Radionica kućnog sjemenarstva i razmjena sjemena u Šibeniku

12 Ožu 2019 18:00 - 20:00

Pridružite nam se u Šibeniku na radionici kućnog sjemenarstva i maloj razmjeni sjemena!

Radionica kućnog sjemenarstva, uz malu razmjenu sjemena, održat će se u utorak, 12. ožujka 2019. u šibenskoj Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, s početkom u 18 sati. Na radionici, posvećenoj vještinama čuvanja sjemena u vlastitom vrtu i gospodarstvu, bit će riječi o tome kako odabrati najbolje biljke za sjeme, kako sačuvati željena svojstva te kako pobrati, očistiti i skladištiti sjemenke koje smo prikupili.

Osim što se tako uzgojeno sjeme postupno prilagođava specifičnostima podneblja i uvjetima u vrtu, domaće sorte važne su i radi očuvanja ukupne genetičke raznolikosti naših usjeva kao naše baštine. Čuvanjem sjemena čuvamo i svoju neovisnost i mogućnost izbora između sorata, a u vrt unosimo šarenilo i raznolikost koja će svakog vrtlara razveseliti.

Poželjno je da sudionici ponesu vlastito domaće sjeme radi razmjene. Radionica je organizirana u sklopu projekta Zelena knjižnica, a voditeljica je Sendy Osmičević, permakulturistica i okolišna aktivistica.

U sklopu radionice održat će se i mala razmjena sjemena, namijenjena OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmjenjivat će se brojne stare i autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. Vrata su otvorena i za sve zainteresirane za temu kućnog sjemenarstva i bioraznolikosti koji nemaju svoje sjeme za razmjenu – ovom prilikom moći će nabaviti sjeme uz simboličnu donaciju sjemenarima za njihov trud uložen u prikupljanje i očuvanje sjemena.

Ovaj događaj sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Neven Petrović