ZMAG u Liverpoolu: jedan od hotspotova Velike Britanije za društvenu i solidarnu ekonomiju

Kako je bilo uživo vidjeti i doživjeti primjere dobre prakse u području društvene i solidarne ekolnomije u Liverpoolu piše Dražen Šimleša iz ZMAG-a.

❝Većini je Liverpool poznat po jednom od najvažnijih i najpopularnijih bendova svih vremena, slavnim čupavcima sa sjevera Engleske, ili pak po nogometnom klubu. No, manje je poznato kako je Liverpool jedan od hotspotova Velike Britanije za društvenu i solidarnu ekonomiju. Imaju preko 45000 zaposlenih u sektoru i godišnje 3 milijarde funti prihoda. Upravo vidjeti i doživjeti to uživo bio je glavni poticaj za odlazak tamo.

Naš domaćin bila je mreža koja okuplja gradove i regije, predstavnike javnih vlasti koji podupiru dobru ekonomiju – Global Social Economy Forum (GSEF). To je bio ujedno i dodatni razlog za posjetu, s obzirom na ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, u okviru kojeg radimo na uvođenju društvene i solidarne ekonomije u javne politike u gradovima Ludbregu i Pregradi. Slušati gradonačelnika Liverpool Metro regije Stevea Rotherama kako ističe predanost primjeni vrijednosti i obrazaca dobre ekonomije je nešto što zbilja možemo sanjati i čemu trebamo težiti. Na konferenciji smo predstavili ZMAG, Reciklirano imanje i sve što radimo, posebno s mladima, ali i našu Europsku mrežu za solidarnu ekonomiju RIPESS s kojom GSEF ima partnerske odnose.

Posebno je bilo impresivno dan nakon konferencije provozati se gradom i uživo se upoznati s dobrim primjerima kao što su centar za aktivizam u zajednici Kuumna Imani Millenium Centre koji radi, među ostalim, i na osvještavanju bolne povijesti grada, a to je bogatstvo stečeno trgovinom robljem, potom društveno poduzetnički centar za digitalne tehnologije i start-upove Baltic Creative te Community Homebaked Bakery Community Land Trust koji istovremeno rade najbolje pite i kupuju zemljište i nekretnine u okolici kako špekulativni kapital i nekontrolirani turizam ne bi digli cijene u nebo i time onemogućili daljnji život u kvartu lokalnom stanovništvu. ❞ – Dražen Šimleša

Archive
ZMAG
Zelena mreža aktivističkih grupa
Edukacija i savjetovanje
Financijski podržavaju

Vukomerić 23/3
10418 Dubranec

OIB: 27906908289
IBAN: HR5324020061100095765

(radnim danom od 9 - 13h)

Mateja Medić

01/6267-223, 095/573-4658

ured@zmag.hr

 

info@zmag.hr

ZMAG je Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja  permakulture u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Pratite nas
facebook-circular-logo-01.png