Agroekologija

Bili smo gosti čitalačke grupe Knjiški kompost

20.02.2023.

Sudjelovali smo u zanimljivoj inicijativi nazvanoj Knjiški kompost prema ideji umjetnice Ane Kuzmanić, a na temu politike i ekonomija hrane.

Druženje je zamišljeno kao čitalački kružok gdje se rasprava vodi na određenu temu uz prethodno čitanje teksta koji prati zadanu temu. Rasprava je održana u prostorijama Galerije Miroslav Kraljević u Zagrebu 11.2.2023. Tema ovog druženja su bile politike i ekonomija hrane, a kao uvodni tekst odabrali smo Kuhinjski kalendar autora Jurice Pavičića iz zbirke tekstova Naša spiza.

U tekstu Pavičić prati posvećenost i važnost hrane prema mjesecima u godini i, kroz kalendarsko prehrambeno putovanje, uvodi nas u jedan topli i sočni svijet, ali i pokriva teme kao što su: kvaliteta hrane, važnost lokalne hrane za određenu kulturu i lokalnu zajednicu, utjecaj politike hrane na način našeg osobnog pristupa hrani u kuhinji i brojne druge teme.

Nakon čitanja teksta, sa sudionicima kružoka raspravljali smo o tome na koji način hrana danas može postati rješenje i biti alat za održivu i solidarnu transformaciju društva te pokazali primjere dobre prakse. U tom smislu su sudionice kružoka mogle i kušati ukusne delicije iz naše Zadruge za dobru ekonomiju.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti