Sudjelovali smo u zanimljivoj inicijativi nazvanoj Knjiški kompost prema ideji umjetnice Ane Kuzmanić, a na temu politike i ekonomija hrane.
Druženje je zamišljeno kao čitalački kružok gdje se rasprava vodi na određenu temu uz prethodno čitanje teksta koji prati zadanu temu. Rasprava je održana u prostorijama Galerije Miroslav Kraljević u Zagrebu 11.2.2023. Tema ovog druženja su bile politike i ekonomija hrane, a kao uvodni tekst odabrali smo Kuhinjski kalendar autora Jurice Pavičića iz zbirke tekstova Naša spiza.
U tekstu Pavičić prati posvećenost i važnost hrane prema mjesecima u godini i, kroz kalendarsko prehrambeno putovanje, uvodi nas u jedan topli i sočni svijet, ali i pokriva teme kao što su: kvaliteta hrane, važnost lokalne hrane za određenu kulturu i lokalnu zajednicu, utjecaj politike hrane na način našeg osobnog pristupa hrani u kuhinji i brojne druge teme.
Nakon čitanja teksta, sa sudionicima kružoka raspravljali smo o tome na koji način hrana danas može postati rješenje i biti alat za održivu i solidarnu transformaciju društva te pokazali primjere dobre prakse. U tom smislu su sudionice kružoka mogle i kušati ukusne delicije iz naše Zadruge za dobru ekonomiju.