13 Lis 2021

Zavirite u naš ovogodišnji permakulturni vrt i pogledajte kako nam je bila sjajna sezona.

Pročitaj više >
11 Lis 2021

Povodom ovogodišnje manifestacije Hrvatska volontira, ZMAG i Volonterski centrar Zagreb održali su vrtlarsku volontersku akciju na Recikliranom imanju.

Pročitaj više >
06 Lis 2021

U sklopu Malog placa, poznate mobilne tržnice lokalnih i organskih proizvoda, ZMAG-ova Društvena banka sjemena gostovala je na Greencajt festivalu.

Pročitaj više >
16 Ruj 2021

U sklopu redovnih aktivnosti Društvene banke sjemena održana je vrtlarska radionica za članove DBS-a i nekoliko vjernih pratitelja.

Pročitaj više >
30 Kol 2021

Jedna od tema trinaestog izdanja časopisa ekološke udruge ZEUS je ZMAG-ova Društvena banka sjemena. 

Pročitaj više >
11 Kol 2021

Food Wave projekt predstavljen je učiteljima biologije iz strukovnih škola Grada Zagreba.

Pročitaj više >
29 Srp 2021

U novom izdanju magazina D&D koji je na kioscima, inspirirajte se dobrim primjerima iz vrtova Kopenhagena i otoka Krka. 

Pročitaj više >
26 Srp 2021

I ove je godine sezona u ZMAG-ovom sjemenarskom vrtu započela sijanjem odabranog sjemena iz Društvene banke sjemena, brigom za presadnice u plasteniku i pripremama novih gredica.

Pročitaj više >
21 Srp 2021

ZMAG-ova Društvena banka sjemena sudjelovala je na stručnim radionicama austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
19 Srp 2021

Udruga za očuvanje sjemena Irish Seed Savers uključila je sjeme hrvatske blitve u svoju ponudu.

Pročitaj više >
09 Srp 2021

Posljednji vikend Food Wave treninga za mlade usmjerio se na teme (ne)bacanja hrane, organske fair trade kave, regenerativne poljoprivrede, važnosti društvene i solidarne ekonomije za područje hrane i vođenja kampanje u lokalnoj zajednici. 

Pročitaj više >
26 Lip 2021

U fokusu trećeg vikend treninga Food Wave namijenjenog mladima od 15 do 35 godina bili su ekološki otisak, javne politike za hranu, zdrava i održiva prehrana te edukacija preko društvenih mreža. 

Pročitaj više >
17 Lip 2021

Iza nas je drugi po redu vikend Food Wave treninga koji je ponovno okupio mlade ljude zainteresirane za povezanost hrane i klimatskih promjena, a ovaj put smo učili o kratkim i solidarnim lancima opskrbe, kompostiranju u stanu i pripremi zdrave hrane.

Pročitaj više >
16 Lip 2021

I ove godine je na Recikliranom imanju održana praksa za studente Agronomskog fakulteta.

Pročitaj više >
10 Lip 2021

Upoznajte naših devet vrijednih aktivnih članova Društvene banke sjemena koji nam pomažu u prikupljanju i očuvanju lokalnih i tradicijskih sorti sjemena.

Pročitaj više >
10 Lip 2021

Vrtekice su u Rovinju organizirale razmjenu sjemena i provele završne aktivnosti projekta Eko VRTlog, nakon čega su posjetile Novigrad i sastale se s Anamarijom Prgomet iz Zero Waste Croatia.

Pročitaj više >
07 Lip 2021

Društvena banka sjemena sudjelovala je u umjetničko-aktivističkom projektu The Passage, na poziv umjetnice Selme Banich.

Pročitaj više >
02 Lip 2021

Na prvom vikendu Food Wave treninga za mlade učili smo kakav utjecaj klimatske promjene imaju na sektor hrane i obrnuto, koji su najvažniji izazovi u području hrane, kako uzgajati hranu u gradu i na koji način svatko od nas može pridonijeti pozitivnoj promjeni.

Pročitaj više >
02 Lip 2021

Donacijom sjemena iz svoje baze, Društvena banka sjemena podržala je projekt BIOgredica namijenjen stanovnicima Sisačko-moslavačke županije.

Pročitaj više >
29 Svi 2021

U Poreču smo se upoznali s problemima istarske poljoprivrede te smo obišli pokusna polja istarskih povrtnih kultura, plastenik sa samoniklim jestivim biljem, vrt divljih šparoga i najsuvremenije laboratorije.

