Ljeto kod Tesle: Mašta reciklira svašta – kreativno recikliranje odjeće

09 Srp 2021 10:00 - 13:00

ZMAG sudjeluje u ljetnom programu Tehničkog muzeja Nikola Tesla s radionicom Mašta reciklira svašta – kreativno recikliranje odjeće.

Radionica Mašta reciklira svašta – kreativno recikliranje odjeće će se održati 9. srpnja 2021. od 10 do 13 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, pod vodstvom Mateje Medić.

Tekstilna industrija jedan je od najvećih onečišćivača okoliša. Pored negativnih posljedica proizvodnje, veliki problem predstavlja i gospodarenje tekstilnim otpadom. Prema statističkim podacima svako kućanstvo godišnje proizvede 4 kg tekstilnog otpada, a čak 90% otpada nastalog unutar kućanstava moglo bi biti ponovno iskorišteno. Na svijetu živi oko 8 milijardi ljudi koji proizvode puno smeća koje nažalost puni odlagališta i šteti okolišu. Stanovništvo raste iz godine u godinu, što znači da se mora proizvoditi sve više svega, što zauzvrat stvara više otpada. Toliko smo se navikli da se stvari masovno proizvode i izrađuju da kupujemo stvari onoliko brzo koliko ih bacamo. Nažalost, mnoge kvalitetne stvari i dalje završavaju na odlagalištima otpada. Bez obzira radi li se o savršeno upotrebljivom namještaju, elektronici ili odjeći, žalosno je vidjeti dragocjene materijale i resurse koji propadaju. Dakle, umjesto da odlagališta, koja su vrlo štetna za okoliš, punimo s još više otpada, možemo pronaći novu svrhu starim stvarima i tako smanjiti količinu otpada koji odlazi na odlagališta, kao i korištenje novih sirovina iz prirodnih resursa potrebnih u proizvodnji novih stvari.

Sudionici će na radionici naučiti kako ponovno upotrijebiti, odnosno kreativno reciklirati staru T-shirt majicu koja bi inače završila na odlagalištu otpada. Okolišu će tako napraviti uslugu, a sebi izraditi koristan predmet kao što je nova torba, nakit ili marama. Za radionicu su potrebne 3 rastezljive T-shirt majice, oštre škare koje dobro režu tekstil i dobra volja da se kreativno zabavljamo dajući novi život starim majicama.

Radionica je namijenjena polaznicima svih dobi, a sudjelovanje je besplatno uz obaveznu prethodnu prijavu na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr