Deveti po redu Festival o održivosti prehrambenih sustava "Naša dobra hrana" koji promiče agroekologiju, održivi odnos prema prirodi i ljudima i inovativne pristupe sjemenarstvu, održan je u subotu 27.9.2025. kao cjelodnevni program inspirativnih predavanja i predstavljanja primjera dobre prakse, praktičnih radionica za sve uzraste, sajma lokalnih i ekoloških proizvoda, razmjene sjemena i izbora najbolje študle, tzv. Študlijade.
Moderator cjelodnevnog programa i prevoditelj bio je ZMAG-ov član i kreator Good Food/Good Energy for Better Society projekta i festivala Naša dobra hrana - Dražen Šimleša koji je aktivno sudjelovao u organizaciji cijelog događanja.
Službeni program otvorili smo predavanjem “5 godina agroeko svaštarenja - od regenerativnog dizajna i savjetovanja do ekološke proizvodnje meda, shiitake gljiva i povrća” u kojem su posjetitelji imali prilike upoznati nekoliko različitih lica agroekologije i održive poljoprivrede u Hrvatskoj kroz rad i iskustva Igora Zlojtre, inženjera ekološke poljoprivrede, MSc. ekološke poljoprivrede i agroekologije te ovlaštenog agronoma.
Nastavili smo predavanjem pod nazivom “Od betona do blata: naš put prema zemlji” kojeg su održali Leopold i Kaya Prlić. Ovaj par podijeli je svoju priču odlaska iz gradske u seosku sredinu i pri tom naglasak stavio na vlastito iskustvo gradnje i življenja u kućici od 'prirodnih' materijala, te osnivanje vlastitog OPG-a Plodored koji dostavljaja proizvode izravno kupcima.
Igor Gracin, sveučilišni prvostupnik ekološke poljoprivrede koji spaja regenerativne prakse s funkcionalnom i estetskom komponentom, upoznao je posjetitelje festivala s važnosti korištenja bio gnojiva u vrtu i održao praktičnu demonstraciju “Kućna izradea tekućih gnojiva”.
Centralni događaj ovogodišnjeg programa Festivala Naša dobra hrana je bilo predstavljanje Europske građanske inicijative “Hrana je ljudsko pravio za sve” koja je 8. srpnja ove godine registrirana pri Europskoj komisiji i koja će pred kraj godine početi prikupljati potpise kako bi se pokušalo utjecati na zakonsku regulativu u vezi hrane i ugraditi pravo na hranu u zakonodavstvo EU-a kako bi politike prestale služiti špekulaciji i počele služiti ljudima.
Walter el Nagar, inicijator Europske inicijative i voditelj kampanje Good Food for All – EU, upoznao je prisutne sa svojim putom od kuhara do aktivista, s pravnim putem EGI-ja, konkretnim aktivnostima, javnom nabavom, osiguranjem dostojanstvenog prihoda za poljoprivrednike, sustavima protiv rasipanja hrane te poukama iz ženevskog zero-waste restorana koji svakodnevno hrani ranjive u zajednici.
Budući da će ZMAG biti centralno mjesto prikupljanja potpisa za Hrvatsku, ovaj nam je susret bio osnaživanje i inspiracija za pripremu kampanje o ECI, te prilika da posjetitelje festivala pozovemo da se kao volonteri aktivno uključe u pripremu kampanje i prikupljanje potpisa.
U 14 sati smo se okupili oko ručka, a zatim je uslijedila degustacija štrudli koje su pripremile posjetiteljice festivala te podjela poklona za sve sudionike Štrudijade: platnene vrećice ispunjene ZMAG-ovim publikacijama i paketićima Društvene banke sjemena.
Uslijedilo je predavanje “Kako imati vlastitu hranu dostupnu cijele godine” koje je održala Silvija Kolar Fodor, predsjednica udruge "Biovrt“ - u skladu s prirodom” te čuvarica brojnih sorti starinskog sjemenja. Posjetitelji su imali prilike saznali što uzgajati na vrtu i tijekom zimskih dana, što sijati i više puta u godini te koje kulture pohraniti na najbolji način da su nam dostupne u vrijeme i kad ne rastu na vrtu.
Od 16 do 19 sati su se paralelno odvijale radionice na tri lokacije:
Anka Štabić, strastvena čuvarica sjemena koja vrijedno brine o najbogatijoj kolekciji sorti graha u Hrvatskoj, održala je radionicu Kruh od graha te upoznala zainteresirane s osnovnim postupkom pripreme: od odabira odgovarajuće vrste, pripreme i obrade graha za tijesto, do praktičnih savjeta i prijedloga za pripremu raznih drugih gurmanskih delicija od ove namirnice.
Luna Džidić, biologinja s posebnim fokusom na botanku, posjetitelje je podučila kako od cjelovitih, prirodnih sastojaka pripremiti ukusne poslastice na radionici Slatko i prirodno.
Petra Vrdoljak Perlić, entuzijastica u svijetu sourdough kruha, podučila je polaznike osnove izrade sourdough kruha na radionici Sourdough – kruh kao nekada, a osim teorije, praktične demonstracije i degustacije svježe pečenog kruha, posjetitelji su ponijeli starter kući kako bi započeli vlastite pekarske avanture.
Petra Pavleka, permakulturistica, krajobrazna arhitektica i sjemenarka, održala je radionicu Izrada energetskih pločica te sa posjetiteljima pripremala hranjive energetske pločice od kvalitetnih, ekoloških i lokalnih sastojaka.
Anamaria Šparica, agroekologinja i permakulturašica održala je radionicu Izrada voštanih omota za hranu te je posjetitelje naučila kako samostalno izraditi biorazgradive, ekološke i ponovno upotrebljive omote od pamučnog platna i pčelinjeg voska.
ZMAG-ova članica Sanja Petković, održala je radionicu Izrada košara od rafije spiralnom tehnikom na kojoj su posjetitelji imali prilike svladati tehniku spiralnog pletenja, tradicijskog znanja koje se unutar obitelji i zajednice prenosilo s generacije na generaciju.
Tijekom cijelog dana, više od stotinu posjetitelji moglo je uživati i u zanimljivom popratnom programu - u razmjeni sjemena, sajmu lokalnih i ekoloških proizvoda te se družiti uz osvježenje u obliku kave, čaja, soka, voća i kolača.
Festival smo zatvorili uz nezaobilazan pizza party te uživanje u glazbi i druženju. Hvala svima na sudjelovanju, a posebno onima koji će se aktivno uključiti u pripremu kampanje i prikupljanje potpisa za europsku građansku inicijativu “Hrana je ljudsko pravio za sve”.
Program festivala održan je uz financijsku podršku Rosa Luxemburg Stiftung.