Iza nas je radionica prirodnog graditeljstva – učili smo graditi slamom

Na radionici prirodnog graditeljstva učili smo kako izraditi zidove od bala slame.

U subotu 11. srpnja 2020. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, pod vodstvom prirodnog graditelja i edukatora Matka Šišaka, održana je prva od dvije najavljene cjelodnevne demonstracijske radionice Akademije prirodnog graditeljstva – gradnja balama slame. Polaznici su kroz predavanje Slama kao superioran građevinski materijal dobili uvid u tehnike gradnje slamom nakon čega je usljedila diskusija te savjetovanje voditelja i iskusnih graditelja. Pod stručnim vodstvom polaznici su obišli pet različitih građevina od slame i zemlje gdje su mogli osjetiti "energiju" kuća, dok je drugi dio dana bio rezerviran za praktični dio i posjet gradilištu gdje su sudionici sami izrađivali drvene okvire i ugrađivali bale slame u zidove.

Ekološki održiva rješenja u graditeljstvu u Hrvatskoj i regiji stječu veliku popularnost i privlače veliki interes. Kroz rad u ZMAG-u kao Centru znanja za razvoj permakulture i održivo življenje svjedočimo da najveći broj upita dolazi upravo za različita rješenja vezana za prirodno graditeljsto i ekološki uzgoj hrane. Tome je zasigurno pridonijela opća društvena klima nesigurnosti, socijanih ograničenja i neodrživosti u urbanim sredinama uzrokovana pandemijom i sezmičkim aktivnostima u Gradu Zagrebu i okolici. Iz tih razloga, veliki broj građana u posljednjih je nekoliko mjeseci potražilo sigurnija mjesta za život u ruralnim područjima i prirodi. To nam daje dodatanu motivaciju za prijenos znanja i vještina kojima smo ovladali godinama istraživačkog i praktičnog rada. Veselimo se boljoj i zelenijoj budućnosti!

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png