Kako potaknuti lokalne vlasti na okretanje održivoj javnoj nabavi? Razmjena francuskih i hrvatskih iskustava

16 Tra 2019 09:30 - 14:00

Kroz izlaganja francuskih i hrvatskih stručnjaka te kroz razmjenu dobrih praksi lokalnih zajednica doznajte koje su prednosti koje donosi održiva javna nabava, bilo da se radi o zelenoj, inovativnoj ili društveno odgovornoj javnoj nabavi.

Skup o održivoj i inovativnoj javnoj nabavi pod nazivom Promicanje održive javne nabave u lokalnim vlastima – razmjena francuskih i hrvatskih iskustava, održat će se, u organizaciji Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj, Udruge gradova i Zelene mreže aktivističkih grupa, u utorak, 16. travnja 2019. u Kući Europe u Zagrebu (Ulica Augusta Cesarca 4), s početkom u 9:30 sati.

Ovaj stručni skup ima za cilj senzibilizirati predstavnike lokalnih vlasti o prednostima koje donosi održiva javna nabava, bilo da se radi o zelenoj, inovativnoj ili društveno odgovornoj javnoj nabavi.

Javna nabava predstavlja oko 14% BDP-a Europske unije, odnosno oko 1,8 miljardi eura godišnje. Ona je stoga velika ekonomska poluga kojom se može poduprijeti ekološku i socijalnu tranziciju te poboljšati učinkovitost javne potrošnje. To je također i način vrednovanja poduzeća koja se dobrovoljno angažiraju na planu okoliša i na socijalnom planu. Ipak, unatoč reformi širokih razmjera na europskoj razini 2014. godine, održiva javna nabava je alat koji se još uvijek nedovoljno iskorištava u mnogim zemljama Europske unije, pa tako i u Francuskoj i Hrvatskoj. Iskustvo pokazuje da korištenje ovog alata uvelike ovisi o političkom angažmanu, kako vlade tako i predstavnika lokalnih vlasti.

Zašto se pridružiti održivom pristupu javnoj nabavi? Koje su mogućnosti koje pruža novi pravni okvir za javnu nabavu? Kako prevladati postojeće poteškoće i kočnice? Kojim alatima možemo podržati promjenu kulture javne nabave? Ovo su neka od pitanja na koja će skup dati odgovore kroz izlaganja francuskih i hrvatskih stručnjaka, ali i onih iz Europske komisije (DG GROW) te kroz razmjenu dobrih praksi koje provodi nekoliko lokalnih zajednica.

Program možete preuzeti OVDJE.

Pozvani su predstavnici gradova i ostali zainteresirani dionici. Potrebno je potvrditi svoj dolazak slanjem e-maila g. Djuri Zifri najkasnije do 12. travnja 2019. godine na sljedeću e-mail adresu: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr.

Događaj je sufinanciran sredstvima programa Europske teritorijalne suradnje – URBACT III i Europskog fonda za regionalni razvoj te se održava u okviru inicijative European Social Economy Regions (#ESER2019).

Osiguran je simultani prijevod na hrvatski i francuski jezik.