Agroekologija

Bili smo na eko-imanju Zrno i bilo nam je super!

25.03.2019.

Posjetili smo Zrno, pravu malu eko-stanicu na Zemlji, i oduševili se!

ZMAG-ove "vrtekice" često idu uokolo i obilaze razna imanja, plantaže, farme i društvene vrtove u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovoga puta svratile su na domaće eko-imanje Zrno u Habjanovcu, za koje se kaže da je prava mala eko-stanica za Zemlji. Na prvi pogled oduševile su ih nove bio-intenzivne gredice na kojima se ne primjenjuje mehanizacija, a obogaćuju se kompostom. Takav princip gredica i ZMAG je postavio na svoje Reciklirano imanje u Vukomeriću, nakon prošlogodišnjeg masterclassa Jean-Martina Fortiera koji ih je inspirirao u tom smjeru.

Uz stručno vodstvo Ksenije i Davida i puno agronomskih pitanja vrtekica, Zrno se obišlo uzduž i poprijeko. Nakon što se pogledala svaka gredica za bio-intenzivan uzgoj, plastenici, veće obradive parcele, parcele sa zelenom gnojidbom, hoteli za kukce i prostori gdje se od namirnica s imanja pripremaju razne delicije, razmijenila su se iskustva i popričalo se o dodirnim točkama i izazovima s kojima se svi susrećemo. Jedno je sigurno – ova ZMAG-ova posjeta početak je nove suradnje, a već se veselimo budućem susretu!

Ostale vijesti iz teme

29 Srp 2021

U novom izdanju magazina D&D koji je na kioscima, inspirirajte se dobrim primjerima iz vrtova Kopenhagena i otoka Krka. 

Pročitaj više >
26 Srp 2021

I ove je godine sezona u ZMAG-ovom sjemenarskom vrtu započela sijanjem odabranog sjemena iz Društvene banke sjemena, brigom za presadnice u plasteniku i pripremama novih gredica.

Pročitaj više >
21 Srp 2021

ZMAG-ova Društvena banka sjemena sudjelovala je na stručnim radionicama austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
Više novosti