U ZMAG-u ciklus hrane počinje i završava sa sjemenom iz našeg vrta, no sakupljanje samoniklog jestivog i ljekovitog bilja iz prirode neizostavan je dio naših aktivnosti.
Sakupljanje samoniklog jestivog bilja prepoznali smo kao dodatan i važan korak u stvaranju održivog prehrambenog sustava. Vrtni tim je do sada skupio mnoge ranoproljetne kulture kao što su medvjeđi luk, maslačak, trputac, kopriva, plućnjak, mišjakinja, a uz vodstvo Ivane Turković ove smo godine naučili prepoznati i brati mlade izdanke hmelja.
Većina ovog bilja ima široku primjenu, a mi ćemo od medvjeđeg luka pripremati pesto ili ga jesti na salatu, plućnjak i uskolisni trputac ćemo sušiti za čaj, mišjakinju ćemo koristiti u salatama ili varivima, svježu koprivu ćemo ubaciti u smoothie i od nje praviti sok, blanširane izdanke hmelja ćemo pripremati s jajima ili dodati salatama i povrtnim složencima.