Zabilježite u svoje kalendare ova dva zanimljiva predavanja aktivista iz SAD-a i Argentine

30 Svi 2019 19:30 - 31 Svi 2019 21:30

U sklopu popratnog programa Međunarodne konferencije Dobra energija i ekonomija održat će se dodatna predavanja Darija Farcyja i Darija Azzelinija.

U četvrtak, 30. svibnja 2019. s početkom u 19:30 sati u prostorima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (Pavla Hatza 16) u Zagrebu predavanje će održati Dario Farcy iz Buenos Airesa, član radničke zadruge Proyecto Coopar i Fedecaba – Federacija zadruga Argentine. Nakon izbora u Argentini 2015. godine na vlast dolazi neoliberalna vlada, a fleksibilizacija rada, rast cijena javnih usluga, deregulacija financijskog tržišta, smanjenje poreza na kapital, masovna otpuštanja, zaduživanje i smanjenje javne potrošnje utječu na nezaposlenost, siromaštvo, inflaciju i dovode do ekonomske paralize te povećavaju represiju i kriminalizaciju siromaštva i političkih organizacija. Sve to snažno utječe na radničko samoupravljanje u Argentini i ostale oblike samoupravnih poduzeća koja proizvode za domaće tržište, ali i na javne politike koje su dotad aktivno podržavale i pratile razvoj samoupravnih poduzeća i zadruga. Zbog prekida dijaloga s predstavnicima državnog aparata, neke organizacije počinju razvijati nove politike s ciljem širenja sazvezništava. Pored ostvarivanja savezištva sa sindikatima i samoupravnim poduzećima, počinju se razvijati politike u suradnji sa sektorom tzv. popularne ekonomije. Ovaj sektor predstavlja neformalne radnike, društvene organizacije, ulične prodavače i zadruge. Predavanje će se osvrnuti na objašnjenje uzroka, uvjeta i ciljeva ovog široko postavljenog savezništva u konfrontaciji s neoliberalnim politikama. Dario Farcy (1987) je rođen u Buenos Airesu. Završio je političke znanosti, a predavao je na temu društvene i solidarne ekonomije. Član je stranke Demokratskih socijalista. Aktivno sudjeluje u pokretu samoupravnih poduzeća u Argentini, član je vijeća direktora Fedecabe (Federacije samoupravnih zadruga u Buenos Airesu).

Iz Sjedinjenih Američkih Država na konferenciju Dobra energija i ekonomija stiže Dario Azzelini, jedna od najsvestranijih osoba u borbi za bolji svijet, aktivist, predavač na Odsjeku za sociologiju razvoja na Sveučilištu Cornell (Ithaca, NY) i znanstvenik koji pokriva nepregledan niz tema: zajednička dobra, radničke studije, direktna demokracija i participacija, društveni pokreti i kolektivna akcija te brojne druge. Napisao je nekoliko knjiga i autor je preko 10 dokumentarnih filmova od kojih je većina u suradnji s Oliverom Resslerom s kojim je stvorio seriju filmova Occupy, Resist, Produce o ostavljenim/napuštenim tvornicama koje su preuzeli radnici i nastavili proizvodnju i upravljanje. Dario Azzelini će, u sklopu dodatnog programa konferencije, u petak, 31. svibnja s početkom u 20 sati održati predavanje u Booksi u Zagrebu, gdje će predstaviti svoj umjetnički rad i filmsko stvaralaštvo te načine na koje ih povezuje s aktivizmom. Događanje će moderirati domaći nagrađivani redatelj dokumentarnih filmova Igor Bezinović.

Više informacija o predavanju Darija Farcyja: FB event
Više informacija o predavanju Darija Azzelinija: Booksa.hr

Foto: Dario Azzelini