Keramika po starinski

04 Svi 2024 17:00 - 19 Svi 2024 20:00

Dobrodošli na jedinstvenu radionicu keramike po starinski smještenu u inspirativnom permakulturnom okruženju Recikliranog imanja Vukomerić.

Ova radionica ne samo da pruža priliku za izražavanje kreativnosti kroz oblikovanje gline, već naglašava i povezanost s prirodom, učeći tradicionalne metode izrade keramike i vještine fire pita.

TERMINI ODRŽAVANJA:

04. i 05. 05 - uvod i izrada
18. i 19.05 - pečenje i vađenje keramike

AKTIVNOSTI:

Pozdrav u prirodi

Kroz šetnju imanjem, upoznajemo se s permakulturnim načinom života, samom permakulturom i njenim ciljevima. Atmosfera na imanju je vrlo spontana, prijateljska i inspirativna što potiče na kreativno stvaranje. Imanje okružuje šuma sa svim svojim umirujućim zvukovima, biljkama i životinjama, idila nakon gradske vreve i smoga.

Osnove fire pita

Prolazimo osnove fire pita, tradicionalne tehnike pečenja keramike otvorenim plamenom u zemlji. Odabir gline, oblikovanje, sušenje i pečenje postat će procesi koji čine neizostavan dio radionice.

Osjet gline u rukama

Cilj je da se opustimo, poigramo materijalom koji nam priroda daje, osjetimo zemlju rukama, doživimo proces preobrazbe gline u keramiku družeći se oko vatre i brinući za nju zajedno. Osjećaj da smo u polu-meditativnom stanju dok u rukama držimo potencijal, oslobađa kreativnost pod krošnjama drveća, u skladu s promjenama svjetlosti, zvukova prirode i mirisa zemlje, stvarajući tako keramiku koja nosi energiju okoline i tradicije.

Demonstracija tradicionalnih tehnika

Upoznat ćemo te sa tradicionalnim tehnikama oblikovanja gline, uključujući formiranje ručki, urezivanje uzoraka i ukrašavanje površine. Bit će puno pitanja i puno odgovora. Grupni razgovori potiču dijalog i dijeljenje iskustava između sudionika. Razmjena ideja i perspektiva dodatno obogaćuje iskustvo radionice.

Gotovi predmeti se moraju sušiti cca 14 dana pa je ciklus radionica podijeljen na dva dijela. u drugom dijelu dolazi najnapetiji, ali i vrlo zabavan društveni dio - polaganje keramike u zemlju i priprema za pečenje.

Fire pit pečenje

Kruna radionice bit će pečenje stvorenih keramičkih komada u fire pitu. Proces praćenja vatre i promatranje transformacije gline u keramiku pružit će zadovoljstvo i duboko povezivanje s vlastitim stvaralaštvom.

CILJEVI:

- Povezivanje s prirodom kroz umjetnički izraz.
- Učenje tradicionalnih metoda izrade keramike.
- Poticanje kreativnosti i samopouzdanja u radu s glinom i općenito.
- Stvaranje jedinstvenih keramičkih komada kao trajnog podsjetnika na radionicu.
- Druženje i sklapanje novih poznanstava s ljudima istih interesa.

Ova radionica omogućava učesnicima da se duboko povežu s prirodom, istraže tradicionalne metode izrade keramike i izraze svoju kreativnost na jedinstven način.

Radionicu u suradnji s udrugom ZMAG organiziraju i vode Maša Novak i Stela Pernarić keramičarke, umjetnice i dizajnerice s dugogodišnjim iskustvom.

Radionica uključuje 4 dolaska : 
04. i 05. 05. 2024. - uvod i izrada
18. i 19.05. 2024. - pečenje i vađenje keramike
 
CIJENA:
380 eura. Moguće je plaćanje u dva obroka.

LOKACIJA ODRŽAVANJA:
Reciklirano imanje Vukomerić, Vukomerić 23/3, 10418 Dubranec, Hrvatska.

