Jesenski tečaj permakulturnog dizajniranja

21 Lis 2022 09:30 - 27 Stu 2022 19:00

Povodom 20 godina rada udruge ZMAG, ponovno organiziramo rezidencijalni 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja (Permaculture Design Course, PDC).

Tečaj će se održati u periodu od 21. listopada do 27. studenog na Recikliranom imanju u selu Vukomerić, gdje će polaznici imati prilike iskusiti kako je to stvarati, raditi i živjeti na permakulturnom imanju.

Permakultura je multidisciplinarna metoda dizajniranja održivih i uravnoteženih sustava nadahnuta modelima prisutnima u prirodi, a temelji se na integriranom tradicijskom znanju i vještinama te suvremenim saznanjima i istraživanjima koja se prenose putem međunarodno standardiziranog tečaja. 72-satni tečaj permakulture (PDC - permaculture design certificate) je intenzivni tečaj čiji je cilj osposobiti polaznike za korištenje praktičnih znanja i vještina kroz samostalno djelovanje na vlastitim projektima.

Tečaj čine dvije cjeline. U prvom dijelu tečaja, kroz predavanja i praktične radionice, pokrit će se sve bitne teme vezane za područja koja obuhvaća permakultura. U drugom dijelu tečaja učit će se tehnika permakulturnog dizajniranja te će polaznici, uz individualiziran pristup i mentorstvo voditelja, u grupama raditi na zasebnim projektima sa zadatkom izrade permakulturnog dizajna za svoj projekt. Polaznici koji sudjeluju na 80% predavanja te uspješno ovladaju tehnikom dizajniranja kroz izradu i prezentaciju vlastitog dizajna dobivaju međunarodno priznat certifikat. Za pohađanje tečaja nije nužno predznanje.

PROGRAM:

Tečaj se sastoji od sljedećih cjelina:

 • Uvod u permakulturu
 • Permakulturna etika i principi
 • Permakulturni dizajn – zone, sektori, uzorci
 • Čitanje krajolika- izmjere terena i analiza utjecaja, upoznavanje s mjerilom i iscrtavanje podloga
 • Voda u krajoliku
 • Briga za tlo- analiza i poboljšanje kvalitete tla, kompostiranje
 • Biljne zajednice i proces sukcesije
 • Uvod u permakulturno vrtlarstvo i uzgoj hrane; šumski vrt
 • Održivo graditeljstvo- učinkovita gradnja prirodnim i/ili otpadnim materijalima
 • Energija u permakulturi- učinkovitost i jednostavne pasivne tehnologije, te obnovljiva rješenja (sunce, vjetar, biomasa...)
 • Ekološki otisak, stanje društva i okoliša
 • Urbana permakultura i eko gradovi
 • Društvo i zajednica - održive zajednice, participativno odlučivanje, alternativna i solidarna ekonomija
 • Prehrambeni suverenitet i kratki lanci opskrbe
 • Tehnike permakulturnog dizajna
 • Praktična vježba dizajniranja vlastitih projekata

PREDAVAČI:

Matko Šišak, diplomirani permakulturni dizajner i voditelj tečaja
Pokretač i voditelj Recikliranog imanja Vukomerić i jedan od osnivača ZMAG-a. Posljednjih 20 godina istražuje, prakticira i promovira ekološke tehnologije i inovacije na područjima graditeljstva, „uradi sam“ kulture i permakulture. Kao edukator i savjetnik sustavno prenosi znanja iz navedenih područja široj i stručnoj javnosti. Autor je nekoliko knjiga i publikacija, urednik desetak izdanja iz edicije Zeleni alati. Voditelj je Akademije prirodnog graditeljstva.

Petra Pavleka, asistentica na tečaju i pri izvođenju dizajna
Petra Pavleka je krajobrazna arhitektica koja je još kao studentica uključila u okolišni volonterizam. Proputovala je Europu uz Erasmus i Grundtvig projekte u potrazi za zelenim znanjima i održivim praksama gdje se upoznaje s konceptom permakulture. Kroz godine je surađivala s nekoliko arhitektonskih biroa na projektima uređenja javnih i zelenih površina s ciljem poticanja bioraznolikosti i zaštite okoliša. Zadnjih godina intenzivno radi na proizvodnji i sakupljanju hrane za vlastite potrebe te uzgojnim potencijalima na javnim površinama. Trenutno je zaposlena u ZMAG-u na poziciji voditeljice Društvene banke sjemena i programa hrane gdje se bavi agroekologijom i savjetovanjima za održivo prostorno uređenje.

Dražen Šimleša, predavač
Aktivist za društvene promjene i dobru ekonomiju u priči stvaranja Recikliranog imanja je skoro od samog početka. Danas je u ZMAG-u koordinator programa Centri znanja i upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju. Koordinator je i Europske mreže za solidarnu ekonomiju - RIPESS. Educira uzduž i poprijeko o praktičnoj primjeni održivog razvoja i rješenjima za bolji svijet.

Ivan Zoković, predavač
Stručnjak za razvoj projekata obnovljivih izvora energije iniciranih od strane lokalne zajednice. Suosnivač  energetskih zadruga u Hrvatskoj. Svoja iskustva je imao prilike dijeliti u centralnoj Aziji (u Tadžikistanu) gdje je u suradnji s UNDP-om radio kao tehnički stručnjak po pitanju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Trenutno radi na projektu koprodukcije i modelima upravljanja proizvodnje električne energije iz fotonaponskih elektrana u kojima su uključeni građani.

MJESTO ODRŽAVANJA:

Tečaj će se održati u prostoru udruge Zelena mreža aktivističkih grupa, Reciklirano imanjeVukomerić 23/3.
Smještaj polaznika je u zajedničkoj spavaonici.

VRIJEME ODRŽAVANJA:

Program je raspoređen kroz četiri produljena vikenda: tri petka od 17:00 do 20:00 te subotom i nedjeljom od 9:30 do 19:00 sati (velika pauza traje 90 min).

 • petak, subota i nedjelja, 21.-23.10.2022.
 • petak, subota i nedjelja, 04.-06.11.2022. 
 • subota i nedjelja, 12. i 13. 11.2022.  
 • petak, subota i nedjelja 25. - 27.11.2022.

PRIJAVE:

Prijave više nisu moguće. Tečaj je popunjen!!