Ako ste u Šibeniku, ne propustite ZMAG-ove radionice o održivom življenju

29 Lip 2020 18:00 - 02 Srp 2020 20:00

U organizaciji Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku, od 29. lipnja do 2. srpnja ZMAG održava seriju radionica o kućnom kompostiranju i izradi prirodne kozmetike.

Radionica Kompostiranje u stanu

Radionica Kompostiranje u stanu održat će se u ponedjeljak, 29. lipnja 2020. od 18:00 do 19:30 sati. Riječ je o devedesetominutnoj radionici namijenjenoj publici različitih dobnih skupina. Cilj radionice je educirati polaznike kako zbrinjavanjem vlastitog biootpada rasterećujemo sustav gospodarenja otpadom te smanjujemo ukupnu količinu biomase na odlagalištima i emisije stakleničkih plinova koji nastaju na deponijima i prilikom transporta kamionima. Također, polaznici radionice će naučiti da je kompostiranje najbolji način kako pojedinac uz malo truda i skoro nimalo troškova može dati svoj doprinos za dobrobit planeta Zemlje.

Radionicu vodi permakulturistica i okolišna aktivistica Sendy Osmičević, magistra inženjerka urbanog šumarstva, članica udruge ZMAG (Zelene mreže aktivističkih grupa).

Broj sudionika je ograničen. Sudjelovanje na radionici moguće je uz prethodnu prijavu na adresu elektroničke pošte mgrubisic-reiter@knjiznica-sibenik.hr.

Radionica je dio događanja Zeleno volim, koje sufinanciraju Europska unija i Grad Šibenik u sklopu C - Change projekta (URBACT III program).

Radionica Prirodna kozmetika

Radionica izrade prirodne kozmetike održat će se od 30. lipnja do 2. srpnja 2020. od 18:00 do 20:00 sati. Radionica je podijeljena u tri zasebna dijela, a trajanje svakog dijela je oko dva sata. Namijenjena je pripadnicima različitih dobnih skupina koji će naučiti osnove kućne izrade prirodne kozmetike za čišćenje i njegu kože lica i tijela.

Radionica 1 (30. lipnja): Sva kozmetika koju nanosimo, a ne upije se u kožu, putem otpadnih voda završava u okolišu. Prvoga dana radionice polaznici će naučiti kako sami izraditi ekološki prihvatljiva nježna sredstva za pranje cijeloga tijela, najfiniju pastu za zube i njegujući antiperspirant.

Radionica 2 (1. srpnja): Izrada sredstava za njegu jedno je od pomalo zaboravljenih i izgubljenih znanja naših predaka. Poput prirodne gradnje ili uzgoja hrane, važan je dio priče o održivosti i samodostatnosti. Koža lica je, uz ruke, stalno izložena vanjskim utjecajima pa su na njoj vidljive brojne promjene i zahtjeva posebnu njegu. Polaznici ove radionice naučit će kako prilikom domaće izrade preparata za njegu kože lica odabrati cvjetove i ulja kao sastojke za čišćenje, hidratizaciju i hranjenje njihove kože.

Radionica 3 (2. srpnja): Boravak na svježem zraku i suncu od velike je važnosti za naše zdravlje i vitalnost jer se izlaganjem suncu, pod utjecajem UVB zraka, u našem tijelu sintetizira vitamin D važan za apsorpciju kalcija, razvoj i očuvanje zdravlja kostiju i zuba te za proizvodnju serotonina. Treća radionica u nizu izrade prirodne kozmetike posvećena je pripremi i njezi kože prije, za vrijeme i nakon izlaganja sunčevim zrakama.

Radionice vodi Ivana Turković, koordinatorica programa za hranu i aromaterapeutkinja iz Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG).

Jedna osoba može se prijaviti za neku od radionica po izboru ili za sve tri. Broj sudionika je ograničen. Sudjelovanje na radionici moguće je uz prethodnu prijavu na adresu elektroničke pošte mgrubisic-reiter@knjiznica-sibenik.hr.

Radionica je dio događanja Zeleno volim, koje sufinanciraju Europska unija i Grad Šibenik u sklopu C - Change projekta (URBACT III program).

Ovaj događaj sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.