HRANA I SMJEŠTAJ:
U sklopu edukacije bit će poslužen 1 obrok dnevno, lokalni vegetarijanski i tradicionalni specijaliteti od ekoloških namirnica. Za vrijeme višednevne edukacije osiguran je smještaj u prostorijama imanja, a postoji i mogućnost kampiranja.

PRIJAVE:
Za sudjelovanje na radionici nije potrebno specifično predznanje, no molimo da u prijavi obavezno navedete čime ste motivirani za sudjelovanje. Broj polaznika je ograničen.

Prijava se smatra valjanom i vaše mjesto osiguranim nakon avansne uplate prve rate u iznosu od 200 eura. Podatke za plaćanje primit ćete putem e-maila nakon prijave.

Prijave su na sljedećem linku : https://forms.gle/eUC3nzUxRfZi6JzNA
 
KONTAKT:
Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na email: 
per.stela@gmail.com ili creativemessbymasha@gmail.com

VODITELJICE:

MAŠA NOVAK
Majka, kreativka, dizajner keramike i interijera. Ljubav prema uređenju prostora otkrila sam još u osnovnoj školi dok sam profesorici likovne kulture pomagala uređivati pozornicu za razna događanja. Podosta godina od toga, završila sam Učilište Profokus, smjer dizajner interijera, a potom još i tečaj permakulturnog dizajna u Zmagu, osposobljavanje za dizajnera keramike, Akademiju prirodnog graditeljstva te edukaciju za dizajnera biofilnog uređenja prostora i održivih materijala kod UGreen Architecture, Brasil.
Više puta sam si rekla da je dosta učenja za neko vrijeme, no odustala sam od toga jer, ako stvarno nešto želiš i u tome biti dobar i napredovati, trebaš ulagati u sebe i svoje znanje. Kroz projekte sam učila od majstora o konvencionalnim materijalima, na Akademiji prirodnog graditeljstva što se postiže gradnjom prirodnim materijalima te kada je potrebno tj. moguće kombinirati jedne i druge.
Volim istraživati mogućnosti raznih materijala, prenamijeniti odbačene predmete i dati im novi život, kreirati i stvarati od scenografije, kostima i maski do keramičkih lampi, dizajniranja zdravih i održivih prostora. Estetika, funkcionalnost, umjetnost, muzika, ljubav prema ljudima i prirodi pretočena u prostor i predmete koji nas okružuju i koji nas vesele. Optimizam i volja za životom, putovanjima, učenju, novim poznanstvima, neprekidna borba i tvrdoglavost. Prostor mi je izazov, kao i materijali. Ne bojim se eksperimentirati za sebe, kako bih naučila za i protiv. Gotovo u svakom projektu koristim barem neki tip up-cyclinga jer smatram da se puno stvari može ponovo upotrijebiti i time pridonijeti čuvanju ove naše jedine planete o kojoj ovisimo.
Kontakt: creativemessbymasha@gmail.com

STELA PERNARIĆ
Vlasnica umjetničkog art studia BAU STELA u Vukomeriću, ističe se kao raznolika umjetnica koja svojim djelima obuhvaća različite umjetničke forme. Nakon turbulentnih godina provedenih u Berlinskom umjetničkom svijetu, Stela je zamijenila svoj dinamičan gradski život mirnom seoskom idilom u Vukomeriću.
Stela duboko uranja u svijet umjetnosti kroz različite medije i discipline. Njezina kreativna istraživanja obuhvaćaju keramiku, instalacije, fotografiju, slikarstvo i multimedijsku umjetnost. Ističe se kao keramičarka koja stvara jedinstvene i originalne komade. Osim svog umjetničkog rada, Stela je osnovala i vlastiti brend pod nazivom "Posh PUNK", koji kombinira sofisticirani dizajn s nekonvencionalnim elementima, stvarajući zanimljive i inspirativne predmete.  https://poshpunk.format.com/
"Stelin rad odražava njezinu strast prema kreativnosti, istraživanju i samosvojnosti, te kontinuirano inspirira ljude svojom originalnom umjetničkom vizijom."
Kontakt: per.stela@gmail.com