Ne propustite razgovor s talijanskom umjetnicom Egle Oddo

26 Lis 2019 19:00 - 21:00

Zavirite u Zajednički svijet talijanske umjetnice Egle Oddo u kojem se isprepliću vizualne umjetnosti i zaštita biološke raznolikosti.

U subotu, 26. listopada 2019. u 19 sati u Galeriji Miroslav Kraljević održat će se razgovor s talijanskom umjetnicom Egle Oddo. Razgovor je organiziran kao dio umjetničke rezidencije koju GMK razvija zajedno s ZMAG-om u okviru projekta Društvena banka sjemena.

Zajednički svijet naslov je projekta Egle Oddo u okviru kojeg isprepliće vizualne umjetnosti i zaštitu biološke raznolikosti. Njena praksa zasniva se na zagovaranju održivih rješenja u ruralnim područjima kroz suradnje umjetnika i kustosa. Umjetnica Egle Oddo stvara žive skulpture kreiranjem evolucijskih vrtova koji žive u obliku umjetničkih djela dostupnih javnosti. Uzgaja sjeme divljih vrsta i kultivara zajedno kreirajući rad koji se pozicionira između poljoprivrednog okoliša, netaknutog tla i urbanih zelenih površina. Ti vrtovi postaju sigurne zone za bioraznolikost, omogućujući ranjivim vrstama da napreduju. Umjetnica opaža nove načine na koje se različiti životni oblici dodiruju u zajednici. Njezino promatranje temelji se na osjetilnoj povezanosti ljudskog tijela, biocenoze i lokalnog okoliša. U vremenu klimatskih promjena nužno je obnoviti našu praksu i uspostaviti nove proizvodne prakse koje su održive i uistinu poštuju naše okruženje. Razgovor će se održati na engleskom jeziku. Egle Oddo (1975., Palermo) je diplomirala klasične studije (1994) u Palermu, a potom je nastavila studij na Odjelu za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti (1998) u Palermu i na Polytechnic of Fine Arts u Valenciji. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Palermu 2001. Od 2007. godine istraživala je i radila na temama vezanim za biljnu bioraznolikost, a njezini su radovi nagrađivani u Finskoj i Skandinaviji. Njezin je rad prisutan na međunarodnim bijenalima, u muzejima i relevantnim institucijama, kao i u alternativnim prostorima i događajima poput: 54. Venecijanskog bijenala, Baltičkog bijenala; Casablanca Bijenala suvremene umjetnosti; Transmediala; Bijenala mediteranskog arhipelaga; Trijenalea Agrikultura; Bijenala La Bás. Oddo živi i radi u Helsinkiju od 2006. godine. Predsjednica je odbora transdisciplinarne platforme za eksperimentalnu umjetnost, istraživanje i aktivizam Pixelache Helsinki; članica je Udruženja profesionalnih umjetnika MUU u Finskoj.