Pročitaj više >
27 Svi 2021

Program Centra znanja, Reciklirano imanje i Food Wave trening za mlade predstavljeni studentima Fakulteta političkih znanosti koji pohađaju kolegij Održivi razvoj i društvene inovacije.

Pročitaj više >
18 Svi 2021

Upoznajte Nastju Kljaić koja potpisuje ilustracije za paketiće sjemena i publikacije Društvene banke sjemena.

Pročitaj više >
10 Svi 2021

Predsjetveni tretmani, raštika kao zaboravljena super hrana i voćnjak u Cvetkovcu teme su kojima se u proljetno-ljetnom broju magazina D&D posvećuju ZMAG-ove vrtekice. 

Pročitaj više >
04 Svi 2021

Do 7. svibnja otvoreno je e-savjetovanje u u sklopu kojeg možete ostaviti svoj osvrt i komentare na nacrt Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj.

Pročitaj više >
26 Tra 2021

ZMAG je u Koprivnici poveo dobre razgovore o sjemenu, održivosti, ekološkom otisku i rješenjima koja nam stoje na raspolaganju za stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta.

Pročitaj više >
22 Tra 2021

Za Društvo osoba s invaliditetom Rovinj održali smo vrtlarske radionice sadnje začinskog bilja, predavanja na temu ljekovitosti bilja, dobre ekonomije i društvenog poduzetništva te radionicu recikliranja.

Pročitaj više >
20 Tra 2021

U Galeriji Nova (Teslina 7) otvorena je izložba Mi smo kompost, a umjetnički projekt uključuje i radionicu kompostiranja pod vodstvom Sendy Osmičević iz ZMAG-a.

Pročitaj više >
20 Tra 2021

U sklopu stručnog skupa Gospodarenje hranom u kontekstu održivog razvoja ZMAG je održao online predavanje Ključni aspekti održivog gospodarenja hranom za koordinatore škola.

Pročitaj više >
14 Tra 2021

Vrtekice su uživale u posjeti rasadniku starih hrvatskih voćki u blizini Koprivnice.

Pročitaj više >
08 Tra 2021

Vrtekice su posjetile vrijedne članove Društvene banke sjemena i njihovo carstvo biljaka na otoku Veliki Brijun.

Pročitaj više >
24 Ožu 2021

Kao najbolji uvod u novu vrtlarsku sezonu i dodatnu inspriraciju, ZMAG-ove vrtekice posjetile su svima dobro poznatu Zlatu Nanić, pionirku biovrtlaranja i začetnicu ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj te aktivnu članicu ZMAG-ove Društvene banke sjemena.

Pročitaj više >
05 Ožu 2021

Katalog sjemenara okuplja provjerene vrtlare i sjemenare, aktivne članove Društvene banke sjemena, koji u najvećoj mjeri pridonose očuvanju različitih sorti upravo kroz regeneraciju sjemena.

Pročitaj više >
02 Ožu 2021

Svake godine u dva biltena, namijenjena članovima Društvene banke sjemena, ZMAG predstavlja svoje aktivnosti, novosti i zanimljivosti iz područja sjemena. 

Pročitaj više >
15 Vel 2021

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
28 Pro 2020

U sklopu ZMAG-ovog događanja Mjesec naše dobre hrane, održan je online sastanak grupa solidarnih kratkih lanaca opskrbe iz cijele Hrvatske.

Pročitaj više >
16 Pro 2020

Mjesec naše dobre hrane započeo je konferencijom na temu Održivi prehrambeni sustavi u vremenu poslije krize COVID-19, koja se održala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, uz prijenos uživo putem Facebook i Youtube kanala ZMAG-a.

Pročitaj više >
10 Pro 2020

Odgovor ZMAG-a na Prijedlog novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Pročitaj više >
08 Pro 2020

Koje su tipične tradicijske sorte graha i kako ih lako prepoznati otkrijte u letku Tako nam je grah (is)pao!.

Pročitaj više >
04 Pro 2020

U suradnji ZMAG-a i Galerije Miroslav Kraljević talijanska umjetnica Egle Oddo, kao nastavak izložbe Pet kratkih priča, izvela je seriju javnih performansa i održala panel na temu sjemena i biološke raznolikosti.

