Dobra Ekonomija

Bili smo u Barceloni i razgovarali o transformativnim ekonomijama

16.04.2019.

Na Svjetskom društvenom forumu o transformativnim ekonomijama u Barceloni raspravljali smo o situacijama i stanju transformativnih ekonomija po kontinentima i zemljama širom svijeta.

Mreža solidarne ekonomije Europe – RIPESS, čiji član je i ZMAG, prošli je tjedan, od 5. do 7. travnja 2019., u Barceloni, uz podršku partnerskih mreža iz Španjolske i Katalonije, organizirala Svjetski društveni forum o transformativnim ekonomijama, s naglaskom upravo na množinu takvih ekonomija i poštivanje različitih pozicija i perspektiva.

Na Forumu je sudjelovalo oko 350 predstavnika najaktivnijih organizacija iz cijelog svijeta koje ekonomiju koriste kao alat za poštivanje ljudskih prava i širenje solidarnosti, osnaživanje demokracije i uključivanje svih zainteresiranih za neki poslovni poduhvat te odgovornost prema ekosustavima.

Tematske cjeline su bile podijeljene u četiri glavna pravca: zajednička dobra – commonsi, društvena i solidarna ekonomija, feministička ekonomija, prehrambeni suverenitet i agroekologija. Ti pravci križali su se dodatno s još dvije horizontalne teme, a to su bile javne politike i edukacija/istraživanje.

Forum je bio mjesto brojnih susreta s novim sličnim ljudima, projektima, inicijativama i idejama iz kojih su započete brojne nove suradnje, ali i rasprava o situacijama i stanju transformativnih ekonomija po kontinentima i zemljama širom svijeta, što je upravo i bio jedan od glavnih ciljeva Foruma.

Posebnost Foruma je svakako bio izostanak brojnih klasičnih predavanja i plenarnih Q&A dijelova – sve je bilo posvećeno upoznavanju i razgovoru sudionika, upravo s ciljem što bolje pripreme sadržaja velikog Foruma za sljedeću godinu kada se očekuje više tisuća ljudi.

Dan prije Foruma održan je sastanak Koordinacijskog odbora RIPESS-a Europe u kojem je, uime ZMAG-a, sudjelovao Dražen Šimleša. Organizirana je i zajednička večera svih predstavnika članica RIPESS-a iz cijelog svijeta, simbolički u zadružnom restoranu koji je za taj kvart u Barceloni mjesto susreta i dogovaranja akcija... i, naravno, zdrave hrane!

Ostale vijesti iz teme

02 Kol 2021

Održan i drugi ciklus treninga za buduće stručnjake za mjerenje i praćenje društvenog utjecaja poduzeća međunarodnom metodologijom Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
26 Srp 2021

Priručnik Edukacijski moduli – Društvena i solidarna ekonomija za strukovno obrazovanje i osposobljavanje dio je edukacijskog programa u četiri modula s ciljem promicanja DSE u sklopu sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Pročitaj više >
06 Srp 2021

Zadruga za etično financiranje (ZEF), u suradnji sa ZMAG-om, u Hrvatskoj uvodi sustav mjerenja i praćenja okolišnog i društvenog utjecaja poduzeća prema međunarodnoj metodologiji Economy for the Common Good (ECG).

Pročitaj više >
Više novosti