Agroekologija

Proljetna berba samoniklog bilja

25.04.2022.

U ZMAG-u ciklus hrane počinje i završava sa sjemenom iz našeg vrta, no sakupljanje samoniklog jestivog i ljekovitog bilja iz prirode neizostavan je dio naših aktivnosti.

Sakupljanje samoniklog jestivog bilja prepoznali smo kao dodatan i važan korak u stvaranju održivog prehrambenog sustava. Vrtni tim je do sada skupio mnoge ranoproljetne kulture kao što su medvjeđi luk, maslačak, trputac, kopriva, plućnjak, mišjakinja, a uz vodstvo Ivane Turković ove smo godine naučili prepoznati i brati mlade izdanke hmelja.

Većina ovog bilja ima široku primjenu, a mi ćemo od medvjeđeg luka pripremati pesto ili ga jesti na salatu, plućnjak i uskolisni trputac ćemo sušiti za čaj, mišjakinju ćemo koristiti u salatama ili varivima, svježu koprivu ćemo ubaciti u smoothie i od nje praviti sok, blanširane izdanke hmelja ćemo pripremati s jajima ili dodati salatama i povrtnim složencima.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2022

Pozivamo vas na besplatne Food Wave aktivnosti koje će se održati u subotu 21.05.2022. od 11 - 15 sati na Bundeku, u sklopu manifestacije Floraart.

Pročitaj više >
11 Svi 2022

Sudjelovali smo na okruglom stolu kojeg su, u sklopu projekta "Budućnost je ekološka", organizirale udruge Biovrt - u skladu s prirodom i Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača.

Pročitaj više >
03 Svi 2022

Na poziv Komunalnog društva 1. Maj Labin, uputili smo se u Istru održati radionicu o eko vrtlarenju.

Pročitaj više >
Više novosti