Agroekologija

Proljetna berba samoniklog bilja

25.04.2022.

U ZMAG-u ciklus hrane počinje i završava sa sjemenom iz našeg vrta, no sakupljanje samoniklog jestivog i ljekovitog bilja iz prirode neizostavan je dio naših aktivnosti.

Sakupljanje samoniklog jestivog bilja prepoznali smo kao dodatan i važan korak u stvaranju održivog prehrambenog sustava. Vrtni tim je do sada skupio mnoge ranoproljetne kulture kao što su medvjeđi luk, maslačak, trputac, kopriva, plućnjak, mišjakinja, a uz vodstvo Ivane Turković ove smo godine naučili prepoznati i brati mlade izdanke hmelja.

Većina ovog bilja ima široku primjenu, a mi ćemo od medvjeđeg luka pripremati pesto ili ga jesti na salatu, plućnjak i uskolisni trputac ćemo sušiti za čaj, mišjakinju ćemo koristiti u salatama ili varivima, svježu koprivu ćemo ubaciti u smoothie i od nje praviti sok, blanširane izdanke hmelja ćemo pripremati s jajima ili dodati salatama i povrtnim složencima.

Ostale vijesti iz teme

03 Tra 2025

Cilj ovog programa je naučiti djecu osnovama kompostiranja s glistama. Pogledajte kako nam je bilo i preuzmite besplatne edukativne materijale.

Pročitaj više >
20 Ožu 2025

139 organizacija iz 23 zemlje EU-a uputilo je otvoreno pismo ministrima poljoprivrede i novom povjereniku za zdravstvo EU-a zbog prijedloga nove Uredbe o sjemenu Europske komisije. Pogledajte što o tome kažu organizacije iz Hrvatske.

Pročitaj više >
19 Ožu 2025

Prošlog smo tjedna posjetili Genevu i sudjelovali na događaju u organizaciji Foraus-a koji je participativni "think tank" o vanjskoj politici.

Pročitaj više >
Više novosti