavu opreme te ostale troškove rada Društvene banke sjemena
 • kultiviranje organskih vrtova i ubiranje organskog sjemena
 • educiranje i inspiriranje šire javnosti
 • očuvanje lokalne biljne baštine i opstanak ugroženih sorti
 • lobiranje na nacionalnoj i međunarodnoj razini na temu važnih pitanja zaštite okoliša

Hvala Vam što podržavate rad Društvene banke sjemena!


Tko su naši aktivni članovi?

Osim gore navedenih, podržavajućih članova, Društvena banka sjemena posebnu suradnju ostvaruje sa svojim aktivnim članovima. To su sjemenari s kojima godinama surađujemo, u koje imamo potpuno povjerenje, utemeljeno njihovim radom. Oni su naši suradnici, partneri, učitelji i savjetnici ili pak vrtlari koji su redovno u banku vraćali sjeme, a aktivni članovi postali su na naš poziv.

Jedna od najvažnijih zadaća aktivnih članova DBS-a je da regeneriraju svoje tradicijske sorte ili dobiveno sjeme iz banke i vrate dogovorenu količinu DBS-u. Tako ćete u popisu dostupnog sjemena naći i sjeme s njihovih gospodarstava.

Aktivni članovi DBS-a su:

1. OPG Ivan Juratek
2.
Robin Gunjević
3. 
Petra Turčić i Kruno Vuljar
4.
Udruga Permakultura Dalmacija
5.
Održivo d.o.o. - Ivana i Hrvoje Bota
6.
Andreja Čoh
7.
Javna ustanova NP Brijuni

 

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Sanjin Kaštelan

Ostale vijesti iz teme

16 Stu 2023

Početkom studenog smo, na Recikliranom imanju, održali edukaciju za mlade volontere pod nazivom "Planiranje šumskog vrta".

Pročitaj više >
20 Lis 2023

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom Jedinstvom i Močvarom, održali smo sjemenarsku radionicu za starije osobe u vrtu Pogona i Močvare.

Pročitaj više >
02 Ruj 2023

Krajem kolovoza na imanju smo imali goste i volontere iz Teksasa koje nam je dovela polaznica našeg tečaja permakulturnog dizajna

Pročitaj više >
Više novosti