Ljeto kod Tesle: Mašta reciklira svašta – kreativno recikliranje odjeće

09 Srp 2021 10:00 - 13:00

ZMAG sudjeluje u ljetnom programu Tehničkog muzeja Nikola Tesla s radionicom Mašta reciklira svašta – kreativno recikliranje odjeće.

Radionica Mašta reciklira svašta – kreativno recikliranje odjeće će se održati 9. srpnja 2021. od 10 do 13 sati ui Tehničkom muzeju Nikola Tesla, pod vodstvom Mateje Medić.

Tekstilna industrija jedan je od najvećih onečišćivača okoliša. Pored negativnih posljedica proizvodnje, veliki problem predstavlja i gospodarenje tekstilnim otpadom. Prema statističkim podacima svako kućanstvo godišnje proizvede 4 kg tekstilnog otpada, a čak 90% otpada nastalog unutar kućanstava moglo bi biti ponovno iskorišteno. Na svijetu živi oko 8 milijardi ljudi koji proizvode puno smeća koje nažalost puni odlagališta i šteti okolišu. Stanovništvo raste iz godine u godinu, što znači da se mora proizvoditi sve više svega, što zauzvrat stvara više otpada. Toliko smo se navikli da se stvari masovno proizvode i izrađuju da kupujemo stvari onoliko brzo koliko ih bacamo. Nažalost, mnoge kvalitetne stvari i dalje završavaju na odlagalištima otpada. Bez obzira radi li se o savršeno upotrebljivom namještaju, elektronici ili odjeći, žalosno je vidjeti dragocjene materijale i resurse koji propadaju. Dakle, umjesto da odlagališta, koja su vrlo štetna za okoliš, punimo s još više otpada, možemo pronaći novu svrhu starim stvarima i tako smanjiti količinu otpada koji odlazi na odlagališta, kao i korištenje novih sirovina iz prirodnih resursa potrebnih u proizvodnji novih stvari.

Sudionici će na radionici naučiti kako ponovno upotrijebiti, odnosno kreativno reciklirati staru T-shirt majicu koja bi inače završila na odlagalištu otpada. Okolišu će tako napraviti uslugu, a sebi izraditi koristan predmet kao što je nova torba, nakit ili marama. Za radionicu su potrebne 3 rastezljive T-shirt majice, oštre škare koje dobro režu tekstil i dobra volja da se kreativno zabavljamo dajući novi život starim majicama.

Radionica je namijenjena polaznicima svih dobi, a sudjelovanje je besplatno uz obaveznu prethodnu prijavu na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr