Food Wave oko svijeta – kulinarsko aktivističko učenje o hrani i klimi

12 Vel 2022 10:00 - 10 Tra 2022 18:00

Imate između 15 i 35 godina i želite naučiti više o odnosu hrane i klimatskih promjena, a volite i kuhati? Zanima vas kako stvoriti održiv i otporan prehrambeni sustav? Prijavite se na besplatni Food Wave trening.

U novom edukativnom ciklusu – Food Wave oko svijeta upoznat ćete se s mladim, kreativnim, poduzetnim nadama iz cijelog svijeta i Hrvatske koje će Vam prenijeti praktična znanja i alate kako usuglasiti današnje potrebe kroz održive modele življenja. Okupili smo inspirativne i mlade ljude od Čilea do Bugarske, od Češke do Filipina, sve zajedno ovdje kod nas na Recikliranom imanju u ciklusu radionica kakve još nismo imali.

U četiri vikenda ćete imati priliku, kroz niz kulinarskih radionica, naučiti o zdravoj prehrani, različitim prehrambenim tradicijama prezentiranim na moderan način,  uzgoju hrane u svom domu, ali ćete i razviti vještine planiranja i organiziranja brzih, zdravih i finih obroka.

Upoznat ćete se i s uspješnim eko poduzetnicima i čuti njihove priče, te naučiti  kako svoje ideje plasirati kroz medije i društvene mreže. Sve to spojeno s Food Wave programom gdje učimo o povezanosti hrane i važnosti akcije za klimu, ekološkom otisku i urbanim politikama hrane, smanjenju otpada hrane i aktivizmu za održivi prehrambeni sektor.

Svaki dan Vas očekuje dio iz bogate riznice edukacija Food Wave projekta plus kulinarska praksa kroz radioničarski pristup gdje svi zajedno sudjelujemo. Upoznati ćete se i s radom i djelovanjem Recikliranog imanja koje vodi udruga Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG).

Ukoliko ste mladi i kreativni, željni znanja, a volite i zdravo jesti, pridružite nam se u ovom zimsko-proljetnom ciklusu treninga.

U prvom vikendu će Vam ZMAG-ov tim prezentirati proces lakto- fermentacije  i kako to lakto-fermentiraju različite kulture, naučiti ćete praviti vege sarmu, a s Lunom Džidić Uzelac, eksperimentalnom biologinjom, umjetnicom i veganskom kuharicom naučit ćete kako na kreativan način svjesno i savjesno jesti.

U drugom vikendu ćete upoznati Filipinku Almiru Tumpap koja je dio poduzetničkog kolektiva  Ekipa Kombucha koji su plasirali svoju seriju eko kombuche na tržište i naučiti praviti ovaj zdravi napitak.  Drugi dan nam u goste dolazi mladi kuhar vegetarijanac Marko Bajić koji će pokazati jednostavne tehnike planiranja i pripremanja kvalitetne hrane praktične za današnji užurbani ritam.

U trećem vikendu ćete se upoznati s carstvom gljiva, te ćete uz edukacije i praktične radionice dobiti uvid u prehrambeni potencijal uzgojnih i samoniklih gljiva. Permakulturist i umjetnik Vojta Vlček iz Češke će vas poučiti kako doma uzgajati gljive za prehranu, ali i u medicinske i umjetničke svrhe. Gljivarsko društvo održat će predavanje o samoniklim gljivama našega podneblja i povest vas u šetnju Vukomerićkih šuma u potrazi za ranoproljetnim gljivama.

I zadnji vikend, zaključit ćemo s desertima inspirativne veganske kuharice slastica Čileanke Vanie Ardiles Peric, te edukacijom bugarske blogerice Merilin Momchilova koja će vam pobliže približiti logistiku iza  bloganja  i targetiranja zainteresirane javnosti .

Trening se provodi u sklopu projekta Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action, za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR). Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Kroz projekt Food Wave radit će se na osnaživanju mladih kao katalizatora promjena u svojim lokalnim zajednicama s posebnim fokusom na sektor hrane.

Svi treninzi su besplatni i održavaju se na Recikliranom imanju, sjedištu udruge ZMAG u Vukomeriću (Vukomerić 23/3). Zbog trenutne epidemiološke situacije, ograničen je broj polaznika, a treninzi će se odvijati uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Program treninga možete pronaći u nastavku ili preuzeti ovdje, a obrazac za prijavu ovdje.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, pišite nam na e-mail: ured@zmag.hr

FOOD WAVE OKO SVIJETA - program edukacije