Agroekologija

Bili smo gosti čitalačke grupe Knjiški kompost

20.02.2023.

Sudjelovali smo u zanimljivoj inicijativi nazvanoj Knjiški kompost prema ideji umjetnice Ane Kuzmanić, a na temu politike i ekonomija hrane.

Druženje je zamišljeno kao čitalački kružok gdje se rasprava vodi na određenu temu uz prethodno čitanje teksta koji prati zadanu temu. Rasprava je održana u prostorijama Galerije Miroslav Kraljević u Zagrebu 11.2.2023. Tema ovog druženja su bile politike i ekonomija hrane, a kao uvodni tekst odabrali smo Kuhinjski kalendar autora Jurice Pavičića iz zbirke tekstova Naša spiza.

U tekstu Pavičić prati posvećenost i važnost hrane prema mjesecima u godini i, kroz kalendarsko prehrambeno putovanje, uvodi nas u jedan topli i sočni svijet, ali i pokriva teme kao što su: kvaliteta hrane, važnost lokalne hrane za određenu kulturu i lokalnu zajednicu, utjecaj politike hrane na način našeg osobnog pristupa hrani u kuhinji i brojne druge teme.

Nakon čitanja teksta, sa sudionicima kružoka raspravljali smo o tome na koji način hrana danas može postati rješenje i biti alat za održivu i solidarnu transformaciju društva te pokazali primjere dobre prakse. U tom smislu su sudionice kružoka mogle i kušati ukusne delicije iz naše Zadruge za dobru ekonomiju.

Ostale vijesti iz teme

21 Ožu 2023

Održali smo još jednu kvartovsku razmjenu sjemena u sklopu trodnevnog festivala "Žitnica umjetnosti na rubu grada.

Pročitaj više >
15 Ožu 2023

U srijedu, 8. ožujka 2023. održali smo radionicu ekološkog vrtlarenja u Bjelovarskoj knjižnici.

Pročitaj više >
09 Ožu 2023

3. i 4. ožujka održali smo radionice ekološkog vrtlarenja u Brodarici pod okriljem projekta  "Zavrtimo krug promjena II" u organizaciji LAG More 249.

Pročitaj više >
Više novosti