Održivost prehrambenog sustava nikada nije bila važnija: ne propustite 5. Konferenciju Naša dobra hrana

13 Stu 2021 10:00 - 15:00

Na 5. konferenciji o održivosti prehrambenog sustava Naša dobra hrana razgovaramo o nužnim promjenama prehrambenih i poljoprivrednih politika, očuvanju agrobioraznolikosti, solidarnim kratkim lanacima opskrbe i pozitivnim primjerima ekoloških modela proizvodnje.

Ovogodišnja konferencija Naša dobra hrana održat će se, u organizaciji ZMAG-a,u subotu, 13. studenog 2021. godine, od 10 do 15 sati, na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, uz prijenos uživo putemZMAG-ovih Facebook i YouTube kanala.

Konferencija Naša dobra hrana javni je događaj za sve zainteresirane koji se žele educirati o temama iz područja prehrambenog suvereniteta i agroekologije. U fokusu ovogodišnjeg izdanja bit će propitivanje postojećih poljoprivrednih politika i modela proizvodnje hrane te predstavljanje primjera dobre prakse i pozitivnih utjecaja ekoloških modela proizvodnje i distribucije hrane na naše prehrambene sustave, zdravlje, planet i buduće generacije.

Konferenciju će otvoriti Ronja Dietschmann, europska koordinatorica mreže Good Food Good Farming, poznate poeuropskoj kampanji za održivost prehrambenog sustava kojom se od nacionalnih vlada zahtjeva promjena prehrambenih i poljoprivrednih politika kako bi se osigurala održiva budućnost za ljude i planet. Ovom će prilikom predstaviti rad mreže, utjecaj na prehrambenu politiku Europske unije i neke od najboljih primjera lokalnih akcija za održive prehrambene sustave. Mrežu Good Food Good Farming stvorile su aktivističke organizacije civilnog društva 2012. godine sa željom da ukažu na neodrživ i nepravedan sistem prehrambenih politika Europske unije i pomaknu ga u smjeru solidarnosti i obazrivog odnosa prema ekosustavima. Pri tome zagovaraju ekološke i regenerativne metode u proizvodnji hrane, sudjelovanje educiranih i osviještenih građana u solidarnim lancima opskrbe i promjenu javnih politika koje se odnose na hranu kako bi bile više usmjerene na dobrobit malih proizvođača, zdravlje korisnika, očuvanje prirodnih resursa i ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Roman Ozimec, istraživač, agronom i prirodoslovac iz udruge ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, na konferenciji će povesti zanimljiv razgovor o važnosti agrobioraznolikosti kao ključnog temelja civilizacijskog opstanka. Pojasnit će pozadinu poljoprivrede kao dijela naše povijesti i tradicije te će nas uvesti u temu agrobioraznolikosti kao jednog od najvažnijih segmenata poljoprivrede, čiji temelj predstavljaju tradicijske sorte i pasmine. Dotaknut će se i pojma agroevolucije, odnosno obnove tradicijske poljoprivrede, kao temelja održivog razvoja i očuvanja bioraznolikosti zaštićenih područja, ali i potencijalnog "oruđa" za buduće krizne situacije te za opstanak čovjeka i održive civilizacije.

Aktivist za društvene promjene i dobru ekonomiju, ujedno i upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju te koordinatorEuropske mreže za solidarnu ekonomiju - RIPESS EU, Dražen Šimleša, kroz predavanje će predstaviti rezultate istraživanja solidarnih kratkih lanaca opskrbe u Hrvatskoj. U sklopu projekta Our Good Food, krajem prošle i početkom ove godine ZMAG je proveo istraživanje stavova korisnika i proizvođača koji sudjeluju u solidarnim kratkim lancima opskrbe u Hrvatskoj. Rezultati dobiveni kroz provedenu anketu pružili su dobar uvid u razloge njihova uključivanja u ovakve modele suradnje, razinu njihova zadovoljstva te prioritete i očekivanja koja imaju. Rezultati istraživanja ponudili su i odgovor na neka od najvažnijih pitanja: koliko su solidarni kratki lanci opskrbe uspješni u Hrvatskoj, koliko osoba hrane i koliko se proizvođači mogu osloniti na njih kao izvor svoje ekonomske stabilnosti.Riječ je o prvom takvom istraživanju na razini cijele zemlje te na razini svih inicijativa i grupa u Hrvatskoj.

Drugi dio konferencije rezerviran je za predstavljanje pozitivnih primjera ekoloških modela proizvodnje u Hrvatskoj, ujedno i dijela rješenja na putu stvaranja održivosti prehrambenog sustava. Kao primjeri dobrih priča iz Hrvatske predstavit će se Dino Grgorović iz Eko bire Kampanjola koja u Istri proizvodi ekološko pivo, vodeći se principima održivog poslovanja (craft, eko i lokalno) te Hrvoje Bota iz poduzeća Održivo koji će podijeliti vlastito praktično iskustvo u ekološkoj proizvodnji hrane, regenerativnoj poljoprivredi i permakulturnom dizajnu u Dalmaciji. Također, studenti Agronomskog fakulteta ispričat će zanimljivu priču o inicijativi Studentski vrt koju su pokrenuli 2018. godine, a čiji je cilj kroz praktično iskustvo širiti znanje o održivoj poljoprivrednoj proizvodnji, zdravom načinu života i ekologiji te povezati studente raznih usmjerenja i fakulteta.

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, broj mjesta za sudjelovanje uživo je ograničen te su prijave za sudjelovanje obavezne. Prijaviti se možete OVDJE.

Konferenciju Naša dobra hrana organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji s Agronomskim fakultetom, kao dio projekta Food Wave koji vodi grad Zagreb i projekta Our Good Food uz financijsku podršku Rosa Luxemburg Stiftung.

U slučaju izmjene propisanih nužnih epidemioloških mjera i dodatnog ograničavanja javnih okupljanja, ZMAG zadržava pravo izmjene programa i formata konferencije o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti javnost.