Agroekologija

Bili smo gosti čitalačke grupe Knjiški kompost

20.02.2023.

Sudjelovali smo u zanimljivoj inicijativi nazvanoj Knjiški kompost prema ideji umjetnice Ane Kuzmanić, a na temu politike i ekonomija hrane.

Druženje je zamišljeno kao čitalački kružok gdje se rasprava vodi na određenu temu uz prethodno čitanje teksta koji prati zadanu temu. Rasprava je održana u prostorijama Galerije Miroslav Kraljević u Zagrebu 11.2.2023. Tema ovog druženja su bile politike i ekonomija hrane, a kao uvodni tekst odabrali smo Kuhinjski kalendar autora Jurice Pavičića iz zbirke tekstova Naša spiza.

U tekstu Pavičić prati posvećenost i važnost hrane prema mjesecima u godini i, kroz kalendarsko prehrambeno putovanje, uvodi nas u jedan topli i sočni svijet, ali i pokriva teme kao što su: kvaliteta hrane, važnost lokalne hrane za određenu kulturu i lokalnu zajednicu, utjecaj politike hrane na način našeg osobnog pristupa hrani u kuhinji i brojne druge teme.

Nakon čitanja teksta, sa sudionicima kružoka raspravljali smo o tome na koji način hrana danas može postati rješenje i biti alat za održivu i solidarnu transformaciju društva te pokazali primjere dobre prakse. U tom smislu su sudionice kružoka mogle i kušati ukusne delicije iz naše Zadruge za dobru ekonomiju.

Ostale vijesti iz teme

16 Stu 2023

Početkom studenog smo, na Recikliranom imanju, održali edukaciju za mlade volontere pod nazivom "Planiranje šumskog vrta".

Pročitaj više >
20 Lis 2023

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom Jedinstvom i Močvarom, održali smo sjemenarsku radionicu za starije osobe u vrtu Pogona i Močvare.

Pročitaj više >
02 Ruj 2023

Krajem kolovoza na imanju smo imali goste i volontere iz Teksasa koje nam je dovela polaznica našeg tečaja permakulturnog dizajna

Pročitaj više >
Više novosti