Predavanja u Velikoj Gorici, Oroslavju i Varaždinu: Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća

23 Ožu 2022 13:00 - 25 Ožu 2022 11:00

ZEF i ZMAG nastavljaju turneju po hrvatskim gradovima, a uskoro gostuju u Velikoj Gorici, Oroslavju i Varaždinu s predavanjem pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća.

Zadruga za etično financiranje (ZEF) i ZMAG posjetit će, od 23. do 25. ožujka 2022., Veliku Goricu, Oroslavlje i Varaždin gdje će predstaviti aktualni projekt eECONOMIJA i održati predavanje pod nazivom Društveno poduzetništvo – kako izmjeriti društveni utjecaj poduzeća. Dio je to ZEF-ove turneje po hrvatskim gradovima, u sklopu koje će posjetiti ukupno 21 županiju i održati besplatna predavanja za javnost na temu društvenih poduzetnika i mjerenju njihovog utjecaja na društvo, uz predstavljanje lokalnih primjera dobre prakse. 

Fokus predavanja bit će na aktualnim temama iz svijeta društvenog poduzetništva, poput važnosti mjerenja društvenog utjecaja i edukacije potrošača o načinu prepoznavanja društvenih poduzetnika, odnosno nefinancijskog izvještavanja kroz mjerenje društvenog utjecaja kao najjednostavnijeg načina za transparetno informiranje potrošača o društvenom poslovanju. Predavanja će ocrtati kontekst unutar kojeg se razvila svijest o važnosti društveno-poduzetničkog modela te razjasniti terminologiju i status društvenog poduzetništva u Hrvatskoj danas. U okviru nadolazećih zakonskih regulativa o nefinancijskom izvještavanju, ali i općeg cilja povećanja vidljivosti poduzeća koja posluju prema načelima društvene odgovornosti na predavanjima će biti predstavljena metodologija Economy for the Common Good (ECG), sveobuhvatan teorijski i metodološki okvir s međunarodnim priznanjem i praksom te preporukom Europke komisije, kao i proces izrade izvještaja koji osim kvantificiranja društvenog utjecaja donosi i preporuke za daljnje poboljšanje poslovanja i upravljanje rizicima. 

Predavanje će održati Maja Weisglass, sociologinja i suosnivačica lokalne mreže ECG konzultanata, dok će lokalne primjere dobre prakse predstaviti društveni poduzetnici s područja Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i  Varaždinske županije. Tako će o konkretnim primjerima govoriti predstavnici lokalnih društvenih poduzeća Hrvatski interijeri (Tatjana Kos),  Veverec 91 d.o.o. ITAS Prvomajska d.d. (Dragutin Varga).

Ovim se temama Zadruga za etično financiranje aktivno bavi kroz projekt eECONOMIJA, čiji su ključni ciljevi osposobljavanje stručnjaka za pokretanje usluge mjerenja i praćenja društvenog utjecaja poduzeća i izrade nefinancijskih izvještaja putem postojeće metodologije Economy for the Common Good (ECG) te stvaranje mreže ECG konzultanata putem koje će Zadruga djelovati na tržištu.

Upravo u svrhu izrade nefinancijskih izvještaja za sve postojeće i buduće zakonske obveznike, Zadruga za etično financiranje (ZEF) na hrvatsko tržište uvodi uslugu mjerenja i praćenja društvenog, ekonomskog i okolišnog utjecaja poduzeća prema međunarodnoj metodologiji Economy for the Common Good (ECG), koja pruža sveobuhvatnu sliku o tome koliko je poslovanje poduzeća u skladu s ESG kriterijima (Environmental, Social, Governance) te donosi strateške prijedloge za integriranje ESG kriterija i transformiranje poslovanja u održivo i društveno odgovorno poslovanje. Riječ je o alatu za sustavno kvantificiranje održivosti poslovanja poduzeća, koji omogućava mjerenje doprinosa poduzeća općem dobru i prikazuje u kojoj se mjeri ono vodi vrijednostima ljudskog dostojanstva, solidarnosti i društvene pravde, održivosti okoliša, transparentnosti i suodlučivanja. 

Kroz projekt eECONOMIJA tako se ojačavaju kapaciteti zaposlenika Zadruge i partnera, ali i drugih korisnika za usluge mjerenja i praćenja društvenog utjecaja te se, s ciljem povećanja broja društvenih i tradicionalnih poduzetnika koji kvantificiraju svoj društveni utjecaj, podiže svijest o mjerenju društvenog utjecaja koje istovremeno ne samo da jača kapacitete poduzetnika, već pozitivno utječe i na uklanjanje drugih barijera poput otežanog pristupa financiranju i nedostatka vidljivosti i prepoznatljivosti društvenih poduzetnika u javnosti. 

Raspored predavanja i lokacije održavanja: 

VELIKA GORICA: srijeda, 23. ožujka 2022., vijećnica Pučkog otvorenog učilišta (Zagrebačka 37, Velika Gorica) s početkom u 13:00 sati.
COVID-19 NAPOMENA: Predavanje je ograničeno na 40 posjetitelja, a za sudjelovanje na predavanju nije potrebna COVID potvrda.

OROSLAVJE: četvrtak, 24. ožujka 2022., Park znanosti (Mokrice 11, 49243, Oroslavje) s početkom u 10:15 sati.
COVID-19 NAPOMENA: Predavanje je ograničeno na 40 posjetitelja, uz obaveznu prijavu, a za sudjelovanje na predavanju nije potrebna COVID potvrda. Kako biste osigurali svoje mjesto prijavite se OVDJE.

VARAŽDIN: petak, 25. ožujka 2022., Hotel Varaždin (Kolodvorska ul. 19, 42000, Varaždin) s početkom u 11:00 sati.
COVID-19 NAPOMENA: Predavanje je ograničeno na 28 posjetitelja, a za sudjelovanje na predavanju nije potrebna COVID potvrda.

Projekt je sufinanciran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Ukupna vrijednost projekta eECONOMIJA iznosi 862,841.48 kuna. Projekt se provodi uz financijsku podršku Europske unije (u iznosu 733,415.26 kuna sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda) i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (u iznosu od 129,426.22 kuna).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objavljen na ovoj internetskoj stranici isključiva je odgovornost ZMAG-a.