Naša dobra hrana - razgovarajmo o važnoj temi održivosti prehrambenog sustava

19 Lis 2019 09:30 - 17:30

Ne propustite susret vodećih stručnjaka iz područja ekološke poljoprivrede, agroekologije, prehrambenog suvereniteta i tehnoloških inovacija održive proizvodnje hrane.

Treća Konferencija o održivosti prehrambenog sustava pod nazivom Naša dobra hrana održat će se u subotu, 19. listopada 2019. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. U fokusu ovogodišnjeg izdanja konferencije bit će predstavljanje pozitivnih utjecaja ekoloških modela proizvodnje hrane na naše zdravlje, planet i buduće generacije. Bogat program uključivat će brojna zanimljiva predavanja vodećih stručnjaka iz područja ekološke poljoprivrede, agroekologije, prehrambenog suvereniteta i tehnoloških inovacija održive proizvodnje hrane.

Glavni gosti konferencije bit će Iain Tolhurst i Tamara Schiopu iz društvenog poduzeća i ekološkog imanja Tolhurst Organic iz Velike Britanije, koji već preko 40 godina skupljaju iskustvo i razvijaju znanje za ekološku proizvodnju hrane te danas kroz svoj model dostave osiguravaju hranu za više od 400 obitelji. Pored predavanja na konferenciji o radu same farme i metodama koje koriste, Tolhurst Organics će održati i praktičnu radionicu svoje Stockfree metode kompostiranja i pripreme vrta za ekološku proizvodnju s malim ekološkim otiskom i izrazito plodnim prinosima.

Među ostalim gostima koji će na konferenciji prenijeti svoja iskustva bit će i Darko Znaor, stručnjak za održivu i ekološku poljoprivredu te vezu između zaštite okoliša/prirode i poljoprivrede (Hrvatska/Nizozemska), Tankred Götsch, jedan od vodećih stručnjaka u području agroekologije i stvaranja „jestivih šuma“ (video-linkom iz Švicarske) i Bruno Motik (Zeleni alati, Hrvatska) koji će govoriti o tehnološkim inovacijama i efikasnim alatima za održivu proizvodnju hrane.

U sklopu konferencije održat će se i okrugli stol o zaštiti lokalnog sjemena i novoj EU Uredbi za ekološku proizvodnju (2018/848) na kojem će sudjelovati: Goran Jukić, Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku, Vesna Samobor, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Fulya Batur, Arche Noah (Austrija) i Matteo Pettiti, Rete Semi Rurali (Italija).

Konferenciju Naša dobra hrana 3 organizira ZMAG, u suradnji s Agronomskim fakultetom i Hrvatskim agroekonomskim društvom, a podržava Rosa Luxemburg Stiftung. Ulaz na konferenciju je besplatan.