Iza nas je 2. fokus grupa Društvene banke sjemena

Fokusirali smo se na zanimljive teme i konstruktivne razgovore i zajedničkim snagama došli do super akcijskog plana!

U nedjelju, 2. veljače 2020. održala se 2. fokus grupa ZMAG-ovog projekta Društvena banka sjemena na kojoj su se okupili brojni sjemenari, vrtlari, poljoprivrednici i studenti kako bi utvrdili partnerstva i donijeli zajednički akcijski plan za nadolazeće razdoblje.

Fokus grupu su započela izlaganja Sendy Osmičević i Marije Zrnić u kojima su, kako bi članovima Društvene banke sjemena prenijele najnovije informacije, uvele sudionike u sve što je ZMAG napravio vezano za projekt od prošlog sastanka fokus grupe u travnju 2019. Bilo je govora o radionicama, predavanjima, forumima, okruglim stolovima, stručnim posjetama u Hrvatskoj i inozemstvu na kojima smo sudjelovali. Sudionici su imali priliku čuti i o razmjenama sjemena koje smo organizirali, novim suradnjama koje smo postigli, nagradama koje smo primili i publikacijama u kojima smo izašli te onim koje smo sami objavili.

Također, agronom Robin Gunjević, mag. ing. agr., održao je zanimljivo predavanje „Osnove genetike i oplemenjivanja bilja“ koje je pomoglo zajedničkom razumijevanju zašto je rad inicijativa poput Društvene banke sjemena toliko bitan za očuvanje bioraznolikosti i raznovrsnosti kultura koje svakodnevno konzumiramo.

Uslijedio je zajednički dogovor oko službenih partnerstva između Društvene banke sjemena i članova fokus grupe, čuvara sjemena te zajednički rad na donošenju akcijskog plana koji je prilagođen potrebama članova fokus grupe, kojeg je facilitirala Vera Gjokaj.

Dnevni red fokus grupe zaključili su permakulturni praktičari Petra Turčić i Kruno Vuljar izlaganjem „Kako započeti sjemenarski vrt?“ u kojemu su detaljno objasnili korake potrebne za uspostavu vrta, od cilja i vizije i dizajna vrta, pa do praktičnih stvari poput pripreme tla, odabira vrste gredica, smještaja biljaka u vrtu, metoda izravne sjetve i uzgoja presadnica te odabira plodoreda.

Drugi sastanak fokus grupe bio je bogat konstruktivnim diskusijama i zanimljivim temama koje su iz njih proizišle te nas posebno raduje doneseni akcijski plan za nadolazeće razdoblje u kojeg smo uključili zaključke našeg cjelodnevnog rada. Bacamo se na provedbu plana do sljedećeg susreta, a sve zainteresirane pozivamo da se učlane u Društvenu banku sjemena i podrže ovu vrijednu inicijativu.

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png