Dobra Ekonomija

Bili smo u Barceloni i razgovarali o transformativnim ekonomijama

16.04.2019.

Na Svjetskom društvenom forumu o transformativnim ekonomijama u Barceloni raspravljali smo o situacijama i stanju transformativnih ekonomija po kontinentima i zemljama širom svijeta.

Mreža solidarne ekonomije Europe – RIPESS, čiji član je i ZMAG, prošli je tjedan, od 5. do 7. travnja 2019., u Barceloni, uz podršku partnerskih mreža iz Španjolske i Katalonije, organizirala Svjetski društveni forum o transformativnim ekonomijama, s naglaskom upravo na množinu takvih ekonomija i poštivanje različitih pozicija i perspektiva.

Na Forumu je sudjelovalo oko 350 predstavnika najaktivnijih organizacija iz cijelog svijeta koje ekonomiju koriste kao alat za poštivanje ljudskih prava i širenje solidarnosti, osnaživanje demokracije i uključivanje svih zainteresiranih za neki poslovni poduhvat te odgovornost prema ekosustavima.

Tematske cjeline su bile podijeljene u četiri glavna pravca: zajednička dobra – commonsi, društvena i solidarna ekonomija, feministička ekonomija, prehrambeni suverenitet i agroekologija. Ti pravci križali su se dodatno s još dvije horizontalne teme, a to su bile javne politike i edukacija/istraživanje.

Forum je bio mjesto brojnih susreta s novim sličnim ljudima, projektima, inicijativama i idejama iz kojih su započete brojne nove suradnje, ali i rasprava o situacijama i stanju transformativnih ekonomija po kontinentima i zemljama širom svijeta, što je upravo i bio jedan od glavnih ciljeva Foruma.

Posebnost Foruma je svakako bio izostanak brojnih klasičnih predavanja i plenarnih Q&A dijelova – sve je bilo posvećeno upoznavanju i razgovoru sudionika, upravo s ciljem što bolje pripreme sadržaja velikog Foruma za sljedeću godinu kada se očekuje više tisuća ljudi.

Dan prije Foruma održan je sastanak Koordinacijskog odbora RIPESS-a Europe u kojem je, uime ZMAG-a, sudjelovao Dražen Šimleša. Organizirana je i zajednička večera svih predstavnika članica RIPESS-a iz cijelog svijeta, simbolički u zadružnom restoranu koji je za taj kvart u Barceloni mjesto susreta i dogovaranja akcija... i, naravno, zdrave hrane!

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti