Tolhurst Organic u Hrvatskoj: Radionica Stockfree metoda kompostiranja i pripreme vrta

18 Lis 2019 10:00 - 17:30

Predavanje i radionica Tolhurst Organica iz Velike Britanije na temu agroekologije, dizajniranja vrta, razvoja bioraznolikosti na farmi te kompostiranja drvenom sječkom.

U sklopu konferencije Naša dobra hrana, Iain Tolhurst i Tamara Schiopu iz Tolhurst Organica predstavit će svoj rad i metode koje koriste, a u petak 18. listopada 2019. na Recikliranom imanju u Vukomeriću održat će niz teorijskih i praktičnih predavanja koje se sastoje od sljedećih modula:

Modul 1 Agroekologija u praksi – kako nahraniti ljude i planet
Modul 2 Kako na farmi osigurati mali ugljični otisak
Modul 3 Istraživanje doprinosa lokalnoj zajednici i javnim dobrima koje je provodio Organic Research Centre UK 2015/16.
Modul 4 Dizajniranje vrta s rotacijom biljaka
Modul 5 Kompostiranje drvenom sječkom

Radionica 1 Kako dizajnirati svoj vlastiti vrt
Radionica 2 Razvoj biorazolikosti na farmi

Svaki modul je baziran na praktičnom iskustvu voditelja, a traje oko 40 minuta uz diskusiju, pitanja i odgovore.

Tolhurst Organic iz Velike Britanije je organska farma na kojoj se već preko 40 godina proizvodi zdrava hrana. Danas rade kao društveno poduzeće i osiguravaju hranu za 400 obitelji kroz svoj sustav dostave i kratki lanac opskrbe.

Posebno su poznati po vlastitoj metodi proizvodnje tzv. Stockfree Organic Farming, proizvodnji ekološke hrane bez obogaćivanja tla životinjskim gnojivom i prva su takva farma u svijetu. Razvili su svoj sustav obogaćivanja prihrane i tla od sastojaka koje nalaze na konkretnoj lokaciji i farmama gdje rade te osiguravaju visoke prinose uz izrazito mali ekološki otisak kod proizvodnje hrane. Dobili su čitav niz nagrada za svoje inovacije i rad u ekološkoj proizvodnji hrane i jačanju lokalne ekonomije i zajednice te su izdali hvaljenu knjigu Back to Earth – UK Organic Horticulture through the Lifetime of a Grower. Vode i svoj dućan s hranom koju proizvode, Lin’s VegShed, koji je otvoren non-stop bez djelatnika i u kojem lokalni stanovnici i putnici namjernici mogu sami uzeti namirnice i za njih ostaviti proizvoljne donacije.

Cijena radionice je 350,00 kn, a polaznicima su osigurani topli obrok i osvježavajući napici.

Prijavite se: na e-mail ured@zmag.hr.

Radionicu Stockfree metoda kompostiranja i pripreme vrta za ekološku proizvodnju podržava Rosa Luxemburg Stiftung.