Pročitaj više >
27 Stu 2020

Konferenciju možete pratiti uživo ove subote od 10 do 13 sati putem Facebook i YouTube kanala ZMAG-a.

Pročitaj više >
24 Stu 2020

Vizije i instrumenti održivog razvoja na lokalnoj razini naziv je online seminara za vijećnike i vijećnice te članove savjeta mladih koji se održao 7. studenog 2020., a na kojem je kao jedan od voditelja grupa i predavača sudjelovao i Dražen Šimleša iz ZMAG-a.

Pročitaj više >
20 Stu 2020

13. virtualnom kongresu Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo koji se održao online u četvrtak 12. studenog 2020. godine, prisustvovali su i predstavnici ZMAG-a. 

Pročitaj više >
15 Stu 2020

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku 2. i 3. studenog 2020. održana su predavanja Sačuvati sjeme iz vlastita vrta, pod vodstvom Sendy Osmičević i Dobra ekonomija pod vodstvom Vere Gjokaj iz ZMAG-a.

Pročitaj više >
31 Lis 2020

Još jedna radionica za članove Društvene banke sjemena Svi za sjeme, sjeme za sve!, koju su vodile Sendy Osmičević i Marija Zrnić iz ZMAG-a, održana je 25. listopada 2020. na Recikliranom imanju.

Pročitaj više >
28 Lis 2020

U novom Act Now broju Grazije i mi smo među licima koja stoje iza brojnih dobrih ideja i pozitivnih promjena koje stvaraju bolje, ravnopravnije i pravednije društvo! 

Pročitaj više >
25 Lis 2020

ZMAG-ove Vrtekice Sendy Osmičević i Marija Zrnić 3. i 4. listopada 2020. na Recikliranom imanju održale su dvodnevni trening za aktivne članove Društvene banke sjemena pod nazivom Tako nam je grah (is)pao!, a o tome kako je bilo piše Marija Zrnić.

Pročitaj više >
23 Lis 2020

Treću godinu zaredom ZMAG je bio dio projekta 72 sata bez kompromisa, u sklopu kojeg su volonteri sudjelovali u akciji jesenske pripreme vrta i održavanja šumskog vrta na Recikliranom imanju.

Pročitaj više >
18 Lis 2020

U novom izdanju magazina D&D koji je na kioscima, ZMAG-ove vrtekice raspisale su se o korisnosti ježeva u vrtu i načinima korištenja drvene sječke.

Pročitaj više >
23 Ruj 2020

S Društvenom bankom sjemena sudjelovali smo na radionici u organizaciji Arche Noah iz Austrije na temu prikupljanja sredstava.

Pročitaj više >
31 Srp 2020

Umjetničkom projektu talijanske umjetnice Egle Oddo u kojem kao partneri sudjeluju ZMAG i Galerija Miroslav Kraljević dodijeljena je potpora Talijanskog instituta.

Pročitaj više >
22 Srp 2020

Kolumnistica časopisa Dom i dizajn Sendy Osmičević otkriva 10 internetskih zabluda o vrtlarenju i donosi savjete za izradu glisnjaka.

Pročitaj više >
20 Srp 2020

ZMAG je i ove godine s marljivim studentima Agronomskog fakulteta napravio pravo malo čudo u vrtu!

Pročitaj više >
09 Srp 2020

Na novoj radionici vrtlarenja za početnike učili smo kako ispravno brinuti o biljkama.

Pročitaj više >
24 Lip 2020

U promotivnom isječku mreže koja promiče biološku raznolikost na farmama i u vrtovima najzastupljenija je ZMAG-ova Društvena banka sjemena.

Pročitaj više >
02 Lip 2020

Zajednice za budućnost naziv je panela održanog u sklopu konferencije na kojem je putem Zooma sudjelovala Marija Zrnić iz ZMAG-a, a predstavila je Društvenu banku sjemena.

Pročitaj više >
26 Svi 2020

U ZMAG-u se ovaj tjedan radujemo donaciji drvene sječke Hamar prometa i vrijedno radimo na novom stepenastom vrtu.

Pročitaj više >
16 Svi 2020

Sendy Osmičević i Marija Zrnić iz ZMAG-a nove su suradnice časopisa Dom i dizajn.

Pročitaj više >
19 Ožu 2020

Klub žena Pokupsko organizirao je razmjenu sjemena – i mi smo bili/e!

Pročitaj više >
17 Ožu 2020

Održana je prva u nizu ZMAG-ovih radionica za vrtlare početnike – jedva čekamo sljedeću!

