Trening budućih stručnjaka ECG mreže namijenjen prvenstveno nezaposlenim članovima ZEF-a

06 Pro 2021 09:00 - 08 Pro 2021 15:00

ZEF poziva nezaposlene članove da se prijave na edukaciju za provedbu konzultantskih aktivnosti prema ECG standardu i tako pridruže stvaranju mreže ECG stručnjaka!

Od listopada 2020. godine Zadruga za etično financiranje, u suradnji sa ZMAG-om provodi projekt eECONOMIJA čiji su ključni ciljevi osposobljavanje stručnjaka za pokretanje usluge mjerenja i praćenje društvenog utjecaja poduzeća te izrade nefinancijskih izvještaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG) te stvaranje mreže ECG konzultanata putem koje će Zadruga djelovati na tržištu. Među ostalim, projekt predviđa jačanje kapaciteta Zadruge i snažnu javnu promociju ECG metodologije i dobrih praksi s ciljem povećanja broja društvenih poduzetnika i tradicionalnih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj. 

ZEF ponovno poziva članove da se pridruže u stvaranju mreže ECG stručnjaka, a ovoga puta prednost imaju nezaposleni članovi ZEF-a. Nezaposleni članovi ZEF-a bit će educirani za provedbu konzultantskih aktivnosti po ECG standardu u sklopu ZEF-ove mreže ECG konzultanata te time osigurati vlastite prihode i doprinijeti aktivnostima Zadruge koje osiguravaju financijsku samoodrživost i promicanje dobrih poslovnih praksi. ZEF ovim putem osigurava edukaciju, platformu za uključivanje na tržište te otvara priliku za (obavezni) praktični rad koji donosi relevantno iskustvo u procesu stjecanja certifikata ECG konzultanta. 

Stvaranje ECG mreže zahtjevat će od prijavljenih članova:

 • sudjelovanje na treningu za buduće stručnjake ECG mreže
 • sudjelovanje u definiranju poslovnog modela ECG mreže (prava i obaveza stručnjaka i zadruge) 

Trening uključuje:

 • upoznavanje i razumijevanje prednosti ECG metodologije
 • interaktivni i praktični rad te izradu ECG izvještaja 

Detaljnije o samom treningu (link)

Mjesto održavanja treninga: 

Wespa spaces, Zavrtnica 17, 10000 Zagreb (kako do nas?)

Raspored treninga:

 • 6.12.2021. ponedjeljak 09:00-15:00
 • 7.12.2021. utorak 09:00-15:00
 • 8.12.2021. srijeda 09:00-15:00

*predviđena pauza od 60 min

Kako se prijaviti?

Molimo Vas da nam službeno potvrdite sudjelovanje do 29. studenoga 2021. putem emaila na mweisglass@zef.hr uz kratko predstavljanje i iskaz motivacije te ispunjenu Izjavu osobe da nije redovit učenik ili student te da nema posao, raspoloživa je za posao i aktivno traži posao

Preduvjeti:

 • vlastito prijenosno računalo
 • poznavanje i korištenje engleskog jezika u poslovnoj komunikaciji

O ECG metodologiji

Economy for the Common Good je ekonomski model, koji opće dobro, u smislu kvalitetnog života svih na zdravom planetu, ima kao primarni cilj i svrhu djelovanja.

U središtu ovog koncepta je ideja o poslovanju poduzeća koja se vode sljedećim vrijednostima:  

 • ljudsko dostojanstvo
 • solidarnost i socijalna pravda
 • održivost okoliša
 • transparentnost i suodlučivanje

Kako ECG mijenja ekonomiju?

 • promovira i zagovara dugotrajne i održive proizvode 
 • potiče zadržavanje dodane vrijednosti lokalno
 • stvara smislene poslove
 • omogućava humanije poslovne interakcije 
 • osigurava potencijal za značajnu ekološku i klimatsku politiku

Matrica općeg dobra pokazuje doprinos poduzeća općem dobru. Služi kao indikator transparentnosti i održivosti poslovanja. ECG metodologija  koristi se u trideset zemalja širom svijeta, uključujući Austriju, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Portugal, Englesku, Švedsku, Švicarsku i nekolicina zemlje izvan Europe.

Projekt eECONOMIJA, koji ZEF provodi sa ZMAG-om kao partnerom, ima za cilj, u svrhu izrade nefinancijskih izvještaja za postojeće, ali i buduće zakonske obveznike, na tržištu ponuditi uslugu mjerenja i praćenja društvenog utjecaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG), prepoznate od strane EU. Kroz projekt se ojačavaju kapaciteti zaposlenika Zadruge i ZMAG-a, ali i drugih korisnika za usluge mjerenja i praćenja društvenog utjecaja te se provodi kampanja podizanja svijesti o mjerenju društvenog utjecaja s ciljem da se značajno poveća broj društvenih i tradicionalnih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj. Mjerenje društvenog utjecaja istovremeno ne samo da jača kapacitete poduzetnika, već pozitivno utječe i na uklanjanje drugih barijera poput otežanog pristupa financiranju i nedostatka vidljivosti i prepoznatljivosti društvenih poduzetnika u javnosti.

Projekt je sufinanciran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objavljen na ovoj internetskoj stranici isključiva je odgovornost ZMAG-a.