Akademija prirodnog graditeljstva

-

Akademija prirodnog graditeljstva je praktična edukacija za izvođače radova, projektante i graditeljske entuzijaste.

Zbog niza kvalitativnih prednosti ljudi se sve češće okreću prirodnim rješenjima u stanovanju. Udruga ZMAG kao Centar znanja za razvoj permakulture i održivo življenje svakodnevno svjedoči o sve većem interesu za gradnju prirodnim materijalima. Trenutno postoji daleko veća potražnja od ponude ovih specifičnih graditeljskih usluga i zato smo odlučili prenijeti naše višegodišnje iskustvo te pokrenuti sustavnu, temeljitu i cjelovitu edukaciju kako bismo povećali i osnažili bazu graditelja, tehnologa, projektanata i izvođača koji bi samostalno djelovali na tržištu.

Prirodno graditeljstvo podrazumijeva korištenje lokalnih, prirodnih i recikliranih materijala čija proizvodnja ima nizak ekološki otisak i ne zahtjeva visoki udio industrijske obrade materijala. Najčešći građevinski materijali su slama, drvo, kamen, zemlja, cigla, konoplja, ovčja vuna i trska. Prirodno graditeljstvo brine o energetskoj učinkovitosti  koristeći obnovljive izvore energije za funkcioniranje građevina naslanjajući se na bogatu graditeljsku tradiciju i suvremene zelene tehnologije.

Za sudjelovanje u Akademiji prirodnog graditeljstva nije potrebno specifično predznanje ili prethodno iskustvo.
Kompletan kalendar predavanja i radionica Akademije prirodnog graditeljstva objavljemo u Kalendaru tečajeva i radionica za tekuću godinu.

Za dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na e-mail info@zmag.hr ili broj mobitela +385915981281.

U SKLOPU AKADEMIJE PRIRODNOG GRADITELJSTVA OBRAĐUJEMO TEME I PODRUČJA:

Biotektura

Spoj arhitekture i živih elemenata – zeleni krovovi i zidovi.

Kuće od slame

Sve popularnija tehnika u kojoj se poljoprivredni otpad pretvara u izuzetno efikasnu toplinsku izolaciju tvoreći niskoenergetske ili pasivne objekte s izuzetno zdravom mikroklimom unutar građevina.

Gradnja zemljom

Već dobro poznate tradicijske građevinske tehnike doživljavaju svojevrsnu renesansu među ekološki osviještenim graditeljima i naručiocima i pronalaze mjesto pod suncem u modernom građevinskom kontekstu.

Gradnja drvetom

U sklopu Akademije prirodnog graditeljstva obrađivat ćemo i tradicijske oblike i moderne konstrukcijske forme.

Gradnja kamenom i ciglom

Ovi materijali niskog ekološkog otiska svakako imaju svoje mjesto u prirodnom graditeljstvu kao termalna masa, ali i kao statički element.

Pasivna solarna arhitektura

Korištenje sunčeve energije za zagrijavanje prostora pametno osmišljenim dizajnom građevine.

Dodatni program

  • prezentacije i praktična uporaba ručnih, električnih i motornih alata i strojeva
  • odgovorno korištenje građevinske mehanizacije
  • upoznavanje s literaturom
  • gradnja u divljini jednostavnim alatom
  • dva studijska izleta
  • survival tehnike
  • kampiranje
  • druženje, umrežavanje
  • gastro ponuda & party

Voditelj Akademije prirodnog graditeljstva: Matko Šišak

Kontakti:

info@zmag.hr
matko.sisak@gmail.com
+385915981281

Akademiju prirodnog graditeljstva podržava Husqvarna i sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.