Pročitaj više >
20 Vel 2020

Fokusirali smo se na zanimljive teme i konstruktivne razgovore i zajedničkim snagama došli do super akcijskog plana!

Pročitaj više >
11 Vel 2020

ZMAG je u Čakovcu sudjelovao na 20. jubilarnoj razmjeni sjemena Društva za biodinamičko gospodarenje Duga.

Pročitaj više >
29 Sje 2020

Još stignete postati član ZMAG-ove Društvene banke sjemena, "usvojiti" sjeme i ostvariti niz pogodnosti!

Pročitaj više >
07 Sje 2020

Koji su primjeri Društvenih banaka sjemena u svijetu, kako organizirati Društvenu banku sjemena, koje su aktivnosti ZMAG-ove Društvene banke sjemena i kako postati član, otkriva brošura Kako osnovati Društvenu banku sjemena.

Pročitaj više >
06 Sje 2020

Institut za genetičke resurse u Banjoj Luci ponovno nas je ugostio i "nahranio" stručnim znanjem i korisnim savjetima.

Pročitaj više >
03 Sje 2020

Okrugli stolu o politici sjemena u Varšavi, održan u sklopu projekta BOND, okupio je poljoprivrednike, predstavnike nevladinih organizacija i stručnjake iz brojnih zemalja Europe.

Pročitaj više >
31 Pro 2019

Posjetili smo rasadnik “Stare hrvatske voćke” koji u svom fundusu ima ekološki uzgojene brojne stare sorte voćaka, a o tome kako nam je bilo piše Sendy Osmičević.

Pročitaj više >
19 Pro 2019

Ovogodišnja tema HR eko foruma bila je regenerativna poljoprivreda, a ZMAG je na forumu predstavio projekt Društvena banka sjemena i sudjelovao na radionici Richarda Perkinsa "Regenerativno eko-povrtlarstvo".

Pročitaj više >
16 Pro 2019

ZMAG je posjetio austrijsku udrugu Arche Noah i inspirirao se njihovim radom na očuvanju starih i autohtonih sorti povrća, voćaka te brojnih drugih zanimljivih biljnih vrsta, među kojima se nalaze i brojne sorte iz Hrvatske.

Pročitaj više >
25 Stu 2019

U Petrnji smo razmijenili sjeme, informacije i savjete te predstavili projekte Društvena banka sjemena, Inkluzivni poljoprivredni lanac i Inkluzivna farma.

Pročitaj više >
22 Stu 2019

Sudjelovali smo na 10. Let’s Liberate Diversity forumu u Francuskoj na temu sjemena.

Pročitaj više >
15 Stu 2019

Prikazali smo kako hrana i proizvodnja hrane iz problema današnje civilizacije postaje solidarno i odgovorno rješenje koje može nahraniti svijet.

Pročitaj više >
24 Lis 2019

U Beogradu predstavljen projekt Growing Growers i studija Mladi poljoprivrednici i prehrambeni suverenitet.

Pročitaj više >
20 Lis 2019

Brojni stručnjaci, važne teme, zanimljiva predavanja, nove suradnje i dobra atmosfera... Treća Konferencija o održivosti prehrambenog sus...

Pročitaj više >
20 Lis 2019

Ugostili smo udrugu Biovrt, uz organizirani obilazak Recikliranog imanja.

Pročitaj više >
18 Lis 2019

Dolazite na konferenciju Naša dobra hrana 3? Evo kako najjednostavnije doći u Svetošimunsku cestu 25/6.

Pročitaj više >
15 Lis 2019

Objavljen je program konferencije Naša dobra hrana!

Pročitaj više >
16 Ruj 2019

U sklopu Growing Growers projekta provedeno je zanimljivo istraživanje na populaciji mladih poljoprivrednika.

Pročitaj više >
11 Ruj 2019

Veliki interes Splićana za domaće sorte sjemena i ZMAG-ov projekt Društvene banke sjemena.

Pročitaj više >
26 Kol 2019

O posebnostima projekta Inkluzivni proljoprivredni lanac i o tome kako je lijepo (i važno) biti dio te priče piše Sendy Osmičević iz ZMAG-a.

Pročitaj više >
23 Srp 2019

Posjetili smo Banju Luku, sudjelovali na obuci Instituta za genetičke resurse i dobili mnoge stručne, korisne savjete te se kući vratili s "ojačanim" znanjem!

