Sendy je bila u rasadniku starih hrvatskih voćki – evo kako joj je bilo

Posjetili smo rasadnik “Stare hrvatske voćke” koji u svom fundusu ima ekološki uzgojene brojne stare sorte voćaka, a o tome kako nam je bilo piše Sendy Osmičević.

❝O rasadniku Stare hrvatske sorte prvi put sam čula prije par godina od Cvijete Biščević. Stalno sam gledala njihovu web stranicu i zapisivala na papir što bih htjela posaditi kod sebe doma i u ZMAG-u te se svake godine pripremala otići u posjetu. Spletom okolnosti, tek sam sad ostvarila tu namjeru. Kako zapravo ni Cvijeta nikada nije bila tamo, dogovorile smo se zajedno otići i vidjeti kako to mjesto izgleda uživo i tko stoji iza ove pohvalne priče.

Sve je krenulo tako što je vlasnik Pavao Kovačić otišao na sasvim neobavezan put s prijateljem po Austrijskim planinskim selima i gradićima. Na proputovanju ga se posebno dojmio način kako Austrijanci čuvaju svoje i do 100 godina stare nasade voća, bez obzira u kakvom je stanju pojedino drvo.

Kako Pavao kaže: “Došavši u Hrvatsku jednostavno sam dobio osjećaj grižnje savjesti i bilo me je sram živjeti u tako lijepoj bogomdanoj zemlji s toliko puno zapuštenih površina i starih nasada. Osobno sam počeo sa evindetiranjem i fotografiranjem starih nasada voćaka i njihovih plodova. Sakupljao sam plodove, raspitivao se kod vlasnika, susjeda i drugih starijih ljudi kako se zovu, koliko su stara stabla, od kuda potječu... određivao debljinu, boju, oblik, sladore, kiseline i sve što se moglo saznati o dotičnoj vrsti, a i literatura je dosta pomogla.”

U rasadniku nas je dočekala i poslužila gospođa Zdenka Horvatić, vlasnica rasadnika. Kako u svome fundusu imaju ekološki uzgojene 603 sorte jabuka, 169 sorti krušaka, 19 sorti višanja, 52 sorte trešanja, 8 sorti breskvi, 90 sorti šljiva, 15 sorti marelica (i tako dalje), obavezno dođite s popisom voćki. Ako slučajno nemaju na stanju sortu koju ste poželjeli, gospođa Zdenka odmah će ponuditi dobru zamjenu. Važno je znati što točno želite radi lakše komunikacije jer inače postoji mogućnost da se vaš posjet odužil u nedogled, a vi nikako nećete biti jedini kupac u tom trenutku.

Očito smo bile jako simpatične pa nam je gospođa Zdenka na kraju poklonila tinkturu od matičnjaka i breze, koju sama izrađuje. Osim voćki proizvode sokove, pekmeze, prodaju plodove..., a na moje pitanje tko se sve brine o rasadniku, gospođa Zdenka nam je odgovorila kako su taj dream team ona, njezin muž i susjed. Pitanje koje mi se odmah nametnulo je: ”A tko će se nastaviti brinuti za rasadnik kada oni to više ne budu mogli?”

Rasadnik nije baš blizu Zagreba. Evo za primjer – Cvijeta i ja smo putovale od Vukomerića do rasadnika oko 1 sat i 30 minuta i opet toliko nazad. Isplatili se? Cijene su i više nego prihvatljive i kreću se od 35 do 70kn, a da ne spominjem kako kupnjom ovih sadnica podržavate njihov trud i rad. U prodaji se nalaze samo jednogodišnje/dvogodišnje voćke golog korijena i preporuka je da se presade u roku od tri dana. Savjetujem da, u slučaju da se odlučite posjetiti rasadnik, uzmete veći auto kako bi vam sve što izaberete stalo u njega. Mi smo svoj pošteno natrpale :)

Kako sam malo pretjerala sa sadnicama, za vikend sam pozvala prijatelje da mi pomognu u akciji sadnje mog budućeg šumskog vrta. Super je što su to “gradski” prijatelji pa je njima to cool i fora, tako da smo se na kraju i dobro zabavili.

Kako se nalazimo blagdansko vrijeme u kojem vlada shopping groznica, možda bismo svi mogli poslušati savjet gospodina Pavla: “Starinske sadnice su sadnice života i dar za generacije, stoga razveselite svoje bližnje i prijatelje, ako morate nešto podariti i teško vam se odlučiti jer sve već imaju, zašto bacati novac na nešto na što će se skupljati prašina, poklonite nešto jeftino, a da traje cijeli život i da vas svakodnevno podsjeća na taj dan."❞ – Sendy Osmičević

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png