Uskoro treća Akademija prirodnog graditeljstva

24 Lip 2021 09:00 - 04 Ruj 2021 18:00

Treće izdanje Akademije prirodnog graditeljstva održat će se tokom lipnja, srpnja i rujna 2021. godine.

U sklopu ovogodišnje Akademije prirodnog graditeljstva sudionici će učiti čitati nacrte, temeljiti objekte, izrađivati drvene konstrukcije, graditi balama slame i konopljom, izrađivati zemljane žbuke, zelene krovove i krovove od slame, koristiti električne i ručne alate, graditi kamenom i ciglom, bojati prirodnim bojama, graditi učinkovite peći te uređivati okućnice i interijere.

Akademija prirodnog graditeljstva je edukacijski ciklus od 3 modula, koji se odvija od kraja lipnja do početka rujna 2021. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, a uključuje 12 predavanja, 12 edukacijskih radnih dana, 7 predavača i 96 sati praktičnog rada. Edukatori su iskusni arhitekti, građevinari, strojari i umjetnici koji djeluju na području održivog/ekološkog graditeljstva.

Prvi modul održat će se od 24. do 27. lipnja 2021., drugi 1. do 4. srpnja, a završni od 1. do 4. rujna 2021. Za kompletan kalendar predavanja i radionica Akademije prirodnog graditeljstva kliknite OVDJE.

Za sudjelovanje u Akademiji prirodnog graditeljstva nije potrebno specifično predznanje ili prethodno iskustvo, ali je obavezno, u sklopu prijavnice, navesti motivaciju za sudjelovanje. Broj polaznika je ograničen na 20. Prijave za Akademiju prirodnog graditeljstva 2021. su popunjene!

Akademija prirodnog graditeljstva je cjelogodišnja praktična edukacija za izvođače radova, projektante i graditeljske entuzijaste.

Zbog niza kvalitativnih prednosti ljudi se sve češće okreću prirodnim rješenjima u stanovanju. Udruga ZMAG kao Centar znanja za razvoj permakulture i održivo življenje svakodnevno svjedoči o sve većem interesu za gradnju prirodnim materijalima. Trenutno postoji daleko veća potražnja od ponude ovih specifičnih graditeljskih usluga i zato smo odlučili prenijeti naše višegodišnje iskustvo te pokrenuti sustavnu, temeljitu i cjelovitu edukaciju kako bismo povećali i osnažili bazu graditelja, tehnologa, projektanata i izvođača koji bi samostalno djelovali na tržištu.

Prirodno graditeljstvo podrazumijeva korištenje lokalnih, prirodnih i recikliranih materijala čija proizvodnja ima nizak ekološki otisak i ne zahtjeva visoki udio industrijske obrade materijala. Najčešći građevinski materijali su slama, drvo, kamen, zemlja, cigla, konoplja, ovčja vuna i trska. Prirodno graditeljstvo brine o energetskoj učinkovitosti  koristeći obnovljive izvore energije za funkcioniranje građevina naslanjajući se na bogatu graditeljsku tradiciju i suvremene zelene tehnologije.

U SKLOPU AKADEMIJE PRIRODNOG GRADITELJSTVA OBRAĐUJEMO TEME I PODRUČJA:

Biotektura

Spoj arhitekture i živih elemenata – zeleni krovovi i zidovi.

Kuće od slame

Sve popularnija tehnika u kojoj se poljoprivredni otpad pretvara u izuzetno efikasnu toplinsku izolaciju tvoreći niskoenergetske ili pasivne objekte s izuzetno zdravom mikroklimom unutar građevina.

Gradnja zemljom

Već dobro poznate tradicijske građevinske tehnike doživljavaju svojevrsnu renesansu među ekološki osviještenim graditeljima i naručiocima i pronalaze mjesto pod suncem u modernom građevinskom kontekstu.

Gradnja drvetom

U sklopu Akademije prirodnog graditeljstva obrađivat ćemo i tradicijske oblike i moderne konstrukcijske forme.

Gradnja kamenom i ciglom

Ovi materijali niskog ekološkog otiska svakako imaju svoje mjesto u prirodnom graditeljstvu kao termalna masa, ali i kao statički element.

Pasivna solarna arhitektura

Korištenje sunčeve energije za zagrijavanje prostora pametno osmišljenim dizajnom građevine.

Dodatni program

 • prezentacije i praktična uporaba ručnih, električnih i motornih alata i strojeva
 • odgovorno korištenje građevinske mehanizacije
 • upoznavanje s literaturom
 • gradnja u divljini jednostavnim alatom
 • dva studijska izleta
 • survival tehnike
 • kampiranje
 • druženje, umrežavanje
 • gastro ponuda & party

VRIJEME I LOKACIJA ODRŽAVANJA:

Sva predavanja i praktični radovi odvijat će se od lipnja do rujna 2021. godine kroz 12 radnih dana u 3 modula na Recikliranom imanju Vukomerić, Vukomerić 23/3, 10418 Dubranec, Hrvatska.

 1. modul 24.–27.6.2021.
 2. modul 1.–4.7.2021.
 3. modul 2.–5.9.2021.

Za kompletan kalendar predavanja i radionica Akademije prirodnog graditeljstva kliknite OVDJE.

HRANA I SMJEŠTAJ:

U cijeni kotizacije su tri obroka dnevno s lokalnim vegetarijanskim i tradicionalnim specijalitetima od ekoloških namirnica. Za vrijeme svake višednevne edukacije osiguran je smještaj u prostorijama imanja, a postoji i mogućnost kampiranja.

Očekivani rezultati Akademije prirodnog graditeljstva 2021.:

 • prenesena praktična znanja i vještine (80% praktični, 20% teorijski rad)
 • polaznici osposobljeni da sagrade jednostavnu građevinu
 • umreženi i formirani graditeljski timovi
 • pokrenut edukacijski ciklus za sljedeću akademije i certificiranje zanimanja
 • kroz proces Akademije biti će izgrađena demostracijska obiteljska kuća, po nacrtu arhitektice Ive Peručić, Grow studio

Za dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na e-mail info@zmag.hr ili broj mobitela +385915981281.

Voditelj Akademije prirodnog graditeljstva: Matko Šišak

Kontakti:

info@zmag.hr
matko.sisak@gmail.com
+385915981281

Akademiju prirodnog graditeljstva podržava Husqvarna i sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.