Pročitaj više >
19 Srp 2019

O tome kako nam je bilo na predavanju o Društvenoj banci sjemena i razmjeni u Zadru i okolici piše Ivana Benić iz ZMAG-a.

Pročitaj više >
02 Srp 2019

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
01 Srp 2019

Od obnavljanja „izgubljenih” i očuvanja tradicijskih sorti preko umrežavanja lokalnih sjemenara sve do zanimljivih umjetničkih suradnji – Društvena banka sjemena projekt je za koji trebate čuti!

Pročitaj više >
27 Lip 2019

Ambasadoricom bioraznolikosti za područje Balkana proglašena je ZMAG-ova voditeljica Programa razvojnih potencijala, Vera Gjokaj. Od 10. ...

Pročitaj više >
19 Lip 2019

Uključili smo se u hvalevrijedan projekt – Inkluzivni poljoprivredni lanac!

Pročitaj više >
17 Lip 2019

ZMAG-ov permakulturni dizajner gostovao je u Puli u sklopu projekta Zelena knjižnica.

Pročitaj više >
13 Lip 2019

Križevci imaju Nacionalnu banku biljnih gena povrtnih kultura – i mi smo ju posjetili.

Pročitaj više >
10 Lip 2019

Svratili smo sa Sendy Osmičević do Irske provjeriti kako tamo živi sjeme i svašta smo doznali.

Pročitaj više >
06 Lip 2019

ZMAG je po novome otvoren i za stručne prakse za studente agronomije koji žele živjeti i raditi na održiv način. Upoznajte Maju, studenticu agronomije i ZMAG-ovu praktikanticu.

Pročitaj više >
05 Lip 2019

Bruno Motik za Dom & Dizajn ispričao je svašta o svojim novim, ručno rađenim (i genijalnim) alatima!

Pročitaj više >
12 Svi 2019

Iza nas je divan radni vikend u Tuzli, ponovio se!

Pročitaj više >
06 Svi 2019

Kako od prirodnih sastojaka napraviti biodinamičke pripravke? Odgovore smo pronašli na proljetnoj radionici izrade biodinamičkih pripravaka u Ugarcima!

Pročitaj više >
11 Tra 2019

Iza nas je prva fokus grupa Društvene banke sjemena – fokusirali smo se i zajedničkim snagama došli do niza sjajnih ideja!

Pročitaj više >
10 Tra 2019

Sudjelovali smo na zanimljivom predavanju na temu biodinamične poljoprivrede i upoznali se s praksama iz različitih krajeva svijeta.

Pročitaj više >
08 Tra 2019

Održana promocija zbirke pjesama Tragovi u snijegu: sjeme za budućnost.

Pročitaj više >
03 Tra 2019

Razgovarali smo o novim regulativama, mogućnostima i izazovima koje nameću europski zakoni vezani uz sjeme.

Pročitaj više >
02 Tra 2019

Podijeli smo našu priču o Društvenoj banci sjemena u sklopu umjetničkog projekta Knjižnice sjemena.

Pročitaj više >
02 Tra 2019

Bili smo u Istri i dijelili besplatne savjete vezane za permakulturu i održivo življenje.

Pročitaj više >
01 Tra 2019

Posjetili smo društvene vrtove u Manchasteru i Derbyju, otkrili ulicu prijatelja ježeva i vratili se puni novih ideja za vaš/naš vrt!

Pročitaj više >
25 Ožu 2019

Posjetili smo Zrno, pravu malu eko-stanicu na Zemlji, i oduševili se!

Pročitaj više >
18 Ožu 2019

Ispunite upitnik koji će nam pomoći da stvorimo najbolju mrežu Društvene banke sjemena!

Pročitaj više >
13 Ožu 2019

Održana najbolja zagrebačka razmjena sjemena dosad!

Pročitaj više >
12 Vel 2019

Kuhamo nešto novo i pokrećemo mali startup - obrt za proizvodnju i opreme za permakulturu i regenerativnu poljoprivredu.

Pročitaj više >
09 Vel 2019

ZMAG nastavlja raditi na održivim politikama hrane – Zajednička politika hrane nudi plan B za europske prehrambene sustave.

Pročitaj više >
03 Vel 2019

Razmjena domaćeg sjemena ZMAG je ovoga puta odvela na put Međimurja.

Pročitaj više >