Zabilježite datum ZMAG-ove velike razmjene sjemena – ODGOĐENO

15 Ožu 2020 10:00 - 14:00

Ne propustite ZMAG-ovu godišnju razmjenu sjemena na novoj lokaciji!

Urania – prostor kreacije, u skladu s preporukom Stožera civilne zaštite te radi važnosti osviještenog djelovanja cijele zajednice na suzbijanju pandemije, donosi odluku o odgodi svih najavljenih programa u idućih mjesec dana, odnosno od 15. ožujka do 15. travnja 2020. Sukladno toj odluci, do daljnjeg se odgađa i ZMAG-ova razmjena sjemena koja se, u sklopu Malog Food Huba, trebala održati u Uraniji, u nedjelju, 15. ožujka. O novom terminu događanja pravovremeno ćemo vas obavijestiti. Zahvaljujemo na razumijevanju!

Ovogodišnje izdanje ZMAG-ove tradicionalne velike razmjene sjemena održat će se u nedjelju, 15. ožujka 2020., od 10 do 14 sati u prostoru URANIA, Trg E. Kvaternika 3/3. Razmjena sjemena organizirana je u suradnji s Malim Food Hubom, edukativnim programom Malog placa na temu održivog življenja u urbanom okruženju i u partnerstvu s Uranijom.

ZMAG-ova razmjena sjemena u Uraniji okupit će brojne sjemenare, a na njoj ćete moći pronaći pravo obilje bioraznolikosti za vlastiti vrt i čuti pokoji savjet od iskusnih organskih sjemenara, nabaviti eko proizvode od provjerenih proizvođača i učlaniti se u Društvenu banku sjemena.

Također, u sklopu razmjene očekuje vas i dodatni umjetnički program. U okviru projekta Društvene banke sjemena, ZMAG i Galerija Miroslav Kraljević realizirali su novi rad mlade umjetnice Valentine Butumović koji će ovom prilikom biti predstavljen posjetiteljima. Riječ je o umjetničkoj knjižici koja obuhvaća teme kao što su odnos biljaka i okoliša te biljaka i ljudskog tijela, ali i prakse očuvanja sjemena, a sav materijal objedinjen je vizualima i osobnim naracijama.

Razmjene sjemena pružaju mogućnost "živog" kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. Ujedno jačaju mrežu lokalnih zajednica, a time i naglašavaju svoj otpor prema nepravednim zakonima i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti. Takav način šalje jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo i da svi imaju jednaku odgovornost da brinu o zajedničkoj kolekciji.

Ako nemate sjeme za razmjenu, ne brinite, nećete otići praznih ruku!

Ovaj događaj sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Nives Sertić